Nå starter jentene bataljen for å sikre VM-plass

Fotball-VM i Canada nærmer seg, men landslagstroppen er langt fra satt – og outsiderne er mange.

Fotballjentene ville gjerne posere med VM-trofeet, som tirsdag var på plass på Ullevaal. Her er det Isabell Herlovsen som tar bilde av Cathrine Høegh Dekkerhus, Ida Elise Enget, Ingvild Isaksen og Ada Hegerberg.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

ULLEVAAL: Fra 6. juni til 5. juli spiller de norske jentene VM i Canada. Allerede i gruppespillet møter Norge tøff motstand fra EM-mester Tyskland.

Men før den tid venter en tøff kamp om å komme med i landslagssjef Even Pelleruds VM-tropp.

Den 28 år gamle LSK-spilleren Lene Mykjåland er en rutinert landslagsspiller med sine 74 landskamper. Hun kan ikke huske at konkurransen om å komme med i troppen har vært så tøff – så kort tid før mesterskapets start.

— Tidligere har troppen, og også elleveren, vært ganske satt så kort tid før et mesterskap, men akkurat nå er det veldig åpent, og det er veldig positivt. Mange ser at hvis de presterer godt, så kan de faktisk få en plass i VM-troppen, sier Mykjåland til Aftenposten.

- Mange vil bli skuffet

Hun og de andre landslagsjentene var mandag samlet på Ullevaal stadion der det var kick-off for Toppserien og kvinnelandslagets VM-sesong. Om knappe to uker, 28. mars, starter Toppserien, mens 18. mai er det klart for VM-pre-camp. Det betyr at VM-troppen kommer noen dager før den.

— Det er såpass jevnt at per nå tror jeg ingen føler seg helt trygge, sier landslagsveteran Solveig Gulbrandsen (34) som i år gjør comeback i moderklubben Kolbotn.

— Det er nok mange som kommer til å bli skuffet, sier hun.

Les også

Gulbrandsen senket Danmark

Selv sier landslagssjef Pellerud at det er muligheter for alle, og at han før Algarve Cup nesten ikke visste hvem Maria Thorisdottir var. 21-åringen som spiller i Klepp, var med U23-landslaget til La Manga før hun dro til Portugal og sluttet seg til A-landslagstroppen.

Tok grep foran sesongen

En annen som dro rett fra U23-landslagssamling til Portugal, er LSKs Anja Sønstevold (22). Den tidligere Kolbotn-kapteinen, som har vært innom samtlige aldersbestemte landslag, tok grep foran sesongen og valgte å bytte klubb til det som i fjor var Norges beste med sitt seriemesterskap og cupgull.

Denne LSK-gjengen håper å komme med i VM-troppen. Fra venstre: Isabell Herlovsen, Emilie Bosshard Haavi, Lene Mykjåland, Marita Skammelsrud Lund, Anja Sønstevold og ingrid Moe Wold.

— I LSK vet jeg at konkurransen er hard, og at jeg vil utvikle meg. Jeg håper å klare å spille meg til en startplass der, som er mål én, og så prestere godt nok til å få bli med til VM. Man trenger spilletid for å vise seg frem, og man trenger spilletid for å komme i form.- Jeg føler at vi er en stor gruppe med outsidere som kjemper om å komme med i den troppen, sier 22-åringen.

Kjemper mot klokken

Også LSKs Emilie Bosshard Haavi (22), som står med 38 A-landskamper, vet at tiden fremover må brukes godt.

— Vi er sikkert 30-35 stykker som en aktuelle for den troppen, og det er 23 plasser, så man må bare jobbe på. Det kommer til å gå fort, og plutselig er vi der, sier hun.

En som ikke håper det går for fort, er Stabæks Ingvild Isaksen (26). En alvorlig kneskade har gjort hennes kamp om å komme med i VM-troppen enda tøffere. Men landslagsprofilen har ikke gitt opp VM ennå.

— Jeg jobber først med min egen konkurranse – som handler om å bli skadefri. Og om jeg skulle bli skadefri, er det selvfølgelig en tøff konkurranse om å komme med i troppen, spesielt for meg som kanskje ikke får så mange fotballtreninger i forkant.

Fokuserer på Lyon

Isaksen vet ennå ikke når hun er tilbake for fullt, men føler hun ligger foran skjemaet.

— Jeg er optimist. Og jeg føler at VM er mulig. Jeg ønsker å ha det som et mål for å kunne gjøre den gode jobben hver eneste dag. Jeg klarer ikke å tenke på at jeg ikke skal til VM – så i mitt hode rekker jeg mesterskapet, sier hun.

Lyon-spilleren Ada Hegerberg, én av Norges aller største profiler, virker å være et sikkert kort. Hun har levert varene i Frankrike og forteller at fokuset akkurat nå er på det som skjer i Lyon.

— Spesielt jeg som er i sesong fokuserer veldig på klubb akkurat nå. Vi har eventuell cupfinale og seriemesterskapet igjen. Man bare jobber hardt i hverdagen, og så får man prestere når man er på landslagssamling. Jeg tror landslagsledelsen nå har ganske bra kontroll på hvem de vil ha med.

Publisert: