Houllier hylles av Klopp og Ferguson: – En ekte Liverpool-legende

Den franske fotballtreneren Gérard Houllier døde mandag i en alder av 73 år. Eks-Liverpool-manageren hylles av Liverpools nåværende trener Jürgen Klopp, samt hans gamle rival - og venn - Sir Alex Ferguson.

MANAGER: Gérard Houllier, med armene slått ut, fra tiden som Aston Villa-manager.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Houllier ble 73 år gammel. Ifølge L’Équipe kom han søndag hjem etter en operasjon i hovedpulsåren, og mandag kom beskjeden om at franskmannen er død.

Nyheten har rystet fotballverden, og nåværende Liverpool-manager Jürgen Klopp, forteller via klubbens offisielle nettsted at Houllier var en av de første som gratulerte ham da han tok over Liverpool i 2015.

– Jeg visste ikke at han hadde nummeret mitt engang! Det er en skikkelig, skikkelig trist dag. Han er en ekte Liverpool-legende og en ekte trenerlegende. Han var veldig innflytelsesrik i fotball. En stor trener, men samtidig et menneske som ga deg en varm følelse når du tilbrakte tid med ham. Det er et stort tap for oss alle, sier Klopp.

– Jeg savner ham allerede. Det eneste lyspunktet er at han aldri vil ble glemt her.

Også Alex Ferguson, tidligere Manchester United-trener som lenge hadde Houllier som en av sine største rivaler ettersom han ledet Liverpool, sier han er trist over å ha mistet en rival som ble en god venn.

– Nyheten kom som et fullstendig sjokk denne morgenen. Gérard Houllier var fortsatt en ung mann. Det er en trist dag for fotballverdenen, sier tidligere Manchester United-trener Sir Alex Ferguson i en uttalelse.

– Gérard ble en god venn (av meg) i løpet av hans tid i Lierpool, og vi forble gode venner etter at han dro derfra, forteller Ferguson, som sier at han kommer til å savne franskmannen.

RIVALER, SÅ VENNER: Sir Alex Ferguson (t.v.) og Gérard Houllier, her under en feiring av Sir Bobby Charltons karriere i mars 2002.

Riise: – Jævlig trist

Også for John Arne Riise betydde franskmannen mye.

– Han var en fantastisk snill og omsorgsfull person. Brydde seg om alle rundt seg og ikke minst spillerne. Spurte alltid om hvordan alle hadde det, også privat. Han krevde mye som trener, høye krav, men fair, sier Riise til VG.

– Uten han så hadde ikke jeg hatt denne karrieren. Ikke hadde jeg spilt for Liverpool og opplevde mine største minner og øyeblikk. Han trodde på meg fra dag 1. Han lærte meg om hva livet som profesjonell utøver betydde. Hva som kreves for å lykkes … Han tok vare på meg. Jeg var ung da jeg kom. Nei, dette er jævlig trist, sier Riise.

LIVERPOOL: Som manager i Liverpool hentet Houllier blant andre John Arne Riise til klubben.

Riise var ute på skitur da han fikk beskjeden om dødsfallet.

– Jeg merket at mobilen vibrerte mye i lomma. Da skjønte jeg at det var noe. Jeg sjekket mobilen og ble helt tom. Sjokk. Lei meg. Trist. Han var en person som har betydd så mye for meg på og utenfor banen. Det har ikke helt gått opp for meg enda, sier Riise.

Houllier hadde en beskjeden karriere som fotballspiller, men som trener og manager er han blant de største innenfor fransk fotball.

– Jeg får frysninger. Det er rart å høre en tidligere trener gå bort. Det er trist for alle som er rundt ham. Det er altfor tidlig, sier Øyvind Leonhardsen til VG.

Den norske landslagslegenden spilte under Houllier i Liverpool i 1998 og 1999.

– Han kom inn i Liverpool da jeg var der og endret ting som gjorde at laget vant til slutt. Han var veldig tydelig og kunnskapsrik. Han var akkurat det Liverpool trengte på den tiden. Han hadde også mye å gjøre med VM i 1998 da Frankrike vant og han har jobbet i UEFA og vært viktig der. Han var fotballfaglig meget dyktig.

– Hvordan var han som person?

– Det var det året jeg ikke fikk så mye tillit så han ga meg utfordringer, men han var veldig tydelig på hva han ville og ikke. Han hadde litt fransk arroganse, men han virket som en veldig fin person. Han hadde mål og mening med alt han gjorde, forteller Leonhardsen.

Merittert

Allerede i sin første sesong med PSG i 1985/1986 ledet Houllier klubben til deres første seriegull i Frankrike. Etter tre år i PSG ble han assistentrener for det franske landslaget i 1988, en jobb han hadde til han overtok som landslagssjef etter et mislykket fransk EM i 1992. Det ble imidlertid ingen stor suksess, og etter at det franske landslaget ikke klarte å kvalifisere seg til VM i USA i 1994, trakk Houllier seg fra stillingen i 1993.

Sommeren 1998 ble han sammen med Roy Evans manager i Liverpool, et ansvar han fikk alene fra høsten 1998. Houllier var manager for den engelske storklubben frem til 2004 og ledet Liverpool til en trippel i 2001 - bestående av Ligacupen, FA-cupen og UEFA-cupen.

I løpet av tiden i Liverpool hentet han blant andre John Arne Riise, Vegard Heggem og Frode Kippe til klubben. Øyvind Leonhardsen, Stig Inge Bjørnebye og Bjørn Tore Kvarme var alle i klubben da Houllier overtok.

– Det er en trist beskjed å få. Han var en inkluderende person som tok meg utrolig bra imot som ung gutt. Han ga meg sjansen til å signere for favorittklubben min, og jeg er evig takknemlig for det, sier Kippe til VG.

Houllier tok over som manager i Lyon i 2005, hvor han ledet det franske laget til ligaseier to år på rad med blant andre John Carew på laget. Hans siste managerjobb ble tiden i Aston Villa, hvor han trakk seg etter å ha blitt syk på slutten av 2010/2011-sesongen.

Også i løpet av tiden i Liverpool ble han sykemeldt etter å ha blitt hasteinnlagt på sykehus med hjerteproblemer.

Publisert: