Skatteetaten gransker Fredrikstad

<p>Skatteetaten og Norges Fotballforbund ser nærmere på FFKs rolle etter avsløringene om lønnsutbetalingene til Raio Piiroja i Estland.</p>

FotballTippeligaenUllevål Stadion16.05.2009Vålerenga - FredrikstadRajo Piiroja var redd de hadde ødelagt stemningen i 17. mai togetFoto: Eirik Førde
 • Marius Vik
Publisert: Publisert:
piiroja faksimile
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Fredrikstad Fotballklubb kan ha medvirket til at Raio Piiroja har kunnet unndra seg skatt i Norge.

Aftenposten avslørte i går at kemneren for tre uker siden kunne ta arrest i Raio Piirojas eiendom i Fredrikstad.

Bakgrunnen var at skattemyndighetene mente at FFK Sport AS hadde overført penger til Piirojas gamle klubb FC Flora Tallinn, som så videreførte pengene til midtstopperens konto i Estland.

«Dette fremstår ikke som en forretningsmessig disposisjon, men et arrangement for å unngå å betale skatt», heter det om transaksjonene i arrestbegjæringen.

 • Vi følger Fredrikstad: Siste nytt om klubben her

Viser Kemnerens mistanker seg å stemme, betyr det at Fredrikstad Fotballklubb kan være medskyldig.

Dobbeltgransking

Det kan få store følger for Østfold-laget — medvirkere kan straffes like hardt som hovedpersonen.

Aftenposten får fra fortrolig hold opplyst at også Fredrikstads rolle nå er under gransking. Norges Fotballforbund bekreftet i går ettermiddag at påtalenemnda ville be FFK om en redegjørelse, men også skattemyndighetene ser nå nærmere på Østfold-lagets rolle i pengeoverføringene.

Like etter at Fredrikstad tingrett den 25. oktober kom med sin kjennelse, hvor det ble tatt arrest i Piirojas eiendom, besøkte skattemyndighetene Fredrikstad stadion for å ta en grundigere titt i regnskapsbøkene til Fredrikstad Fotballklubb.

Verken Kemneren i Fredrikstad eller skatteetaten vil bekrefte Aftenpostens informasjon, men på generelt grunnlag innrømmer leder for skattekrim i Skatt Øst, Jan Egil Kristiansen, at det er naturlig å se nærmere på arbeidsgivers rolle om det er grunn til å tro at det er utbetalt svarte penger.

- Selvsagt. Hvis ikke ville vi ikke gjort jobben vår , sier Kristiansen.

Sa opp avtalen

Styreleder Svein Johannessen bekrefter overfor Aftenposten at man nylig hadde besøk av skattemyndighetene, men mener dette var for å granske Piiroja, og ikke klubben. Johannessen innrømmer likevel at han liker saken dårlig.

— Jeg vil ikke si at saken lukter vondt, det blir bare spekulasjoner, men jeg kan med hundre prosent sikkerhet si at dagens styre aldri ville ha inngått en avtale som er i strid med norsk lov.

- Noe av det første jeg gjorde da jeg ble styreleder for to år siden var å si opp denne avtalen. Vi frykter ingen ting, men hadde gjerne vært denne saken foruten. Vil skatteetaten granske oss, lover vi å være samarbeidsvillige og legge alle kort på bordet.

Johannessen sier han tror at avtalen, som angivelig var for speiderarbeid i Baltikum, ble inngått sommeren 2004. Den kan således ha kostet Fredrikstad Fotballklubb rundt syv millioner kroner.

Bakgrunn

Piiroja-saken

August 2007: Stopperen forlenger med FFK. Går opp til snaut 600 000 i årslønn, ifølge spilleren selv. FFK underskriver samtidig en kontrakt med Piirojas estiske agentselskap for speideroppdrag i Baltikum.

August 2009: Dagbladet avslører at det overføres en million kroner i året til Piirojas agentselskap for resultatløse speideroppdrag i Baltikum. Skatteetaten varsler at de vil se om pengene kan være skjulte lønnsoverføringer.

Juli 2010: Skattekrim avslutter saken.

August 2011: Skatteetaten tar opp saken på ny. Piiroja selges til Vitesse.

Oktober 2011: Kemneren i Fredrikstad tar pant i Piirojas eiendom i Fredrikstad. Mistanke om at pengeoverføringene til Estland er et arrangement for å unngå å betale skatt.

Les også

 1. Hallén: - Ikke sviktende moral blant ledere

 2. Liker ikke Rajo-saken

 3. - Skattefrie stipend er utbredt i Estland

 4. Aalesund blir gransket

Publisert:
 1. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Når kommer vinteren, egentlig?

 2. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

 3. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 4. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen

 5. Hund falt ned i dypt hull på Våland

 6. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum