Portugal krever seks sikkerhetsvakter i fotball-VM. Fire av dem skal bare passe på Ronaldo.

Her er de utrolige kravene fra de VM-klare nasjonene før sommerens mesterskap i Brasil.

Brasil løftet trofeet under prøve-VM sist sommer. I sommer skal de forsøke å gjenta triumfen under verdensmesterskapet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Fotball-VM i Brasil er halvannen måned unna. Men det alle i lang tid har spådd at kommer til å bli en fotballfest uten like, har også blitt møtt med stadig flere kritiske røster i fotballgale Brasil. I det søramerikanske landet var det store demonstrasjoner mot VM under prøve-VM sist sommer. Og de siste dagene har det vært store og voldelige demonstrasjoner i Rio, som også er OL-arrangør om to år.

LES OGSÅ:

Les også

- Opptøyene i Rio truer ikke VM

— Stemningen i Brasil er litt spaltet før mesterskapet. En undersøkelse for en liten stund siden viste at rundt 90 prosent av befolkningen var mot mesterskapet. Mens en annen undersøkelse viste av det er en majoritet som er for mesterskapet. Men det kommer nok til å bli bråk også under mesterskapet, sier Frode Da Costa Lia, redaktør i fotballtidsskriftet Josimar, til Aftenposten.no.

LES OGSÅ:

Les også

IOC-topp etter OL-inspeksjon: - Verste jeg har opplevd

Han tror det kommer til å bli demonstrasjoner også under VM.

— Signalene jeg har hørt og lest fra Brasil er at det kan bli store demonstrasjoner under mesterskapet. Brasil er et ungt demokrati, og har et politi som ikke er vant til å takle demonstrasjoner. De har vært på kurs for å lære det før VM, men det blir spennende å se hvordan det går.

Krever jacuzzi og nye flatskjermer

Den brasilianske sportsavisen Lance har laget en liste over noen av kravene som er stilt fra de VM-klare nasjonene. Avisen, som er arrangørlandets største sportsavis, har fått svar på hva 13 av nasjonene krever i forbindelse med mesterskapet.

På listen er alt fra nøkterne krav som stillegående air condition og ekstra TV-kanaler, til noe mer uvanlige krav. Japan krever jacuzzier installert på hvert hotellrom, mens Ecuador forventer ferske bananer fra hjemlandet levert hver dag. For Frankrike er flytende såpe et av kravene - spillerne er nemlig ikke vant til å bruke harde såpestykker.

Ekstra sikkerhetsopplegg rundt Cristiano Ronaldo er ett av kravene Portugal har til VM-arrangøren.

Og for Portugal er det tydelig hvem som er lagets store stjerne. Av de seks sikkerhetsvaktene laget ønsker seg at skal følge laget, får fire kun ansvar for å passe på Cristiano Ronaldo.I tillegg krever flere av landene egne rom for TV-spill, økt internettkapasitet og andre underholdningstilbud. Mens Chile krever at sengene og TV-ene på lagets hotell skal være helt nye og ubrukte.

Da Costa Lia tror kravene understerker det stadig flere i Brasil mener — at det er et mesterskap som koster mer enn det burde, og som gir lite igjen til befolkningen i Brasil.

— Det er klart det kan virke kjempeprovoserende. Dette er jo et VM som kommer til å bli kjempedyrt. Det kommer til å koste mer enn de to foregående mesterskapene i Sør-Afrika og Tyskland gjorde til sammen. Og så sitter man igjen med flere stadionanlegg som ikke kommer til å bli brukt etter mesterskapet, sier Josimar-redaktøren.

- Føler seg lurt

Noe av årsaken til at det nå er mange brasilianere som er skeptiske til mesterskapet, er at de føler de har betalt mye for det uten å få noe særlig igjen.

— Brasil har hatt en veldig høy prisstigning de siste årene, og det er en boligboble der som man bare venter på at skal sprekke. Man har møtt mye kritikk for at det ikke er gjort noe med områder som helsesystemet, undervisningssektoren og transportsektoren, som i stor grad trenger oppgradering. Før VM ble det lovet at 90 prosent av mesterskapet skulle finansieres av private, men isteden har det endt med at det offentlige tar rundt 90 prosent av regningen. Veldig mange føler seg lurt, forteller han.

Også i brasiliansk seriefotball merker man de økte utgiftene VM fører med seg.

— I brasiliansk fotball er det nå snart ingen tilskuere. Det er dyre billetter, vanskelig å komme seg til kamper, og i tillegg er det utrygt. VM og utbygningene gjør at det blir større utgifter også for klubbene.

