Den omstridte VM-sjefen var under etterforskning. Så valgte FIFA å stoppe den

Nå er Vitaly Mutko utestengt fra OL i all fremtid.

Vitaly Mutko og FIFA-president Gianni Infantino under VM-trekningen i Moskva fredag for en uke siden.
  • Steffen Stenersen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er The Guardian som melder at FIFA valgte å stoppe etterforskningen i mars.

Den sveitsiske advokaten Cornel Borbély var sjef for FIFAs etiske komité, og etterforsket Vitaly Mutkos rolle i den russiske dopingskandalen.

Men The Guardian skriver at FIFA valgte å stoppe etterforskningen. Gianni Infantino skal ha stoppet den, med bakgrunn i at det ville skade mulighetene for et suksessrikt VM i Russland.

Les også

Varslerens advokat om den omstridte VM-lederen: – FIFA kommer ikke til å gjøre en dritt

Ville blitt utestengt fra all fotball

Denne uken ble Vitaly Mutko utestengt fra OL i all fremtid, etter at IOC ga Russland sin straff etter etterforskningen av anklagene om statsstøttet doping.

Den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov har i sitt vitnemål fortalt at Mutko, tidligere idrettsminister i Russland, var den som styrte dopingbløffen og som skal ha gjort at over tusen russiske utøvere har unngått å teste positivt på sine dopingprøver.

Den engelske avisen skriver at Mutko ville blitt utestengt fra fotballen, hvis den etiske komiteen hadde sagt seg enig med WADA og IOC i at Mutko har vært direkte involvert i dopingskandalen.

Det norske fotballtidsskrifte Josimar kunne tidligere i høst melde at FIFA-president Gianni Infantino tidligere i år fikk Borbély sparket, etter at den etiske komiteen hadde etterforsket presidentens innvirkning på presidentvalget i det afrikanske fotballforbundet.

Les også

«IOC gjenvant troverdigheten, men klarer FIFA det samme?»

– Det snakker for seg selv

En annen som ble sparket etter etterforskningen, var Miguel Maduro. I september skal Maduro, også han en av lederne i FIFAs etiske komité, ha forklart at han fikk beskjed fra FIFAs generalsekretær om å erklære Mutko som habil til å lede VMs organisasjonskomité, hvor han fortsatt sitter som leder.

– Jeg synes det snakker for seg selv, uten at jeg trenger å legge til noe. Det sier mye om kulturen som ligger i FIFA, ikke minst i det som skal være deres uavhengige organ, uttalte Maduro i et intervju med Josimar tidligere.

The Guardian skriver at Det Engelske Fotballforbundet støttet avgjørelsen om å kvitte seg med Maduro og de andre i den etiske komiteen.

Mutko er også Russlands visestatsminister, og Vladimir Putins høyre hånd.

Josimar har tidligere i år skrevet at Gianni Infantino har fjernet alle fotballpolitikere i FIFA som har utfordret eller gått imot ham det siste året.

Publisert:
  1. FIFA
  2. Russland

Mest lest akkurat nå

  1. Kø på Motorveien etter trafikkuhell

  2. Utslitte turister trenger hjelp ned fra fjellet

  3. Nå er det slutt for «oljemesså»

  4. Jonas Gahr Støre mener at folk flest ikke forstår strømkrisa. Han har litt rett i det

  5. Politiet vil opprett­holde fører­kort­beslaget: – Det er en såpass alvorlig sak

  6. Fem rekkehus totalskadd