Østberg vant spurtdrama og overtok Tour-ledelsen

Gjøvikingen leder Tour de Ski.

SPURTSEIER: Ingvild Flugstad Østberg knekker Natalja Neprjajeva på målstreken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

10 kilometeren i Oberstdorf ble preget av tett snøvær og vanskelige smøreforhold, og flere av løperne som lå langt oppe i sammendraget tapte verdifulle sekunder.

Mot slutten ble det en kamp mellom Ingvild Flugstad Østberg og russiske Natalja Neprjajeva. Før etappen var de nummer to og tre i sammendraget, og en liten kilometer før mål ble det klart at det ville bli svært jevnt inn til mål.

På oppløpet lå Østberg og Neprjajeva helt likt, men en lang tå fra Gjøvik-jenta sørget for norsk seier. Hun ble dømt 0,1 sekunder foran den russiske løperen. Anastasija Sedova gikk i mål på tredjeplass, 5,3 sekunder bak Østberg.

– Hun gjorde veldig mye riktig i dag. Hun hadde litt bedre gli enn Neprjajeva. Hun brukte staketeknikken sin og jobbet på stadion. Det gjorde at russeren var litt sliten i den siste bakken, og det kan ha vært utslagsgivende. Det var ingen tvil om at hun ville ha denne seieren, og den fikk hun fortjent, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland etter løpet.

VINNER: Ingvild Flugstad Østberg lå på annenplass før etappen startet, men har nå tatt over ledelsen

– Skikkelig deilig

Østberg bekreftet at det var en svært tøff etappe med mye snø i sporet.

– Jeg tenkte at jeg bare må prøve å mørne de andre. Jeg bet tennene sammen den siste bakken og bestemte meg for å gi alt jeg kunne de siste 100 meterne. Det smakte skikkelig deilig, sier hun til NRK.

Før løpet fryktet Østberg at også hun skulle få dårlige ski.

– Det var utfordrende å beholde roen. Det var ikke akkurat trikkeskinner der ute, men jeg hadde egentlig veldig bra ski, sier hun til NRK.

PODIUM: Ingvild Flugstad Østberg kunne juble for etappeseier og sammenlagtledelse både i verdenscupen og Tour de Ski.

Overtok sammenlagtledelsen

Med seieren overtar Østberg også ledelsen i Tour de Ski sammenlagt etter fire etapper. Før etappen ledet Jessica Diggins, men dårlige ski sørget for at hun tapte nesten minuttet til til sammenlagtlederen.

Østberg leder nå Tour de Ski med 24,1 sekunder foran Natalja Neprjajeva, og 1,10 foran Julija Belorukova. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ligger på sjuendeplass, og Heidi Weng på niendeplass.

Seieren er Østbergs sjuende etappeseier i Tour de Ski. Med seieren i dag overtar hun også ledelsen i verdenscupen sammenlagt, to poeng foran Therese Johaug, som står over Tour de Ski.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer fire onsdag, mens Heidi Weng ble nummer 8. Kari Øyre Slind ble nummer tolv.

Snøvær preget løpet

Mens Jessica Diggins slet voldsomt med skiene både oppover og nedover, fikk Østberg og Neprjajeva med seg seks andre løpere som fikk en luke halvveis. Blant disse var Krista Pärmäkoski, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng.

Heidi Weng slo tommelen kraftig da hun krasjet rett før oppløpet på sprinten i går, og var lenge usikker på om hun klarte å starte. Men hun fikk grønt lys, og leverte en solid prestasjon i et tøft løp.

– Jeg kunne sikkert teipe tommelen, men det gjorde jeg ikke. Jeg prøvde å ikke tenke på det når jeg gikk. Jeg var spent på om det var verre enn jeg antok, men det gikk veldig bra, sier Heidi Weng etter løpet.

Hun ligger nå på niendeplass i sammendraget, 2,24 bak lagvenninnen i tet.

Heidi Weng hadde store smerter i tommelen i går, men gikk inn til 8. plass i dag.

Touren fortsetter i morgen med 10 kilometer jaktstart i fristil i Oberstdorf. Så vil det være to dager med hviletid og transportetappe til Val di Fiemme, hvor det arrangeres 10 kilometer fellesstart i klassisk stil, og avsluttes med jaktstart opp Monsterbakken.

Publisert: