Pengeutpressing, trekantdrama og slåsskamp. Her er de omstridte stjernene som mister VM

Derfor spiller ikke disse stjernene fotball-VM i Russland.

IKKE TIL VM: Fra venstre Igor Denisov, Karim Benzema, Radja Nainggolan, Mauro Icardi og Sandro Wagner er på hver sin måte for kontroversielle for fotball-VM.
  • Reidar Løfaldli
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Når fotball-VM sparkes i gang i Moskva torsdag, er det med de fleste av dagens superstjerner på plass.

  • Her har vi skrevet om stjernene som mister fotball-VM:
Les også

Her er vår oversikt over spillerne som går glipp av VM

Røyk og alkohol

Enkelte spillere er imidlertid uaktuelle for VM av andre grunner enn skader eller det rent sportslige. En av dem som blir sittende hjemme, er Radja Nainggolan. Midtbanespilleren har prestert for Roma, men ble ikke tatt ut i Belgias VM-tropp.

– Årsaken er taktisk. De siste to årene har laget spilt på en spesiell måte. Andre spillere har hatt den rollen. Vi vet at Radja har en veldig viktig rolle i sin klubb, men vi kan ikke gi ham den rollen i vår tropp, sa landslagssjef Roberto Martínez.

Les også

VM-studio: Frankrike-stjernen fikk Twitter til å koke

FOR BELGIA: Radja Nainggolan sammen med Mousa Dembélé under en kamp mot Saudi-Arabia i mars i år.

Rolf-Otto Eriksen, som kommenterer italiensk fotball for Viasat, mener det er en syltynn begrunnelse.

– Har man sett Nainggolan i mer enn én kamp, vet man at han er meget anvendelig og kan bekle flere roller. I Roma er han også en av de aller mest populære blant supporterne, og har en sterk stilling i spillergruppa, sier Eriksen.

Like etter at troppen ble kunngjort, gikk den frittalende 30-åringen ut på Instagram og kunngjorde at han legger opp på landslaget.

Eriksen mener at Nainggolans personlighet utvilsomt har spilt inn i uttaket.

– Nainggolan er absolutt ikke A4, og har uvaner. Han la ut en video av seg selv hvor han, i forbindelse med nyttårsfeiring, drakk alkohol og røyket. I en slik sammenheng er han ikke noe særlig til forbilde, sier han.

Les også

Nainggolan: – Å være seg selv kan noen ganger være brysomt

– Spillere tjener for lite

Sandro Wagner ble vraket fra Joachim Löws tyske tropp og tok samme skritt som Nainggolan. Han fikk sin debut så sent som i fjor, men gir opp landslagskarrièren etter fem mål på åtte kamper.

– Det er tydelig at min åpne, ærlige og direkte væremåte ikke blir satt pris på av ledelsen. Det ville vært løgn om jeg sa at jeg ikke er skuffet. VM hadde vært en fantastisk greie å være med på, sa Bayern München-spissen.

STORT SELVBILDE: Sandro Wagner fortviler i en treningskamp mot Brasil i mars i år.

30-åringen har hatt en spesiell karrière. Han var et stort talent i Bayern som unggutt, men etter å ha scoret to mål i EM-finalen for U21-landslag i 2009, gikk det nedoverbakke.

Selv om han møtte motgang tidligere i karrièren, er det ingenting i veien med Wagners selvbilde.

– Han har for eksempel uttalt at han mener fotballspillere tjener for lite, sier Eivind B. Sundet, som kommenterer tysk fotball for Eurosport.

Etter noen labre år kom spissen tilbake til toppen gjennom godt spill i Darmstadt og Hoffenheim, og ble hentet tilbake til München i januar.

Les også

Fire innbyttere og videodømming: Her er de nye reglene før VM

Sundet mener at spissen har rett til å være sur over uttaket, men tror at det er enklere å vrake kontroversielle Wagner fra troppen til fordel for en mer samlende figur.

– De fleste spillere som går fra en annen tysk klubb til Bayern blir mer landslagsaktuelle, og Wagner spilte godt i prøve-VM i fjor. Det har vært tett kamp mellom ham og Mario Gómez, men det er et klart tegn fra Löw når han kutter Wagner, sier han.

Les også

Manchester City-stjerne vraket fra Tysklands VM-tropp

«Stjal» lagkompisens kone

Argentinske Mauro Icardi scoret hele 28 mål på 34 Serie A-kamper for Inter denne sesongen. Det holder likevel ikke til VM-plass.

Med spillere som Messi, Higuaín, Agüero og Dybala har landslagssjef Jorge Sampaoli sylskarp konkurranse på topp, men det er utenomsportslige bravader som kan ha ødelagt for Icardi.

25-åringen er gift med den argentinske kjendisen Wanda Nara, som tidligere var gift med landslagskollega Maxi López.

PÅ TRIBUNEN: Mauro Icardi sammen med Wanda Nara under en kamp i Milano i 2014.

Icardi og López var nære venner mens de begge spilte i Sampdoria i 2012–13, men det forandret seg da Icardi innledet et forhold til kompisens kone. Nara og Icardi giftet seg i 2015, og forholdet til López skal ha kjølnet kraftig.

Icardis romantiske eskapader skal ha blitt dårlig mottatt innad i det argentinske landslaget, hvor Lionel Messi troner på toppen av hierarkiet.

– Etter min mening hadde Icardi forsvart en plass i Argentinas tropp, sier Serie A-ekspert Eriksen.

Les også

Argentina dropper VM-test i Israel etter Palestinas oppfordring om å brenne Messi-drakter

«Gangsteren»

Frankrike har også overflod av sterke angrepsspillere. Likevel ville nok en fulltallig fransk tropp hatt plass til Karim Benzema.

Real Madrid-spissen falt i unåde hos landslagssjef Didier Deschamps etter at han ble trukket inn i utpressingssaken mot landslagskollega Mathieu Valbuena i 2015. Valbuena skal ha blitt bedt om å betale 1,5 millioner kroner for å unngå at en sextape med ham og hans kone ikke ble publisert.

– Benzema er ofte ute og provoserer, og tar plass i spillergruppa. Deschamps er en trener som setter ut slike typer, sier Thommas Husevik, som er redaktør for nettstedet franskfotball.com.

LAGKAMERATER: Karim Benzema og Mathieu Valbuena (til venstre) på trening foran VM i Brasil i 2014.

Benzema, som har vokst opp i en av Lyons tøffe forsteder, har en historikk for å ta til sosiale medier for å latterliggjøre alle fra Frankrikes statsminister via landslagssjef Deschamps til spissrival Olivier Giroud.

– Han har blant annet hevdet at Deschamps hadde rasistiske grunner til å ikke ta ham med. Det gir ekstra bensin på bålet. Benzema er en type som ønsker å være litt «gangster». Det er noe han har med seg fra oppveksten, sier Husevik.

Les også

Premier League-stjerner vraket fra Frankrikes VM-tropp

Kompromissløs kranglefant

Russlands landslag har hatt lite å juble for de siste årene. Vertsnasjonen ble nylig forbigått av Saudi-Arabia på FIFA-rankingen og er nå dårligst av samtlige 32 deltagerland i VM.

I et slikt scenario er det nærliggende å tro at man hadde hatt bruk for Igor Denisov. Men 34-åringen har en historikk med kontroversielle utspill, og var aldri aktuell for troppen.

– Denisov er den beste defensive midtbanespilleren i Russland og har uvurderlig rutine. Russland har ingen spillere som kan ta hans rolle, sier Toke Theilade, redaktør for nettstedet russianfootballnews.com.

I VM: Igor Denisov (til venstre) i kamp med Sør-Koreas Koo Ja-cheol under gruppekampen i Brasil for fire år siden.

Denisov har ikke spilt på landslaget siden 2016 på grunn av sitt trøblete forhold til landslagssjef Stanislav Tsjertsjesov. Da de to jobbet sammen i Dinamo Moskva ble Denisov transferlistet etter at han uttalte at treneren lot seg styre av andre hensyn enn sportslige.

– Denisov er en type som ikke legger noe imellom, og sier sin mening uansett. Han er godt likt blant lagkamerater på grunn av sin vinnervilje, men Tsjertsjesov har aldri gitt ham sjansen på landslaget, sier Theilade.

Det er ikke første gang Denisov befinner seg i hardt vær:

  • Russlands suksess-EM i 2008 gikk uten Denisov. Han fikk tilbud om en ledig plass i troppen, men avslo etter først å ha blitt vraket av Guus Hiddink.
  • I 2010 skal han ha kranglet så voldsomt med Spartak Moskvas manager at det førte til masseslagsmål på banen og en utestengelse på fire kamper.
  • Samme år ble han innblandet i en slåsskamp med en kjørelærer etter at eleven i lærerens bil nesten kolliderte med Denisovs SUV. Denisov skal ha brukket kjørelærerens nese og selv skadet foten i hendelsen, ifølge fontanka.ru.
  • I 2012 ble Denisov degradert til reservelaget i Zenit etter at han kritiserte lønningene til importene Hulk og Axel Witsel. Han unnskyldte seg senere, men var ferdig i sin barndomsklubb ikke lenge etter.

Nå går 34-åringen altså glipp av det som kunne vært karrièrens absolutte høydepunkt; et VM-sluttspill i hjemlandet.

Publisert: