Skitour til Norge og Sverige i 2020: - Et klart høydepunkt

I 2020 blir det langrennstour i Norge og Sverige. Det ble bekreftet i ettermiddag.

Petter Northug ydmyker Marcus Hellner og Sverige under VM-stafetten i 2011 i Holmenkollen. Nå skal Norge og Sverige samarbeide om Ski-tour.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Norge og Sverige la frem sin søknad om en ny langrennstour på FIS' (det internasjonale skiforbundet) høstmøte i Zürich fredag morgen. I ettermiddag ble det vedtatt i eksekutivkomiten til FIS.

– Å få en egen ski-tour i et av verdens mest langrennsinteresserte områder blir fantastisk. Vi får vist frem idretten vår på en måte som vil gi et løft for langrennssporten. Det at prologen legges til Skottland er et viktig ledd i å invitere flere nasjoner inn i langrennsverdenen, sier Åge Skinstad, Norgesrepresentant i World Cup komiteen i FIS, i en pressemelding.

Han kaller prosjektet et "veldig spennende konsept". Sammen med den tidligere svenske toppløperen Mathias Fredriksson presenterte Skinstad planene for verdenscup-komiteen.

– Det blir et klart høydepunkt i den mesterskapsfrie 2020-sesongen. Skiskyting og skiflygning har VM i 2020. Derfor er det ganske viktig for langrenn og også ha et høydepunkt. Det har vært jobbet med et par års tid, sier Skinstad til Fædrelandsvennen.

Starten kan gå med prolog i Edinburgh, den skotske hovedstaden. I så fall blir det tidenes første verdenscuprenn i Skottland.

Husker du?

Les også

Gråtkvalt Johnsrud Sundby dopingtatt og fratatt Tour de Ski-triumf

Les også

Norsk langrennsprofil reddet opp fra myr av brannvesenet

Etappe fra Sverige til Norge

Det vil bli renn i Østersund, Åre og Trondheim. Det vil i tillegg bli en etappe som går fra Sverige til Norge, men denne løypen er ikke fastsatt ennå. Touren vil gå over to helger midtveis i februar.

Åge Skinstad og Vidar Løfshus gleder seg til skitour i Norge og Sverige i 2020. Her fra NM i 2014.

– Vi gleder oss til å jobbe videre med detaljer rundt etapper og stilart, og jeg tror dette blir en spennende og attraktiv nyvinning for langrennssporten, sier Åge Skinstad.

Også sportssjef i langrenn, Vidar Løfshus, er fornøyd med responsen til FIS om en svensk-norsk tour.

Les også

Bjørgen innrømmer: - Det er litt tøft innimellom

Les også

- Mistenksomheten er vanskelig å leve med

— Spennende samarbeid

– Dette blir fantastisk, og jeg vet våre utøvere har drømt om å få vise seg frem på hjemmebane. Her får vi en god mulighet til å vise frem andre sider ved sporten til et internasjonalt publikum, og ikke minst åpner det opp for spennende samarbeid med vår hyggeligste konkurrent i skisporet, sier Løfshus.

Fra før av arrangeres det ski-tourer i Tyskland, Tsjekkia, Sveits og Italia på nyåret, kjent som Tour de Ski. Det har også blitt arrangert ski-tourer i Canada og Finland.

— Jeg liker å konkurrere på hjemmebane og når Østersund hadde renn sist, ble det en veldig fin ramme. Å få konkurrere i Åre og Østersund og videre mot Trondheim og Norge ville vært supertheftig. Jeg har hørt mye om selve opplegget. Det høres kjempekult ut, sier svenske Stina Nilsson til SVT Sport.

Publisert: