Ny rekord i Europa: Toppklubbene kjøpte spillere for nesten like mye som Norge bevilger til Forsvaret

Premier League-klubbene bruker soleklart mest.

Neymar, Romelu Lukaku og Álvaro Morata er alle blitt hentet for enorme summer i 2017.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sommerens overgangsvindu har vært ekstremt med tanke på penger. For sjette året på rad ble det satt rekord. Ser man på alle de fem store ligaene i Europa, altså Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga og franske Ligue 1, blir summene vanvittige.

Les også

UEFA åpner etterforskning av PSG etter gigantovergangene

Premier League er klart i tet, med kjøp på tilsammen 14 milliarder kroner i sommer. Serie A, anført av AC Milan på storshopping, brukte tilsammen 7,35 milliarder kroner. Ligue 1, brukte rundt 6 milliarder, over 2 av de på Neymar. Bundesliga brukte 5,1 milliarder kroner og La Liga brukte 5 milliarder kroner, skriver økonomiselskapet Deloitte i en pressemelding.

Les også

– Liverpool krevde 200 millioner euro for Coutinho

Like mye som Norge bruker på ubåtkjøpet

I løpet av kalenderåret har klubbene mulighet til å kjøpe spillere i to runder. Sommervinduet er klart størst, med omtrent 84 prosent av utgiftene. I de fem store ligaene ble det brukt 5,3 milliarder kroner i januarvinduet. Tilsammen har altså Barcelona, Paris Saint-Germain, Manchester City, AC Milan, Bayern München og resten av klubbene fra de fem store ligaene brukt omtrent 43 milliarder kroner på spillere i 2017.

Les også

UEFA maktet ikke å stanse pengegalskapen i fotballen, nå varsler de nye grep: – Noe må gjøres

For å gi en liten pekepinn på hvor mye 43 milliarder kroner er:

Les også

Gigantklubbene er gullgruver for omstridte, amerikanske milliardærer

Britene i tet

Aller mest bruker de britiske klubbene på forsterkninger. Med sommerens spillerutgifter har fotballverden nådd en milepæl. Siden overgangssystemet ble innført 2003 er det brukt over 10 milliarder britiske pund, eller 107 milliarder norske kroner på fotballspillere i Storbritannia.

Resultatet av sommerkjøpene er at Premier League-klubbene har brukt 14,5 milliarder kroner på spillere i sommervinduet alene. Det er en økning på 23 prosent fra året før, som var den gamle rekorden.

– Britiske klubber har knust sine egne rekorder for spillerkjøp for sjette sommer på rad. Inntektene fortsetter og øker, så det er ingen overraskelse at Premier League-klubbene fortsetter sin ledende posisjon i overgangsmarkedet, sier Dan Jones, partner i økonomiselskapet Deloitte.

Les også

Gikk du glipp av noe på Deadline Day? Her får du full oversikt.

Bruker ikke over evne

Men selv med svimlende summer til spillekjøp mener Dan Jones at de ikke bruker penger over evne. Nivået på inntektene har økt like mye som utgiftene på overganger.

– Siden det ikke ser ut som inntektsøkningen kommer til avta i vekst, tror jeg at også nivået på utgiftene kommer til å øke. Når klubbene bruker rekordsummer på å hente inn noen av de største navnene i fotballen, vil inntektene fra tv-avtaler, publikumstallene og sponsorinntektene fortsette å øke, mener Jones.

Aller mest penger er det Pep Guardiola og Manchester City som har brukt. De har brukt 2,1 milliarder kroner, og slår derfor Chelsea som brukte 1,8 milliarder kroner. Manchester United og Everton brukte 1,4 milliarder kroner hver.

Fire Premier League-lag gikk faktisk i pluss på overgangsmarkedet i sommer. Burnley, Stoke, Arsenal og Swansea brukte mindre enn de tjente på spillersalg. City gikk mest i minus, omtrent 1,5 milliarder kroner

Her er de største overgangene i europeisk fotball i 2017:

 • Neymar fra Barcelona til PSG: 2,05 milliarder
 • Kylian Mbappé fra Monaco til PSG: 1,66 milliarder*
 • Ousmane Dembélé fra Borussia Dortmund til Barcelona: 1,4 milliarder
 • Romelu Lukaku fra Everton til Manchester United: 800 millioner kroner
 • Álvaro Morata fra Real Madrid til Chelsea: 650 millioner kroner
 • Benjamin Mendy fra Monaco til Manchester City: 570 millioner kroner
 • Alexandre Lacazette fra Lyon til Arsenal for 530 millioner kroner
 • Kyle Walker fra Tottenham til Manchester City: 510 millioner kroner
 • Bernardo Silva fra Monaco til Manchester City: 500 millioner kroner
 • Gylfi Sigurdsson fra Swansea til Everton: 500 millioner kroner
 • Leonardo Bonucci fra Juventus til AC Milan: 420 millioner kroner

*Overgangen er i første omgang et lån til sommeren 2018, med opsjon på kjøp.

Publisert: