Høie ber toppklubbene tenke seg nøye om før de gjør som Glimt: – En betydelig risiko

Flere fotballklubber åpner for å reise utenlands slik at de kan trene og spille kamper. Helseminister Bent Høie (H) minner dem på faren det innebærer.

Bodø/Glimt-spillere på treningsfeltet i Spania tirsdag. Fjorårets seriemestere forlot Norge i slutten av februar for å kunne spille treningskamper.
  • NTB-Johan Falnes og Bernt Harald Brennevann
Publisert: Publisert:
Helse- og omsorgsminister Bent Høie peker på at det er knyttet stor risiko ved å reise utenlands. Flere toppklubber i norsk fotball åpner for å gjøre som Bodø/Glimt og fly ut av landet for å kunne trene og spille kamper.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Åtte av 16 klubber i Eliteserien er for tiden rammet av koronatiltak som gjør at de ikke kan ha fellestreninger. Bodø/Glimt er i utgangspunktet en av dem, men har unngått konsekvensene ved å oppholde seg i Spania.

Der har de regjerende seriemesterne vært siden slutten av februar. Oppholdet er omdiskutert, og enkelte rivaler har stemplet det som mangel på fair play.

Men etter hvert som tiden har gått uten lettelser fra myndighetene, har flere toppklubber på både herre- og kvinnesiden åpnet for å reise utenlands.

Høie svarer slik når NTB spør om det er greit slik smittesituasjonen er i Norge:

– For noen idrettsutøvere er det et yrke det de gjør, men vi gir nå et veldig generelt råd om å unngå unødvendige reiser til utlandet. Så da må man gjøre en konkret vurdering. Man må være klar over at det innebærer betydelig risiko for smitte å reise i andre land. De fleste land har høyere smitte enn det vi har.

I godt selskap

Det har vært full stans i alt seriespill i toppidretten siden 18. januar. I over en måned har det også vært forbud mot treningskamper. Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, har beskrevet situasjon som å være i et vakuum.

– Dessverre er idretten i et godt selskap. Det er nok mange som føler at de er i et vakuum akkurat nå, og de skulle gjerne visst mer om hva som skjer framover. Vi prøver å være så forutsigbare som vi kan være, sier Høie.

Toppfotballen har flyttet seriestarten til første helgen i mai. Det er svært usikkert om det faktisk blir startskuddet på sesongen.

Realistisk?

Idretten håper å kunne avvikle kamper igjen før midten av april. Høie kan ikke svare på om det er realistisk.

– Det er noe vi må komme tilbake til. Kulturministeren har en god dialog med idretten. Vi kan ikke si noen dato nå.

Heller ikke helsedirektør Bjørn Guldvog gir idretten et konkret svar:

– Vi håper jo at det vil være mulig for toppidretten, men kan ikke si noe om det per i dag.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
9Aalesund30109113245-1339
10FK Haugesund30108124246-438
11Viking3098134854-635
12Strømsgodset3096154455-1133
13HamKam30613113343-1031
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk