Håndballjentene sender julehilsen til en helt spesiell trener

Denne trioen har mer til felles enn suksess i håndball-EM. Fra sofaen på spillerhotellet hilser de til en spesiell trener hjemme i Trondheim.

Silje Waade, Camilla Herrem og Marta Tomac har alle hatt Valery Putans som trener i Trondheim. Nå sender de en spesiell hilsen til treneren som har betydd mye for håndballkarrieren deres. -Hei, Valery! Takk skal du ha, smiler Norges gullhåp i EM. Tirsdag kveld skal de gjøre alt for å slå Ungarn i den nest siste kampen i mellomspillet. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

 • Anne-Marit Dahl
  Anne-Marit Dahl
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Vi snakket om det på mandag. Jeg, Marit, Kari, Camilla og Silje, sier Marta Tomac og fortsetter:

– Valery Putans er en av de som har betydd aller mest for oss som trener.

Les også

Se «overfallet» som rystet svensk ekspert: - Aj, aj, aj!

Valery Putans trente Byåsen i en årrekke og underviser også ved Heimdal videregående skole. I dag er han assistenttrener for Kolstads elitelag for herrer og med i trenerteamet til herrenes rekruttlandslag. Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Bare positivt

Putans er nåværende assistenttrener for Kolstad og med i trenerteamet til herrenes rekruttlandslag, men har på et eller annet tidspunkt påvirket håndballkarrieren til Marit Malm Frafjord (31), Camilla Herrem (30), Kari Aalvik Grimsbø (31), Marta Tomac (26) og Silje Waade (22).

I dag er det kun Waade som er i Byåsen som trenes av Arne Högdahl, men tida med Valery som trener i Trondheim glemmer de ikke.

Valery Putans var engasjert topptrener for Byåsen. Hans evne til å utvikle spillere blir framhevet av de han har trent. Foto: Alley, Ned / Scanpix

– Jeg fikk trene med Byåsen som 15-åring. Han er en av de som har betydd mest for meg. Han er på detaljnivå og liker spillere som tenker håndball. Han er en fin person, og jeg har bare positivt å si om ham, sier Norges beste spiller da Danmark ble slått på søndag, Marta Tomac.

Gjorde Malm Frafjord til strek

Og det er takket være Putans at Norge har fått en strekkjempe i Marit Malm Frafjord – nå Larvik, men før det mange år i Byåsen.

- Det var Valery Putans som gjorde meg til linjespiller, minnes Marit Malm Frafjord som i dag er en nøkkelspiller i den rollen på landslaget som jakter sitt sjuende EM-gull. Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Det er nok mange som vil trekke fram Valery. Han er ekstremt god på å utvikle spillere. Det var han som gjorde meg til linjespiller. Jeg hadde høyden, men var ikke god nok som bakspiller, mimrer Malm Frafjord og legger til:

– Han er utrolig god på detaljer. Han er en mann av få ord, men jeg husker at han sa jeg var en sjuende forsvarsspiller. Når jeg fikk skryt av ham, da var jeg overlykkelig.

Individuell oppfølging

Også Silje Waade har gått i skole hos Putans. Hun glemmer aldri første gang hun møtte ham som 12-åring.

– Det var på sonesamling i Lånkehallen. Valery var ekstratrener, og jeg husker at han skrøt av meg og spurte hva jeg het. Fire år senere hadde jeg ham som trener på Heimdal videregående og i Byåsen, forteller landslagskometen.

– Hva er det med Putans som gjør ham til en så god trener?

– Han er en fantastisk utviklingstrener. Han finner metoder som er teknisk og taktisk for din posisjon. Mye av treningen er individualisert. De tre årene jeg hadde ham i Byåsen har betydd mye for meg.

Stolt trener

Putans har gjort inntrykk på landslagsspillerne, men spillerne han har trent har også gjort inntrykk på ham. Da Adresseavisen snakket med ham på Kolstad-trening rett før EM, snakket han varmt om landslagsjentene.

Les også

Sjekk den trøndertroppen: - Hjertet pumpet og hendene skalv

− 85-årgangen var helt fantastisk. Vi ville slått Larvik hvis vi hadde beholdt dem, sier han og smiler lurt.

Med 85-årgangen tenker han først og fremst på Marit Malm Frafjord og Kari Aalvik Grimsbø som begge spiller EM nå, men også på Ida Alstad og Gøril Snorroeggen. I dette bildet hører også Camilla Herrem hjemme, selv om hun er 86-modell.

Valery Putans og Camilla Herrem fra Byåsen-tida. Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

At Silje Waade, født i 1994, ble det siste stjerneskuddet fra treningsmiljøet rundt Byåsen, overrasker ikke Putans. Akkurat som henne, husker han godt treningen i Lånkehallen.

– Jeg tenkte at hun er nødt til å bli en storspiller. Hun var uheldig med skader som junior, og det er veldig gledelig å se henne på landslaget nå, sier treneren som av mange beskrives som Norges beste spillerutvikler.

Silje (21) har lært etter tretthetsbrudd og to korsbåndsoperasjoner

Alltid nye øvelser

Da han så unge Waade i aksjon, noterte han seg navnet hennes.

– Det har jeg aldri gjort med noen spillere før, smiler han.

Noen år senere dukket navnet hennes opp igjen.

– Hun kom til Byåsen som 16-åring, og jeg hadde henne på spisset toppidrett på Heimdal videregående skole. Hun var veldig disiplinert og glimrende i forsvar. Hun har fysikken, spillforståelsen og innsatsen, sier Putans.

– Hvorfor tror du spillerne dine verdsetter deg så høyt som trener?

– Det er vanskelig å si, men jeg jobber mye for at treningene skal være artige og effektive. Nesten hver trening har jeg en ny øvelse, men i mine øyne er det alltid en rød tråd i økta, sier Valery Putans.

– Kolstad er heldige som har deg. Det er vi enige om, Valery, hilser Marta Tomac på vegne av jentene.

Publisert:
 1. Håndball-EM
 2. Håndball
 3. Trening
 4. Byåsen Håndball Elite

Mest lest akkurat nå

 1. Aftenbladet avslører: Viking har brutt idrettens regelverk i Berntsen-saken

 2. «Hæ, har dere flyttet dit?» spør folk. Nå har hjemmet deres vunnet arkitekturpris.

 3. Politiet har frigitt navnet på mannen som døde i trafikk­ulykken på Buevegen

 4. Bikinifabrikken på Figgjo er solgt

 5. En ny versjon av passet: Her er de nye ID-kortene

 6. Foreløpig har tre søkt på jobben som Rogfast-sjef