Carlsen håver inn: Fem VM-seirer har gitt 37 mill.

DUBAI (VG) Magnus Carlsen (31) fortsetter å håve inn penger på sin overlegne sjakkhjerne. Dubai-seieren gir ny rekord i VM-penger.

 • Ole Kristian Strøm, VG
Publisert: Publisert:

Totalt har Magnus Carlsen tjent cirka 37 mill. kroner på sine fem VM-matcher - og aldri mer enn denne gang:

 • I 2013, i fattige Chennai, var det en premiepott på rundt 16 mill. kroner og Carlsen stakk av med 60 prosent av det, 9 mill. kroner. etter å ha overtatt VM-tittelen.
 • I 2014, i russiske Sotsji, var potten på 1 mill. euro, og Carlsen satt igjen med cirka 5,7 mill. kroner etter seieren.
 • I 2016, i New York, var potten den samme. Ettersom seieren kom i tiebreak, fikk Carlsen «bare» 55 prosent, eller omtrent 5 mill. kroner.
 • I 2018, i London, falt igjen avgjørelsen i tiebreak og Carlsen satt igjen med cirka 5 mill. kroner.
 • I 2021, i Dubai, er potten på 20 mill. kroner, og Carlsen tar 60 prosent av det, 12 mill. kroner.

Magnus Carlsens inntekter på sjakk ender stort sett i selskapet Magnuschess, der han selv eier 85 prosent og pappa Henrik eier 15 prosent.

Regnskapet for 2020 var særdeles hyggelig: Magnuschess tjente 44,7 mill. kroner før skatt - en kraftig økning fra året før. Finansinntektene var på hele 26,7 millioner kroner i 2020. Carlsen tok ut et utbytte på 15 mill. kroner.

HÅVER INN: Magnus Carlsen har tjent cirka 37 millioner på sine fem VM-matcher - aldri mer enn denne gang.

Høsten 2020 gikk selskapet Play Magnus på børs. Magnus Carlsen er fortsatt en stor eier i dette selskapet, som ble startet i det små av ham selv, Espen Agdestein og Anders Brandt.

Verdensmesterens aksjer er verdt snaut 100 mill. kroner. Inntil nå har Play Magnus vokst mye - men ikke tjent penger.

– Magnus eier cirka 10 prosent av selskapet. Han bidrar fortsatt med mye, særlig er han opptatt av online-touren. Han er veldig positiv og en sterk støttespiller for oss, sier konsernsjef Andreas Thome til VG.

– Når skal dere begynne å tjene penger?

– Det er alltid vanskelig i en fase med mye vekst. Det vi har sagt, er at ved utgangen av 2022 må selskapet kunne tjene penger.

Les også

Ekspertene om tidenes største: – Det står mellom Kasparov og Carlsen

Det Play Magnus-eide chess24.com er blant dem som har sendinger fra VM i Dubai, og de har hatt svært gode tall de siste ukene.

Da Play Magnus kom på børs, var aksjekursen 21 kroner. Etter å ha steget kraftig en periode, er den nå nede på 16–17 kroner.

Magus Carlsen privat har gjort to store investeringer i eiendom:

 • En gigantisk villa i Holmenkollen. Han ga mindre enn 20 mill. kroner for den i 2015 og i dag er verdien trolig passert 25 millioner.
 • Selv bor han imidlertid i en eksklusiv leilighet på Tjuvholmen, også det i Oslo. Den betalte han 19,8 mill. kroner for våren 2020.

Skatteoppgjøret som kom denne uken viste at Magnus Carlsen i 2020 sto med 30,9 mill. kroner i inntekt, 10,2 mill. kroner i skatt - og en skattemessig formue på nær 50 millioner: 48,4 mill. kroner.

Publisert:
 1. Sjakk-VM 2021
 2. Sjakk
 3. Magnus Carlsen

Mest lest akkurat nå

 1. Forsker har ikke funnet tegn til planten på fem år

 2. Drapet i Nilsabakken: Trekker anke etter drapsdom

 3. Ber reisende om tålmodighet når vedlikeholdsarbeid stenger Jærbanen i ni dager

 4. Ordføreren om Braut Haaland-hyllesten: – Det var denne måten det måtte skje på

 5. Strømsmell for Helgø Meny – tapte 14 millioner i fjor

 6. – For en glede det må være å spille med fullsatt stadion