Fikk OL-søknaden avvist. Nå beskriver han oppførselen til Norges Idrettsforbund som «kokkelimonke».

Beskjeden fra tidligere initativtagere er klar: Norge bør samle seg rundt én OL-søknad.

Marvin Wiseth er kritisk til Norges Idrettsforbunds behandling av OL-søknader. Her fra 2006, da Wiseth åpnet kontorene til Trondheim 2018.
 • Nicholas Bergh
  Journalist
 • Odd Inge Aas
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er gått 23 år siden Norge arrangerte OL. Men det finnes nok av krefter som vil avslutte ventetiden. Tirsdag ble planene for et vinter-OL i Telemark i 2026 presentert. Bergen og Lillehammer er andre byer som jobber mot en OL-søknad.

Dermed går det mot et nasjonalt oppgjør. Det er ikke første gang.

Aftenposten har snakket med sentrale skikkelser i tidligere OL-søknader. Flere av dem mener dragkampene mellom norske OL-søknader har vært negative.

Les også

Vestlandet inviterer Telemark til OL-samarbeid: – Aktuelt scenario å se på et nasjonalt OL

Beskriver prosessen som «kokkelimonke»

– Vi må sørge for å ikke ta rotta på hverandre. Det er viktig, sier Marvin Wiseth.

Han var styreleder da Trondheim prøvde å sikre seg OL i 2018. Forsøket fikk en brå slutt i mars 2007. Da ble Tromsø foretrukket som Norges søker. Oslo ble dermed også vraket.

Marvin Wiseth håper Norges idrettsforbund (NIF) har lært etter 2007.

– Det er en veldig stor utfordring at søkerprosessen koster en formue. Da må spillereglene være klare, sier Wiseth, og utdyper:

– Idrettsforbundet må ha tungen rett i munnen, ikke bare i startfasen, men i hele prosessen. De må være litt mer voksne og mindre interessert i korridorpolitikk. De må kjøre løpet på en fair måte. Da vil ikke søkerbyene se på det som et stort problem å bli avvist. I stedet var det kokkelimonke. Da blir det dårlig stemning.

Tirsdag ble planer for OL i Telemark i 2026 presentert. Her poserer Veslemøy Wåle (politiker for Høyre), Jonny Pettersen (leder og initiativtager for planene) og Tarjei Gjelstad (ordfører i Kviteseid) på Gaustatoppen.

Rapport frarådet bykamp

Når spurt om eventuelle problemer med bitter intern kamp mellom norske søkere, svarer nåværende idrettspresident Tom Tvedt slik:

– Idrettsstyret har sagt at idretten og myndighetene må stå samlet for å søke et eventuelt fremtidig vinter-OL/PL. Det betyr at man i tilfelle må stå bak én søker.

Les også

Bjørn Dæhlie forteller om kostbar pakt med Vegard Ulvang: – Det var den største tabben i livet mitt

I 2015 laget et utvalg ledet av NIFs visepresident, Oddvar Johan Jensen en evalueringsrapport om de tre siste OL-prosessene.

Der ble det slått fast at «idretten bør ikke initiere en «bykamp» mellom ulike byer. Dette skaper et meget krevende utgangspunkt for å samle hele landet bak en OL/PL-søknad».

Ifølge tidligere idrettspresident Børre Rognlien var det enighet om at en ny bykamp ikke var ønskelig allerede i forkant av Oslo 2022-prosessen. Det skriver Rognlien i sin nye biografi «Jeg var i rommet».

President i Norges idrettsforbund Tom Tvedt fremhever viktigheten av at Norge samler seg bak én OL-søknad.

– Vi må ta en beslutning

Mens Wiseth beskriver Trondheim 2018-prosessen som «ganske bortkastet», mener tidligere Lillehammer-ordfører Synnøve Brenden at mislykkede OL-søknader har en overføringsverdi til fremtidige prosjekter.

Brenden var ordfører da Lillehammer ble vraket som norsk søker til 2014-OL. Hun er enig med Weiseth i at Norge er tjent med å samle seg rundt én søker.

– Vi kan ikke holde på å kjempe mot hverandre internt i Norge. Vi må ta en beslutning.

Brenden fulgte også kampen om 1994-OL på nært hold.

– Da var Lillehammer tidlig lansert som en naturlig norsk søkerby. Også folk utenfor Lillehammer støttet søknaden. Det var et helt annet utgangspunkt, forteller hun.

Les også

Warholm ble verdensstjerne over natta. Likevel bor han fortsatt i et kollektiv med tre kompiser.

– NIF spilte opp til bykamp

Tromsøs forsøk på å sikre seg OL i 2018 ble til slutt stoppet av idrettsstyret. Men innen den tid hadde Tromsø allerede kommet seirende ut av et bikkjeslagsmål med Trondheim og Oslo.

– Idrettsforbundet spilte opp til bykampen, hevder Gunnar Wilhelmsen, som var nestleder i styret for Tromsø 2018.

– Da ble det rimelig vanskelig. Hadde ikke Trondheim vært med i kampen, hadde vi hatt et helt Distrikts-Norge bak oss, og vunnet enda klarere, legger han til.

Han er fortsatt kritisk til Norges idrettsforbund – både for at de stoppet Tromsø-søknaden, og at de begynte å jobbe for Oslo 2022 etterpå.

Rognlien-analyse

Det hittil siste norske OL-slaget sto i oktober 2014, da Høyres stortingsgruppe besluttet å si nei til statsstøtte for Oslo 2022.

Direktør i Oslo 2022 Eli Grimsby fremhever manglende nasjonal oppslutning som hovedårsaken til at også det prosjektet gikk i vasken.

– Vi hadde veldig god tro på at vi ville fått OL om vi hadde fullført løpet, forteller Grimsby.

Nå spørs det om hvilken av de norske søkerne som blir foretrukket frem mot 2026. I sin bok understreker Børre Rognlien at det hele koker ned til én ting:

– Det blir ingen ny norsk søknad før Arbeiderpartiet og Høyre snakker sammen, og i fellesskap blir enige om en norsk OL-søknad.

Publisert:
 1. OL

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet om gjenåpningsnatten: - Lenge siden vi har hatt det så travelt

 2. Slik ble gjenåpningen feiret i Fargegata: - Endelig!

 3. Kristoff har tjent 100 mill. på sykkeleventyret

 4. Marie (33) fant ikke tilbudet i Stavanger. Da tok hun saken i egne hender

 5. – Velkommen tilbake!

 6. Cuba-vibber blant palmer og blomsterflor på Sola