Jansrud tangerte alpinlegender: - Det er ganske voldsomt

Kjetil Jansrud tok sin tredje super-G-seier av tre mulige denne sesongen.

Publisert: Publisert:

TRIUMF: Kjetil Jansrud kjørte ned til en ny verdenscupseier i italienske Santa Caterina. Hannes Reichelt (t.v.) ble nummer to, mens Dominik Paris tok tredjeplassen. Foto: ALESSANDRO GAROFALO / X02242

  • Daniel Røed-Johansen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Kjetil Jansrud var suveren i super-G-rennet i italienske Santa Caterina.

31-åringen har hatt en forrykende start på sesongen, og har dominert i fartsdisiplinene. Han har nå vunnet samtlige tre super-G-renn. Dette er første gang noen vinner de tre første super-G-rennene siden Hermann Maier gjorde det i 1999. Maier greide bragden også i 1997.

Totalt har han nå 18 verdenscupseire. Det betyr at Jansrud har like mange verdenscupseire som alpinlegenden Lasse Kjus, som er den tredje mestvinnende nordmannen i verdenscupen.

De to nordmenne på topp i antall verdenscupseire er Aksel Lund Svindal (32) og Kjetil André Aamodt (21).

– Det er ganske voldsomt. Jeg er ikke veldig opptatt av rekorder og historie, men samtidig blir man ydmyk når man hører sitt eget navn sammen med legender som Lasse og Hermann. Det skal sies at Aksel (Lund Svindal) har vunnet fire super-G-renn på rad, men så er han en av de største legendene han også, sier Jansrud til Aftenposten.

Tirsdagens verdenscupseier ble hans fjerde totalt for sesongen. Jansrud har vunnet fire av fem fartsrenn.

– Det flyter. Alt skal klaffe, både hodet, det tekniske og det taktiske, og da er det en veldig spesiell følelse når det lykkes. Jeg bruker lite krefter på å være nervøs, og jeg er veldig komfortabel. Jeg ser den raske linjen naturlig. Det er et tegn på at jeg er i god form, sier Jansrud.

  • Fikk du med deg denne? Jansrud spanderer fest på trenerne - lar dem bruke 180.000 kroner

Kvitt ryggplager

Med fire verdenscupseire allerede før jul, er Jansrud tilbake der han var for to år siden. Den sesongen vant han syv verdenscupseire. Ryggplager bidro imidlertid til at Jansrud ikke greide å følge opp dét forrige sesong.

– Kjetil er nå tilbake der han var for to år siden, da han var outstanding og vant syv renn totalt. Han er på det nivået nå. Forrige sesong slet han med skader, spesielt i ryggen. Nå er han kvitt de plagene, og jeg tror mye av forklaringen ligger der, sa Kjetil André Aamodt til Aftenposten etter Jansruds seier i Val Gardena.

– Jeg er nærmere der jeg var for to sesonger siden nå, både med tanke på rygg og skiform. Jeg føler meg mye mer komfortabel i år, at jeg er i det sporet jeg bør være i. Vi får se hvor lenge det varer, sier Jansrud.

Onsdag kan det bli mer å juble for. Da er det utfor. Torsdag står superkombinasjon på programmet.

Kjetil Jansrud slik vi er blitt vant til å se ham denne sesongen. Foto: ALESSANDRO GAROFALO / X02242

Kort julefeiring

Formen til Jansrud lover godt før klassikerne i januar og VM St. Moritz i februar. I VM-sammenheng henger Jansrud fortsatt langt bak de store alpinlegendene. Han har foreløpig bare én sølvmedalje å vise til.

– Det blir veldig spennende. Jeg har alle muligheter fremover. Samtidig skal det klaffe hver enkelt dag, og spesielt i renn som Kitzbühel og Wengen er det mange som ofrer veldig mye. Men nå tenker jeg på utforen her i morgen. Jeg har ikke lykkes så bra her tidligere, så det blir spennende å se om jeg greier å snu den trenden, sier Jansrud.

Romjulsrenn i Italia gjorde julefeiringen amputert for Jansrud. Han feiret jul med familien hjemme på Vinstra lille julaften, før han måtte fly videre. Julaften tilbrakte han sammen med familien til Aksel Lund Svindal, som står over romjulsrennene for å restituere kneet.

– Julen har vært veldig kort. Reisebelastningen er stor, men det er noe jeg visste på forhånd. Jeg klager ikke. Jeg får heller tenke litt mer på tradisjoner og sånt etter karrièren, sier Jansrud.

Les også

Lund Svindal tvinges til ny pause

– Rå form

I tirsdagens super-G-renn distanserte Jansrud konkurrentene allerede i første del av løypa. I mål var han hele 65 hundredeler foran Dominik Paris. Hannes Reichelt snek seg senere inn på 2. plass, 60 hundredeler bak Jansrud.

Aleksander Aamodt Kilde kjørte inn til en sterk fjerdeplass, mens Adrian Smiseth Sejersted noterte karrièrebeste med en niendeplass.

Kilde er imponert over Jansruds fartsdominans.

– Kjetil er i helt rå form. Det er utrolig morsomt å se ham kjøre, sier Aleksander Aamodt Kilde til NTB.

– Jeg er kanskje litt overrasket over at Kjetil vinner med seks tideler, men samtidig ikke. Han er i så god form, han får ting til å gå. Jeg vet at jeg kan være der, jeg også. Jeg må kanskje bare tørre litt mer, sier han videre.

Det har vært en strålende sesongstart for de norske fartsgutta. I tillegg til Jansruds triumfer har Aksel Lund Svindal tre pallplasser, mens Aleksander Aamodt Kilde har en andreplass.

– Igjen så er det alltid en teamseier, både løpere og trenere. Aleksander ble nummer fire her, og Adrian kom på niendeplass. Det er ikke bare jeg som gjør det bra. Det flyter bra for oss som lag, og det er på grunn av all den jobben alle legger ned, sier Kjetil Jansrud.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi kårer oss gjennom idrettsåret 2016:

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

  2. Har mest sannsynleg blitt smitta her i regionen

  3. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

  4. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

  5. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

  6. Kjørte i 145 km/t i 80-sonen

  1. Kjetil Jansrud