Henrik Ingebrigtsen: – I mitt hode kan jeg slå Filip og Jakob

Tåen er øm, hamstringen og hofta murrer, men barrierebryter Henrik Ingebrigtsen løper snart for fullt og har ingen planer om å legge bort piggskoene.

Publisert: Publisert:

Til tross for mange skader gir Henrik Ingebrigtsen seg aldri og tror fortsatt han kan bli best i familien. Foto: Pål Christensen

 • Egil Ø. Nærland

Nå ser den skadeutsatte Sandnes-løperen fram mot OL i Tokyo i august.

– Hvis alt går på skinner, understreker hvis, så kanskje kan jeg komme nær mitt beste til den tid, sier Henrik Ingebrigtsen til Aftenbladet når vi møter ham sammen med Jakob noen dager før de to søndag setter seg på flyet til Sør-Afrika for årets første treningsopphold i høyden.

– Jeg kan fremdeles få til noe, jeg har ikke slått meg til ro med at Filip og Jakob er bedre. I mitt hode vil jeg slå dem begge en dag, sier 28-åringen.

– Hvis jeg ikke tenkte slik, kunne jeg sluttet, tilføyer han i et optimistisk toneleie.

Operasjonen i tåen som har voldt Henrik vansker flere sesonger, ble gjennomført i oktober og var vellykket. Legene forteller at rekonvalesensen går etter planen. De er godt fornøyde, men for en utålmodig toppidrettsutøver har det tatt irriterende lang tid å bli frisk.

 • LES OGSÅ: Jakob Ingebrigtsen har lært av VM og utfordrer seg selv på vei til OL

Må opp i 170-180 km i uken

– Tåen er øm, men jeg er i gang med intervall og trapper opp mengden. 110 kilometer i uken nå. Når vi kommer til Sør-Afrika, må jeg øke gradvis opp mot 170-180 kilometer i uken.

– Det er der jeg har lyst til å være når vi kommer hjem, forteller Henrik, løperen som har klart det utrolige å ta medalje i sju europeiske mesterskap på rad. Ingen over, ingen ved siden.

Han har et stort ønske: å bli smertefri.

– Kommer jeg dit, i alle fall nesten, kan jeg trene mer på høyere nivå enn nå. Da er jeg på veien til der jeg vil. Helt til topps.

I utgangspunktet har 1500-meterspesialisten Henrik Ingebrigtsen innsett at det blir vanskelig å nå den ypperste verdenstoppen på distansen på kort sikt.

– Men august er langt vekke, sier han og avslører at det ligger noe der bak. Noe han ikke vil gi slipp på.

Henrik Ingebrigtsens store ønske er å bli helt smertefri. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Var skadet før rekordløp

– Ved årsskiftet 2013/2014 var jeg skadet, dro til høydeopphold i Sør-Afrika 20. januar og kunne bare jogge. Derfra gikk alt på skinner. Jeg presterte mine beste 1500-metertider, minnes han med glede og tenker mest på 3.31,46 på Stade Louis II i Monaco 18. juli.

Pers og norsk rekord som sto helt til Filip presterte 3.30,01 samme sted 20. juli 2018.

Henrik Ingebrigtsen og trenerpappa Gjert dro i gang løpebrødrenes eventyr for godt over ti år siden, slo igjennom med EM-gull på 1500 meter i 2012 og fulgte opp med 5. plass under OL i London samme år.

Siden har 28-åringen slitt med en eller annen skade hver eneste sesong, 2017 droppet nesten helt, men evnen til å prestere og ta medaljer har han aldri gitt fra seg.

Kjemper mot klokka, men gir seg aldri

– Jeg føler at jeg kjemper mot klokka for å bli frisk gang etter gang, av og til er det et fryktelig slit og tøft, periodene kommer tettere og tettere, men så kommer oppturene.

– Jeg gir meg aldri, prøver hundre prosent og trives med prosessen.

– Nøkternt vurdert har jeg hatt to gode sesonger, EM-sølv på 5000 meter i 2018, EM-bronse innendørs i 2019, norsk rekord på 3000 meter (7.36,85) og finaleplass på 5000 meter under EM i Qatar.

– 2019 var en ekstrem prosess hele sesongen, og til slutt fikk jeg en del igjen, men det handler også om det jeg sier til meg selv, om at jeg har målsatt å prestere mer ...

Akkurat nå har han ingen tanker om konkurransesesongen, de første løpene kommer når de kommer.

– Som sagt, går alt på skinner, så kan mye skje fram mot august, smiler Henrik Ingebrigtsen med et stort håp om tre brødre også i en OL-finale.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 5. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Henrik Ingebrigtsen
 2. Gjert Ingebrigtsen
 3. Friidrett
 4. Jakob Ingebrigtsen
 5. Filip Ingebrigtsen