En mann for fremtiden

Mats Møller Dæhli var nesten litt overrasket over oppmerksomheten. Stortalentet spilte sin første kamp fra start. Nå blir han en av Per-Mathias Høgmos viktigste brikker.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

TSJEKKIA – NORGE 2-2

PRAHA (Aftenposten.no): Det har lenge vært klart at Mats Møller Dæhli er et fotballtalent utenom det vanlige. Onsdag fremsto det klarere enn noen gang. Han var mannen som drev frem Norge til et uavgjort resultat borte mot Tsjekkia.

Internasjonal høy klasse

Han holdt på ballen, driblet og slo pasninger som ga varmgang i norske fotballhjerter. Det var Møller Dæhlis første landskamp fra start. Det blir definitivt ikke hans siste.

— Vi har fått en spiller på høyt internasjonalt nivå, sa Per-Mathias Høgmo etter kampen.

Høgmo synes ikke at en spiller som fylte 19 år i forrige uke, er for ung til å bli en sentral brikke i det laget som skal kvalifisere seg til EM i Frankrike.

— I dag leverte han så det holdt. Han har fylt 19 år, så det er ingen grunn til å holde igjen med ham.

Skryter av laget

Selv var han beskjeden etter at det hele var over. Han hadde gitt alt og pådratt seg krampe i både legger og lår.

— Uansett hvilket lag jeg spiller for, så har jeg lyst til å starte alle fotballkamper. Jeg forsøker å spille slik at treneren tar meg ut til neste kamp. Dessuten er jeg storfornøyd med hvordan hele laget fremstår. Vi er offensive både på banen og i hodet. Det er gøy å være en del av dette laget, fortalte han som alle snakket om etter kampen.

Hans medspillere er fulle av lovord. Mens Dæhli spilte sin første kamp fra start, var Brede Hangeland ute i sin 90. landskamp. Han var mektig imponert over skårungen Møller Dæhli.

— Han er uredd og tør prøve på ting andre bare tør prøve på løkka, sa veteranen som tjener til daglig brød i Fulham. Lørdag møter han nettopp Mats Møller Dæhli til meget viktig bunnoppgjør i Cardiff.

Imponerte lagkamerater

Morten Gamst Pedersen scoret målet som førte til at Norge klarte uavgjort. Han satt på benken i første omgang og kunne betrakte at Møller Dæhli herjet med tsjekkiske forsvarere.

— Jeg må bare si at jeg er imponert over det han presterer i dag, sa Morten Gamst Pedersen.

Finnmarkingen har ikke spilt kamp på lang tid, men har fortsatt skuddfoten i orden.

En annen målscorer som sendte beundrende blikk i retning mannen de fleste nordmenn på Eden Arena i Praha snakket om, var Tarik Elyounoussi.

— Han ser ut som om han har spilt i mange år. Det er godt å se at Norge har en slik spiller nå, fortalte Elyounoussi til Aftenposten.

Klarte å gjenskape

Per-Mathias Høgmo sa klart og tydelig før kampen at det ble viktig å «gjenskape de gode prestasjonene» fra kampene mot Skottland og Danmark i fjor høst. Seier er ikke viktig for ham før vi møter Italia i september.

— Vi hadde som mål før kampen å skape mellom fire og syv målsjanser. Det klarte vi. Vi hadde som mål å være god i kontringsspillet. Det var vi, sa Høgmo på pressekonferansen etter kampen mot Tsjekkia.

Men Norge klarte ikke bare å gjenskape de gode prestasjonene. De klarte også å gjenskape forsvarsfeil som førte til baklengsmål. Først da keeper Ørjan Nyland kastet ballen til Tomas Rosicky. Den kom raskt i retur og da lå den i nettet bak Nyland. Det andre målet kom etter norsk famling etter en corner.

Publisert: