«Vikings søte drøm: En trettendeplass»

KOMMENTAR: «I Viking samler vi ikke på femteplasser», sa formannen. Men nå er håpet kun å berge plassen.

Publisert: Publisert:

Kristoffer Haugen depper etter at Viking tapte for Aalesund 16. mai. Sesongstarten har vært blytung for Stavanger-laget. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Uttalelsen fra daværende fotballformann Ole Rugland hadde solid bakgrunn den gang i 2005. Viking-historien er en parade av bragder og store fotballnavn.

Ingenting av dette hjelper dem nå.

Viking er klubben som er nummer to på maratontabellen (etter RBK). Viking har åtte seriegull og fem NM-gull. Viking er Reidar Kvammens, Olav Nilsens, Erik Thorstvedts og Brede Hangelands klubb. Viking har hatt trenere som Roy Hodgson og Åge Hareide.

Les også

Historisk statistikk taler for Viking-nedrykk, men Tom Nordlie tror det fortsatt er håp

Vrient, kanskje for vrient

Men historien kan av og til virke som et spøkelse. Publikum i Stavanger er så bortskjemte at de bare snur ryggen til når klubben sliter. Det er deres fulle rett. Ingen går på fotballkamp for å snakke om fordums kamper.

For å nå ny eliteseriekontrakt, må Viking trolig ta 25–26 poeng på de siste 20 kampene. Ikke umulig, men ikke trolig heller.

For akkurat nå bærer Viking med seg nedrykkets sinnsstemning.

Nedtur på nedtur

Sesongen som egentlig begynte bra med lovende spill i åpningskampen mot Vålerenga (ufortjent tap), fortsatte med tre tap før 3–0 seieren mot Odd. Men da var også problemet løst, trodde kanskje noen.

Det var det ikke. Det vil ikke være løst med seier mot Strømsgodset i denne serierunden heller, selv om det kanskje vil være den oppmuntringen Viking trenger akkurat nå etter at de fire siste seriekampene bare har gitt ett poeng – og sisteplass på tabellen. Cuptapet mot Egersund satte strek under elendigheten.

Les også

16-årige Jakob Ingebrigtsens superløp begeistret de britiske kommentatorene: – Det er utrolig!

Det kan bli verre

Da er ikke en bortekamp mot Strømsgodset noen ønskekamp. Vanligvis. Men også i Drammen står det skralt til. Det letes etter løsninger der også, og det letes blant spillernes prestasjoner, lagorganisering og andre mulig poenggivende verdier.

Godset er favoritt. Det er en fare for at Viking etter 11 serierunder bare har fått bekreftet motgangen.

Nå jobbes det for å berge plassen. I Stavanger mobiliseres venner og aksjonærer i en ambisiøs aksjon for å skaffe penger til nye spillere. Først må det til en midtstopper og en spiss, leser vi.

Hadde det vært så enkelt, kunne vi sagt at vi tror på Viking fortsatt. Men er det ikke egentlig slik at et lag som sliter med tapte kamper og sugende økonomi i år etter år, til slutt må betale prisen?

Kommentator Ola Bernhus. Foto: Vegard Grøtt

Kan det være nødvendig?

Er ikke problemene på banen bare et resultat av mangeårig dårlig ledelse? Jo, vanligvis, uten at jeg kjenner forholdene i Viking såpass at jeg vil fastslå at det er slik. Men det virker urimelig at ikke en by som Stavanger skal klare å få et godt lag på bena dersom den drives godt.

Det er kanskje bedre å etterlyse en visjon og en prosess enn å etterlyse en ny spiss.

Da vil kanskje en bedre spillerpolitikk vokse frem, tilpasset klubbens mål og mening. Så slipper trofaste spillere som André Danielsen, Kristoffer Haugen og Iven Austbø å bli presentert for en haug nye medspillere hver vinter.

Les også

Anerkjent fotballmagasin kårer verdens 500 viktigste spillere. Kun én nordmann kommer med.

Kanskje ikke så galt?

Det tar tid å bygge klubb, men den tiden må man ta. Selv om det kan bety et nedrykk på kort sikt. Ja, det er dyrt å rykke ned i 1. divisjon, men ingen fortapelse. Også Vikings konkurrenter har smakt på det, også RBK (nede i 1978), Brann (2015) og Vålerenga (2001).

Alle kom tilbake, sterkere enn før.

Årets trener Ian Burchnall er i hvert fall klar, her er det bare hardt arbeid som teller. Men ord som uflaks, dommerfeil og kampoppsett har vært nevnt som forklaringer. Uttalelser for spillere, trener og ledere viser likevel at realiteten i Stavanger har sunket inn.

Og det er fortsatt realistisk å tro, nei håpe er nok et bedre ord, at Viking klarer seg og berger plassen.

Publisert:
  1. Viking FK

Mest debattert

  1. Ryfast fortsatt gratis – Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel

  2. Gigantvarehuset får fortsatt ikke selge varer til biler og båter

  3. MDG på vippen i ny meningsmåling

  4. Alle grønne land blir gule - ber alle la være å reise utenlands