— Folk her skjønner at ting ikke skjer slik det skal gjør. Det er et strukturelt problem som ikke er lett å få gjort noe med. U-land blir ikke bare plutselig et I-land, sier Eduardo Padilha ved Insper Business School til Financial Times.

Her er listen over hva lagene forventer under oppholdet i Brasil:

Japan: Setter komfort etter trening høyt. Har bedt om adgang til et spaanlegg. I tillegg forventer asiatene at hvert hotellrom som gjester deres spillere har egen jacuzzi.

Frankrike: Har stilt en lang rekke krav. Halalmat skal være tilgjengelig under hvert måltid, siden flere av lagets spillere er muslimer. Franskmennene forventer også at kun mild, flytende såpe er tilgjengelig, siden spillerne ikke liker de vanlige såpeblokkene man ofte finner på hotell. Et eget rom for TV-spill og video vil også bli lagd for spillerne.

Portugal: Krever et eget rom for TV-spill som lagets spillere har eksklusiv tilgang til. I tillegg har laget krevd at seks sikkerhetsvakter hele tiden skal passe på laget. Av disse har fire kun i oppgave å passe på lagets store stjerne, Cristiano Ronaldo.

Australia: To store kaffemaskiner med et utvalg av forskjellige kaffetyper er noe av det de langveisfarende forventer. I tillegg krever de et godt utvalg av forskjellige aviser fra hele verden hver dag.

Colombia: Ønsker seg sparringpartnere på treningsfeltet. Derfor har de bedt storklubben São Paulo, som eier og bruker anlegget de skal trene på, om å stille med 15 juniorspillere på lagets treninger under mesterskapet. De 15 spillerne er ennå ikke valgt ut.

Ecuador: Spillerne setter tydeligvis pris på frukt fra hjemlandet. For et av kravene laget har stilt er en kurv med bananer fra Ecuador på hvert hotellrom hver dag. Også en grill av god kvalitet og med stor kapasitet ønsker laget seg tilgang til. Som for mange andre ønsker de seg også et eget rom for TV-spill for lagets spillere.

Sveits: Har stilt tre spesifikke krav. Alle rom spillerne skal oppholde seg i må ha enkel tilgang til internett med høy hastighet. I tillegg forventer de at det er sveitsiske TV-kanaler på rommene. Sveitsisk presse har også bedt om at det bygges et lite TV-studio like med hotellet, som skal brukes i forbindelse med intervjuer etter lagets treninger.

Uruguay: Har bedt hotellet om å sørge for at air condition-anlegget er helt stillegående, slik at sillerne får sove godt. Laget ønsker også fred og ro når de trener. På lagets treningsanlegg vil det derfor bli bygd vegger rundt anlegget, som skal hindre innsyn for skuelystne.

Honduras: Forventer seks spansktalende TV-kanaler, hvorav to skal være fra Honduras. Økt hastighet på hotellets internett er også forventet. I tillegg har landet bestilt hotellrom som skal innredes uten senger, men med kontorplass. Disse skal brukes av lagets trenere og ledere.

Chile: Har krevd at sengene som skal brukes av spillerne skal være helt nye og ubrukte. Også nye flatskjermer på hvert rom er et krav fra søramerikanerne. I tillegg har de bedt om at det bygges to helt nye kontorer ved treningsanlegget laget skal bruke. Kontorene vil bli brukt av lagets trenere og ledere.

Algerie: På alle rom som skal brukes av lagets spillere, ledere og trenere skal det være minst én koran tilgjengelig.

Iran: Lagets trener, portugisiske Carlos Queiroz, har bedt Corinthians-trener Edu Gaspar om hjelp. Gaspar skal fungere som en samtalepartner og rådgiver for Queiroz, som han tidligere har jobbet sammen med. Iran har også bedt om ytterligere hjelp fra Corinthians, som gratis skal bidra med ekstra rengjøringspersonell.

Costa Rica: Et av VMs minste lag har heller ikke de villeste kravene. Har kun bedt om at det på hotellet lagets et rom egnet for at spillerne kan slappe av. Komfortable sofaer, TV og dataspill er noe av det rommet skal inneholde.

Hva de 19 andre kvalifiserte lagene krever og ønsker seg er ennå ikke kjent. Men flere av disse nasjonenes krav vil garantert bli kjent før mesterskapet sparkes i gang i juni.

Publisert: