«Ikke undervurder en god nedtur»

Kontrasten kunne ikke vært større. Fra å være helt utenfor fremstår Nora Mørk selvsikker i VM.

Det har vært store kontraster mellom følelsene Nora Mørk hadde i OL og i VM så langt.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

BIETIGHEIM. Idretten er oppturer og nedturer. Det er en klisjé, men eksemplene er mange på at de som møter motgang, reiser seg og blir enda sterkere.

Det har skjedd med Nora Mørk.

I Bietigheim, i en hall som vekselvis brukes til håndball og ishockey, er hun i sitt ess. Den selvsikre, lille, men likevel så store spilleren, briljerer.

Les også

Kommentar: Håndballjentene – eventyret som aldri tar slutt

Bilde på motgang

Hun opplevde at livet stoppet opp i høst, da utenforstående fikk innblikk i hennes private bilder. Samtidig ble det slutt med kjæresten.

De fleste ville tatt seg nær av det, men 26-åringen valgte å ta opp kampen. Ikke den på banen, men den utenfor.

Kanskje nettopp derfor vil andre mennesker tenke seg om to ganger før de sender videre materiale som ikke er deres. Kanskje er det nettopp Nora Mørk som gjør at folk blir mer bevisste på dette området.

Belastning hun har tatt og tålt

Hun roses fra mange hold. Anne Marte Pensgaard, professor i idrettspsykologi, sier at hun er imponert over alle mennesker som opplever kriser og står i det.

Belastningen kan komme via idretten, som skader, sykdom eller rett og slett å bli satt ut av laget. Eller det kan være en liten krise på hjemmebane, med samboer, foreldre eller søsken.

Utøvere er bare mennesker, de også, som alle andre.

I Olympiatoppen samarbeides det med mange typer aktive og trenere, og akkurat som andre folk har de ulike behov. Men felles for mange som har problemer, er at de trenger noen gode hjelpere. Sånn sett er et slikt nettverk uvurderlig. Idretten på dette nivået har det.

Nora Mørk (t.v.) i sitt ess, jublende sammen med lagvenninnene i VM.

Har det i hode og bena

Mørk har fått hjelp fra Olympiatoppen til å løse opp i noen floker.

Psykolog Tom Henning Øvrebø er med til VM, slik han har vært med laget flere ganger. Det vil bestandig være behov for støtte.

Landslaget trenger en tent, opplagt og strålende Mørk som er sterk i hodet. Hun er typen som kan vinne en kamp nesten alene, men har heldigvis mange andre spillere i verdensklasse ved sin side.

Det finnes dessuten mange unge på vei inn for å etablere seg. Kari Brattset, sarpingen som vanligvis spiller i Våg Vipers, har vokst seg stor. Hun er en toveisspiller, god i forsvar og angrep. Det finnes flere slike relativt ferske, som bare venter på å bli nøkkelspillere.
Det må ta den tiden det tar.

Er blitt noen tårer

Alt har heller ikke gått strake veien for Nora Mørk. Nedturene har vært flere, ikke minst da hun hadde diverse kneproblemer. Oslo-jenta måtte stå over landslaget i tre sesonger, og spesielt var det tungt da hun ikke fikk være med på gullaget under OL i London i 2012.

Jeg glemmer ikke synet av Nora Mørk etter semifinalen mot Russland fire år senere, da det ble tap og dermed ingen OL-finale. Hun var knust.

Det var ingen tvil om at Nora Mørk ble ulykkelig under Rio-OL. Hun var helt knust.

Å spille om bronsen var ikke det hun hadde tenkt seg. Derfor kom tårene hos en utøver som ofte viser følelser. Det var den svarteste dagen.

På Sotra, like før VM, var hun like gråtkvalt. Jeg hadde vondt av henne. Intervjuet gikk trått. Hun ville helst gjemme seg bort.

Les også

Mann får 15.000 kroner i bot for å ha delt private bilder av Nora Mørk

Sterk i troen på gledestårer

VM er så vidt i gang med et par kamper, og det er blitt seier mot Ungarn og Argentina. Fortsatt gjenstår tre i gruppespillet, og den første er mot Polen tirsdag. Mange ser allerede frem til gledestårer i finalen i Hamburg 17. desember.

Mandag brukte spillerne den såkalte hviledagen til styrketrening, ikke minst som skadeforebyggende.

For nedturer som kommer etter skader bør helst unngås, hvis man klarer det. Men også her er det mange eksempler på at en slik pause blir til pluss.

Publisert:
 1. Håndball
 2. Nora Mørk
 3. Kari Brattset
 4. Mette Bugge

Mest lest akkurat nå

 1. Dette sa Gunnarsson som fikk Brekalo til å koke over

 2. Helseministre i G7-land innkalles til hastemøte om omikron

 3. Titusenvis uten strøm i vinterkalde Skottland og Nord-England

 4. Kaos og drama på overtid da Viking nærmest sikret bronse­medaljen

 5. Nå lyser julegrana i Stavanger og Sandnes

 6. «For en opptur etter skadeproblemene. Medaljen er på vei til Stavanger»