«Hvor kommer denne hjemlengselen fra?»

KOMMENTAR: Mens Norge koser seg med alle sine langrennsseire og synes at alt er i orden, er det krise det snakkes om ellers. Spesielt svenskene er opprørte.

Både Charlotte Kalla (t.v.) og Therese Johaug holdt seg hjemme fra Tour de Ski. Her var de sammen under Blinkfestivalen i sommer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Denne sesongens Tour de Ski, med alle løperne som enten ble hjemme eller reiste hjem underveis, har satt fart i spørsmålene.

Hvor kommer denne hjemlengselen fra? Hvorfor kan ikke skiforbundene tvinge løperne til å stille opp? Hvorfor er det umulig å vinne i VM hvis man har stilt opp i Tour de Ski nesten to måneder tidligere? Er løperne for dårlig trent når de ikke kan fullføre en fire måneders sesong etter åtte måneders konkurransepause?

Aftenpostens kommentator Ola Bernhus.

Skjønner ikke stjernene selv at de ødelegger sin egen idrett ved å holde seg hjemme? Er det i virkeligheten andre hensyn som teller mer enn de sportslige, at det ligger så mye ære og penger i å lykkes i VM at alt annet ikke teller?

Som en illustrasjon på det siste forteller svenske Aftonbladet at Charlotte Kalla, en av dem som holde seg hjemme denne jule- og nyttårshelgen, i fjor tjente 564.000 kroner i premiepenger, mens hennes firma tok inn 11,2 millioner i reklame, sponsorbidrag og annen virksomhet.

Premiepengene i verdenscupen teller lite, de virkelig store inntektene trigges av VM- og OL-titler, ikke av langrenn i Mellom-Europa i romjulen.

Les også

«Alle» dropper Tour de Ski. Her er fire forslag som kan endre dette

Johannes Høsflot Klæbo vurderte å stå av tour de Ski midtveis, men angret ikke på at han valgte å bli. Klæbo ble søndag tidenes yngste vinner av Tour de Ski.

Usaklig, ja visst

Spørsmålene som stilles, må oppfattes som usaklige og urettferdige for løperne, og noen av dem er sikkert det. Løpere og trenere vet dette best, og det må være lov å satse alt på VM, ikke verdenscupen.

Problemet er at spørsmålene stilles.

Det må de regne med når løpere som Therese Johaug, Charlotte Kalla og Ebba Andersson ikke deltar i det hele tatt. (Var det noe vi var sikre på tidligere, var det at Johaug var ivrig etter å stille på alle renn etter to års fravær, uten å legge inn én måneds pause).

Vi opplevde at Emil Iversen (som ledet), Sindre Bjørnestad Skar (på fjerdeplass), Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga, Stina Nilsson og Ida Ingemarsdotter (femteplass) ga seg underveis. Og enda flere pratet seg igjennom renn for renn med mumling om at de skulle hjem. En av dem var Johannes Høsflot Klæbo, som neppe angrer nå på at han fullførte.

Vi tror ikke han angrer om halvannen måned heller.

Emil Iversen ledet Tour de Ski, men dro hjem.
Maiken Caspersen Falla dro hjem.

Norges Skiforbund støtter sine løpere. Det er slikt man må regne med i et mesterskapsår, sier de der.

Men det er jo nesten alltid et mesterskapsår. Vi kan altså ikke regne med full deltagelse i Tour de Ski oftere enn hvert fjerde år. Martin Johnsrud Sundby ser poenget, langrennssporten har ikke råd til å la flere av stjernene stå over de rennene som er så viktige for internasjonal interesse. Russerne rister på hodet av nordmennene.

Les også

FIS-direktøren varsler endring: – Vi trenger litt farge på Tour de Ski

Mange forslag

Nå hagler det med forslag for å redde Tour de Ski spesielt og langrenn generelt, forslag som skal få alle de beste løperne til å stille.

  • Du må fullføre hele Touren for å få poeng og penger fra de første etappene (slik det var i starten).
  • Du må betale bøter eller mister bonuspenger hvis du hopper av uten å være syk.
  • Forbundene må gjennom kontrakter med løperne kunne tvinge dem til å gå.
  • Løpere som ikke går et visst antall renn i verdenscupen, får ikke være med i VM.
  • Pengepremiene økes radikalt.
  • Det legges inn en nasjonskamp der tidene til kvinner og menn (f.eks. de to beste av hvert kjønn) legges sammen, med store premier til vinnende forbund.

Umulig og urealistisk, nesten alt dette.

Og det burde være unødvendig. Egentlig er det snakk om holdninger, alt dette. Holdninger fra forbund og løpere om å støtte og redde den idretten de elsker.

Publisert: