Nå etterforskes et av tidenes største dopingmysterier: – Vi har bestemt oss

En 12 år gammel skandale blir nok en gang etterforsket. Muligens for siste gang.

OMSTRIDT: Den spanske legen Eufemiano Fuentes skal etter sigende ha hjulpet en rekke idrettsutøvere med å dope seg. Fortsatt har vi ikke fått svar på hvem.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

MONTREAL: Fra talerstolen foran i møterom Salle Cartier på Marriott Château Champlain i Montreal, hastet WADA gjennom noen av vedtakene de hadde gjort på et lukket møte onsdag.

Mellom økonomi og formaliteter, nevntes plutselig operasjon Puerto. En 12 år gammel sak, som potensielt kan ryste og ramme en hel idrettsverden.

Les også

Helleland trakk radikalt antidopingforslag etter massiv motstand

Rykteflom og rettsavgjørelser

Operasjon Puerto er egentlig det spanske politiets kodenavn for en større dopingaksjon mot nettverket til den spanske legen Eufemiano Fuentes. I en razzia fant de blodposer og store mengder utstyr for å dope utøvere. Det var postforsendelser, skjemaer og lister.

En del svar har vi fått som følge av operasjonen. De fleste dopingsakene som har kommet opp, har vært knyttet til sykling. Ivan Basso, Jan Ullrich og en rekke andre syklister er blitt suspendert eller bevist at de har en tilknytning til dopinglegen.

Men det er fortsatt mange uoppklarte spørsmål. Siden saken kom opp for første gang i 2006, har ryktene florert. Andre idretter, som fotball og tennis, er blitt dratt inn i skandalen. På dopinglaboratoriet i Barcelona har man funnet blodprøver som inneholder EPO. Fotballklubben i byen er blant dem som er blitt knyttet til legen, uten at man har fått vite mer.

– Dette har vært en enorm utfordring for oss. Det var et par ting vi kunne prøve å gjøre for å få svar på noen spørsmål. Den debatten har gått her. Vi har ikke fullført, selv om jeg tror de fleste skulle ønske at vi hadde noen svar nå, sier WADA-president Craig Reedie til Aftenposten.

Blant journalistene som var til stede på styremøtet, begynte ryktene nok en gang å svirre. Skal man endelig få svar på spørsmålene knyttet til det som potensielt kan være en skandale på størrelse med Russland-skandalen?

Ifølge cyclingnews sitter WADA på over 200 blodprøver fra saken, i tillegg til en rekke dokumenter. Det er bare ett problem: saken er mer enn ti år gammel, og er derfor foreldet i henhold til WADAs regelverk. En spansk rett bestemte i 2017 at WADA ikke kunne gå ut med navnene uten å bli saksøkt, skriver samme nettsted.

Les også

Kaggestad med krass kritikk: - En katastrofe for toppidrettens troverdighet

Havner på overvåkingsliste

Likevel jobber altså WADA nå for å få ut så mye informasjon som mulig. Men hvor mye kan man egentlig forvente å få ut av denne etterforskningen?

Olivier Niggli håper å få frem mest mulig når man nå ser på Operasjon Puerto igjen.

Da pressen begynte å spørre WADA om hva som kunne komme frem, kunne man se skuffelsen i ansiktet til flere.

– Saken er for gammel for tiltale. Vi er i ferd med å få noen juridiske råd, men hvis de ikke er aktive lenger, er det sannsynligvis ikke mye vi får gjort med det. Prøvene kan ikke testes lenger, og vi har heller ikke lov til å gå ut med noen navn. Det er der vi står i dag, sier direktør i WADA, Olivier Niggli, til Aftenposten.

Saken er altså 12 år gammel. Det betyr selvsagt ikke at alle utøverne har lagt opp. For dem som fortsatt er aktive, er situasjonen en litt annen.

– Det vi ønsker, er å identifisere noen utøvere. Er de fortsatt aktive vil vi informere idrettsforbundene og antidopingmyndighetene i landet, slik at de kan teste den utøveren ekstra mye. De kan ha dem på radaren, forteller Niggli.

Med andre ord kommer de aktive utøverne da på en overvåkingsliste. Det betyr at de kommer til å dopingtestes ekstra hyppig. Likevel vil vi kanskje aldri få svar på hva som faktisk skjedde tilbake i 2006. Selv om løftet fra WADA er klart:

– Vi har bestemt oss for å gjøre så mye vi kan nå, sier Niggli.

Publisert: