Komiteen anbefalte å ta Russland inn i varmen. Nå trekker et av medlemmene seg

Lekket brev skaper spørsmål om hva Russland egentlig har innrømmet.

Beckie Scott tok OL-gull i langrenn i Salt Lake City, og er nå leder for utøverkomiteen i Wada.
 • Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Fredag ble det kjent at den uavhengige Compliance Review Committee har anbefalt at det russiske antidopingbyrået RUSADA gjeninnsettes av det internasjonale antidopingbyrået WADA.

Lørdag skriver BBCs Dan Roan at Beckie Scott, lederen for utøverkomiteen i WADA, og en av seks personer i Compliance Review Committee, trekker seg i protest mot anbefalingen.

Da Aftenposten møtte Beckie Scott på et WADA-møte i mai, spurte vi om utøverne noen gang ville ha tiltro til WADA igjen dersom Russland ble gjeninnsatt uten å oppfylle alle kravene til WADA.

- Det er et legitimt spørsmål, svarte hun kryptisk den gangen.

– Jeg tror det vil være en stor feil. WADA må være sterke og stå på de kravene de har satt, ellers tror jeg at de risikerer å miste troverdighet blant utøverne, sa Scott til Aftenposten den gangen.

Les også

Uventet vending i Russland-skandalen. Nå krever norsk antidopingtopp svar

WADA-styrets avstemning over om Russland skal tas inn i varmen igjen skjer neste torsdag. De bekrefter i en pressemelding av landet har gjort tilstrekkelige fremskritt når det kommer til å anerkjenne McLarens rapport om organisert doping i Russland, og gi eksterne tilgang til dopinglaboratoriet i Moskva.

Nyheten om at WADA skal stemme over at Russland skal tas inn i varmen igjen har fått den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart til å rase.

– Helt ærlig, så stinker dette langveis fra, sier han i en uttalelse ifølge Insidethegames.

Les også

Sveits mistenker russere for antatt cyberangrep mot WADA

Britiske utøvere med advarsel

Han beskylder WADA for å støtte ønskene til en håndfull sportssjefer over rettighetene til millioner av rene idrettsutøvere.

En gruppe britiske idrettsutøvere signerte samtidig et brev sendt fra det britiske antidopingbyrået, hvor de oppfordret WADA til å fortsette med utestengelsen av Russland.

– Å slippe dem inn igjen vil være en katastrofe for den rene sporten. Vi utøver idretten etter reglene, og vi forventer at institusjonene som styrer oss, som skal beskytte oss og konkurransene, også følger reglene, står det i brevet ifølge Insidethegames.

De frykter at utøvere ikke lenger vil ha tro på systemet, og anbefaler WADA å ikke ta en u-sving i spørsmålet.

Les også

Opprettholder Russlands dopingutestengelse

Lekket brev

Lørdag ble også et lekket brev fra sportsminister Pavel Kolobkov til WADA-presidenten publisert. I brevet står det at den russiske sportsministeren Pavel Kolobkov «aksepterer de to gjenværende kravene», men brevet sier ingenting om at de anerkjenner McLaren-rapporten.

Det står også at tilgang til data fra laboratoriene vil gis først etter at Russland er gjeninnsatt av WADA, og at tilgangen vil bli gitt til en uavhengig ekspert. Det er også bare snakk om en kopi av dataene, og en kopi av råmaterialet.

Brevet er datert torsdag denne uken, og ble sendt som et svar på et brev fra WADA i juni.

De to punktene er de gjenværende to punktene fra en liste på 31 punkter som måtte oppfylles før Russland kunne bli tatt inn igjen.

Ministeren skriver ingenting om at han anerkjenner at det har pågått statlig styrt doping. Han skriver i brevet: «Den russiske stat aksepterer avgjørelsen fra IOC fra 5. desember i 2017, som var basert på funnene i Schmid-rapporten», men ikke at de aksepterer funnene.

Les også

Russiske idrettsledere medgir «systematisk dopingprogram»

Kan konkurrere igjen

Dersom WADA-styret likevel stemmer for gjeninnsettelse neste uke kan det bety at det russiske friidrettsforbundet og det russiske paralympiske forbundet igjen kan få delta i konkurranser, melder nettstedet insidethegames.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, sa fredag at han sitter igjen med flere spørsmål etter å ha lest pressemeldingen fra WADA.

– Det er litt sparsommelig med opplysninger. Det vil sikkert være en debatt og prosess frem til styremøtet på torsdag, innleder han.

– Russerne må jo gi ut informasjonen som finnes, slik at man kan komme til bunns i dette. Uskyldige utøvere kan da slippe å bli urettmessig beskyldt for ting og de som er skyldige må bli fulgt opp, sier Solheim.

Publisert:
 1. Wada
 2. Doping

Mest lest akkurat nå

 1. Stenger rund­kjøring på Forus i over tre år: – Å reise kollek­tivt kan være et alternativ

 2. 11 menn vil bli brann- og rednings­sjef

 3. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

 4. Foreslår å gjøre Sand­nes’ nest største barne­hage enda større

 5. Derfor spiller han med Nike-sko i en kamp og Adidas-sko en annen

 6. Hytte brant ned i Sand­nes: – Kun mater­ielle skader