Så mye hoppet Forfang inn i Raw Air: – Jeg hopper for historiebøkene, ikke pengene

Johann André Forfang (23) endte på 5.-plass i sammendraget i Raw Air, hans beste plassering i konkurransen noensinne.

Johann André Forfang etter fredagens kvalifiseringshopp i Vikersundbakken.
 • Mats Rydland
  iTromsø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Selv var ikke Forfang helt fornøyd da iTromsø snakket med ham i etterkant av konkurransen.

– Det er klart, det er ikke nummer fem man ønsker å bli. Det er ikke noe å feire, men ikke noe grave seg ned for heller, sier Forfang, som endte på 7.-plass i rennet søndag.

I løpet av de ti dagene Raw Air har foregått, har Forfang hoppet inn 23.400 sveitserfranc, noe som tilsvarer omtrent 190.000 kroner. Under hele sesongen, har Forfang hoppet inn 815.000 kroner.

Selv om det er betydelige summer, er det langt fra motivasjonen for skihopperen som hopper for Tromsø Skiklubb.

– Jeg hopper for å skrive meg inn i historiebøkene, ikke for pengene. Jeg vil ha navnet i de viktigste konkurransene. Det har jeg ikke fått til i år, forteller Forfang.

Forfang endte på 6.-plass i sammendraget i 2017 og i 2018.

Ofte på pallen

Selv om hoppingen denne sesongen ofte har blitt litt «midt på treet», som Forfang beskriver det, venter snart to individuelle konkurranser og en lagkonkurranse i skiflyging i Planica i Slovenia.

Av de åtte individuelle konkurransene Forfang har hoppet der, har han havnet på pallen i fire av de. I tillegg har han vært med på å vinne tre av fire lagkonkurranser der.

– Jeg gleder meg veldig til å komme dit. Det er en artig hoppbakke som tidligere har passet meg veldig bra, sier Forfang.

Til tross for alle topp tre-plasseringene i den slovenske monsterbakken, har han ennå ikke stått alene på toppen av pallen etter en konkurranse der.

– Jeg hopper alltid for seier. Så er det noen ganger der er mer realistisk enn andre. Akkurat nå har jeg ikke levert resultater som tilsier at jeg kommer til å vinne der. Jeg vet jeg er god nok til det på en god dag med rett hopping, så det er absolutt en mulighet i Planica. Det er målet mitt, så får vi se hvor realistisk det er når vi kommer dit, forklarer Forfang.

Les også

Johansson slo tilbake etter nedturen og sikret pallplass i Raw Air

Veldig godt konsept

Forfang gleder seg til mer skiflyging i Planica, hvor han alltid synes det er godt å avslutte etter en lang sesong. Han har nettopp blitt ferdig med Raw Air, hvor hopperne har kjempet i ti konkurranser over ti dager i Oslo, Lillehammer, Trondheim og Vikersund.

Men selv om han sier det har vært intenst og slitsomt, har han kost seg.

– Jeg har ikke helt fått senket skuldrene og slappet av. Man er konstant på for det er konkurranse hver dag, men det har vært veldig fint egentlig. Jeg liker formatet veldig godt og synes Raw Air er et veldig godt konsept, som det er morsomt å være med i, sier Forfang.

Grei start

I rennet i Vikersund slo Forfang til med det landslagstrener Alexander Stöckl beskrev som et fint hopp på 229,5 meter i førsteomgang, noe som holdt til delt 6.-plass før finaleomgangen med Markus Eisenbichler – hopperen som før konkurransen lå 17,5 poeng foran nordmannen i Raw Air-sammendraget.

Aller best av de norske i 1. omgang var Robert Johansson, som landet på 237 meter, noe som holdt til en 5.-plass – 8,1 poeng foran Forfang og 14,3 poeng bak Domen Prevc, som ledet etter førsteomgang.

Les også

Nordmannen var forbannet og gikk rett forbi pressen. Det gledet landslagssjefen.

Holdt ikke helt følge

I finaleomgangen klarte ikke Forfang å holde følge med Eisenbichler, som slo Forfang med 14 poeng i andreomgang.

Dermed endte Forfang på 7.-plass i rennet og 5.-plass totalt i sammendraget. Både i 2017 og 2018 endte Forfang på 6.-plass.

– Ja, altså, skulle gjerne vært med og kjempet der oppe, men sett vinteren under ett, har det vært nivået jeg har vært på, svarte Forfang til NRK da han ble spurt om han var fornøyd med hoppingen i Raw Air.

Robert Johansson endte til slutt på 6.-plass i rennet søndag og en 3.-plass i sammendraget.

Av de andre norske i rennet søndag, ble Marius Lindvik nummer 23, Anders Fannemel 26 og Halvor Egner Granerud 28. Robin Pedersen ble nummer 31 og kom ikke til finaleomgangen.

Japansk sammenlagtseier

Rennet søndag ble vunnet av Domen Prevc, foran Ryoyu Kobayashi og Stefan Kraft.

Sammenlagt vant Kobayashi, kun 2,9 poeng foran Kraft, mens Johansson var totalt 109,9 poeng bak japaneren og endte på 3.-plass.

Publisert:
 1. Johann André Forfang
 2. Raw Air
 3. Robert Johansson
 4. Hopp

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Brynes prøvespillere lever farlig, kan være ute før kampen mot Viking

 4. Slått i ansiktet på spisested i Sandnes

 5. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 6. Regjeringen går bort fra råd om jevnlig testing