«Alle dem som elsker Vålerenga, fortjener bedre enn dette»

KOMMENTAR: Vålerenga er fortsatt Vålerenga, historisk. Men ikke lenger på banen.

Kjetil Rekdal måtte tåle et nytt tap søndag. Vålerenga står uten poeng etter to kamper. Foto: NTB scanpix

 • Ola Bernhus
  Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Sogndal-Vålerenga 1-0. Be Vålerengas ledere og tilhengere om id-bevis, og de vil ha problemer med å finne det.

Hva særpreger lagets spill, hvor mange spillere hever seg over mengden? De svarene har vært vanskelige å finne de siste årene, og de er vanskelige i år.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

En fargerik og tidvis stolt historie har gjort Vålerenga til et respektert innslag i norsk fotball, kanskje mer elsket (og derfor også mislikt) enn noen annen klubb. Jeg huske det selv fra barndommen. Når en tilskuer ville gjøre seg vittig under en lokalkamp langt ute på landet, var det gjerne med et «Heia Vål’enga».Vålerenga sto for noe, også på den tiden da de aldri hadde vunnet noe i norsk fotball. Vålerenga var underholdning.

LES OGSÅ:

Les også

Sogndal slo svakt Vålerenga

Les også

Riise er ingen redningsmann for Aalesund 

Les også

Ingebrigtsen forventer mer mål

En mimreklubb

Vålerenga har alltid vært underholdning. Det er lett for gamle VIF-tilhengere å finne noe å mimre om. Det er skrevet bøker om episoder og spillere gjennom historien. Det gutta ikke fikk til på banen, tok de igjen utenfor.

Men dagens Vålerenga har ikke klart å bygge videre på sin betydning, på sin fargerike historie og på det faktum at de er alene på topp i hovedstaden. Der pengene har overtatt, har ikke Vålerenga greid å henge med.

Et par unntak

Tilhengerne finner glede i Kjetil Wæhlers duellkraft og Sander Berges smarte midtbanespill, og de øvrige spillerne legger ned en del arbeid. De vil jo helst vinne.

Men laget trenger flere spillere som skiller seg ut, og de mangler en spillestil som kan gjenkjennes. En pokkerivoldsk innsats ville ha hjulpet, men hvem kan overbevise en Vålerenga-spiller om at det må kjempes ekstra når Sogndal er motstander?

VIF mangler ferdighetene til lag som Rosenborg, Molde og Strømsgodset, de mangler dynamikken til Odd. De kan tape mot hvem som helst av de andre.

Det er mye som ikke stemmer når storklubben Vålerenga laget må slite mot Sogndal, et tettsted med 7000 innbyggere og minimalt med publikum og inntekter. Alle dem som følger og elsker Vålerenga, fortjener bedre enn det som ble vist i denne kampen.

Likevel — hvis Vålerenga overrasker og friskner til utover sommeren, bør alle i Fotball-Norge juble. Oslos beste klubb kan ikke fortsette i årevis uten å få være med på de store kampene her hjemme. Uten å være ute i Europa en gang i blant.

Uten spillere på landslaget.

Honnør til Sogndal

At Sogndal vant, var fortjent. Angrepet som ga seiersmålet, var kampens beste, og Martin Ramsland trengte ikke å treffe ballen rent en gang for å score mot et utspilt Vålerenga. Sogndal gikk til kampen med en solid plan, defensiv trygghet og vilje til å kontre i stort tempo. Det kunne de gjøre med selvtillit, for de har tre-fire uberegnelige spillere - uberegnelige for motparten.

Noen slike bør Vålerenga skaffe seg også - når økonomien tillater det.

At VIF står med null poeng og null mål den 20. mars, er ikke et problem i seg selv. Men neste motstander er Rosenborg, og med tap der også, kommer den ødeleggende praten til å gå.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og hør hva gjengen i studio mener om Riises comeback i norsk fotball:

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. Sogndal
 3. Vålerenga Fotball

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
1Lillestrøm00000000
 • Champions League-kvalifisering

Mest lest akkurat nå

 1. Smittehopp i Stavanger: - Bekymret for situasjonen

 2. Tilfeldighet endret karrieren til Viking-stopperen: – Stor betydning

 3. Her kommer Fjord Lines nye skip

 4. Kjørte ned trafikkskilt i Sandnes

 5. Mari leter etter brudekjolen sin: – Angrer på at jeg solgte den

 6. Ti nye smittetilfeller i Eigersund i helgen: – Blir ny testrekord i dag