«Russland tapte, men mesterskapet har overgått alt Putin kunne drømme om»

OM FOTBALL: Det var Kroatia som gikk til semifinalen, men Vladimir Putin vil likevel bli stående som en av VMs seierherrer.

Det russiske laget må innse at VM-drømmen endte i kvartfinalen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Russland-Kroatia 2–2 (3–4 i straffesparkkonkurransen)

OLYMPIASTADION I SOTSJI: De sank sammen på gresset, holdt hendene bak hodet eller foran ansiktet og trøstet hverandre. Russlands elleville VM-eventyr hadde ikke flere kapitler. Det blir ikke drømmesemifinale mot England i Moskva.

Da nasjonens nye helter omsider kom seg på beina, veltet applausen mot dem, for publikum visste at spillerne hadde gitt alt.

Av og til overgår virkeligheten selv den best skrevne roman, og denne varme lørdagskvelden hadde en dramaturgi selv de største i den stolte, russiske litteraturhistorien ville hatt problemer med å få ned på papiret.

Det var russisk drømmemål og ledelse, ekstraomganger, sen utligning og straffesparkkonkurranse.

Der var det Fjodor Smolov som på russernes første prøvde en frekk lobb, men den ble så dårlig at en liggende Danijel Subasic fikk strukket ut en hånd og reddet.

Det var Igor Akinfejev som fikk hånden på Luca Modrics svake straffe, slo den i stolpen, men likevel måtte se den trille over streken. Til slutt hadde Ivan Rakitics alt i sine hender. Han sendte lagets siste spark på ballen i mål og hjemlandet til semifinalen.

En russisk supporter depper etter tapet over Kroatia.
Det var ikke lett for alle å ta inn over seg at VM-drømmen er over.

Putins store suksess

Vladimir Putin hadde sendt statsminister Dmitry Medvedev til foten av Svartehavet, selv nøyde presidenten seg med åpningskampen mot Saudi-Arabia fra tilskuerplass.

Men uansett hvor i riket presidenten satt og fulgte den dramatiske kvartfinalen, gjorde han det i visshet om at VM har vært en enorm suksess for russerne.

Russland tapte, men mesterskapet har overgått alt Putin kunne drømme om. Han vil bli stående som en av VMs store seierherrer.

Landslaget var så utskjelt på forhånd at etter åpningsseieren var alle glade for at de ikke skjemte landet ut. At det skulle holde helt til straffer i kvartfinalen var det ingen som hadde drømt om.

I Kreml har Putin hatt besøk av FIFA-presidenten og fotballegender som har sagt hvor begeistret de er for landet.

Arrangementet har gått knirkefritt, russerne har fått vist at de kan håndtere de store, internasjonale arrangementene.

Nå har hele verdens fokus vært rettet mot landet i ukesvis. Menneskerettigheter, rasisme på tribunene, hooligans og legitimering av Putins styre var noe folk snakket om før mesterskapet.

Akkurat nå virker det veldig lenge siden.

Les også

Russerne er tilbake på stedet hvor de bedro en hel idrettsverden

Denis Tsjerysjev i ekstase etter drømmemålet som sendte Russland foran mot Kroatia.

En russisk drømmestart

«Russland, vårt hellige rike! Russland, vårt elskede land!»

Du kjenner det i kroppen når rundt 40.000 roper Hymnen til den russiske føderasjon med en innlevelse og lidenskap bare et folk som mot alle odds spiller VM-kvartfinale på hjemmebane kan frembringe.

Den røde, hvite og blå trikoloren var malt med flid på unge og gamle kinn, den vaiet fra hender som lengtet etter nok et fotballmirakel fra deres nederlagsdømte helter.

Vladimir Putin var ikke selv til stede på kvartfinalen i Sotsji, men hadde sendt statsminister Dmitry Medvedev (til høyre). Han satt ved siden av FIFA-president Gianni Infantino, som hadde Kroatias president, Kolinda Grabar-Kitarovic ved sin høyre hånd.

Det var ikke mye lidelse og sorg å spore da Denis Tsjerysjev etter 32 minutter spilte vegg med den store bamsen Artjom Dziuba, for deretter med den største presisjon sende ballen opp i krysset fra over 20 meter.

Der og da var det nesten så man fryktet at konstruksjonen på Olympiastadion ikke skulle bære titusener av hoppende, dansende og skrikende russere.

27-åringen startet mesterskapet på innbytterbenken, siden har Villarreal-spilleren scoret fire ganger!

Denis Tsjerysjev oppildner hjemmepublikum etter at han har sendt Russland i ledelsen mot Kroatia.

Før mesterskapet hadde alt og alle av eksperter både ute og hjemme stemplet Stanislav Tsjertsjesovs utvalgte som ubrukelige, som det dårligste landslaget på flere tiår.

Nå strakk den sta 54-åringen armene over barten og den kortklipte issen og slo ut i luften.

Stanislav Tsjertsjesov hadde små forventninger til seg og sitt russiske lag før VM.

Overraskende VM-vert

Det var i utgangspunktet mot alle odds da daværende FIFA-president Sepp Blatter i desember 2010 holdt opp lappen som avslørte at det var Russland som skulle arrangere VM i 2018.

Han ville bruke mesterskapet til å vise hvilket fremgangsrikt land han leder (da som statsminister). Dette var før krigene i Syria og Ukraina, før annekteringen av Krim og innblandingen i den amerikanske valgkampen.

Det var før noen visste at russisk idrett drev et systematisk og statsstøttet dopingprogram inn mot Sotsji-OL.

Luka Modric var den største stjernen på banen, men slet med å skape de store mulighetene.

Vikingrop og «Ross-i-ya»

Men alle disse forholdene var det selvsagt ingen som ofret en tanke denne deilige sommerkvelden ved Svartehavets bredd.

Det islandske vikingropet var adoptert for anledningen. «Huh! Huh! Huh!» avløste «Ross-i-ya! Ross-i-ya!»

Fra start var det kroatene som hadde ballen mest og så ut som det farligste laget.

Odd Inge Aas dekker VM i Russland for Aftenposten.

Hver gang det var et russisk initiativ steg imidlertid lydnivået av forventning. På samme måte som det eksploderte i støy da Tsjerysjev ga hjemmelaget ledelsen, ble det nesten helt stille da Andrej Kramaric utlignet fem minutter før pause.

Russerne fortvilet over det som fra deres ståsted var et fryktelig unødvendig baklengsmål. Etter et par svake vurderinger fra laget i rødt fikk Mario Mandzukic all verdens av tid ute til venstre, og selv om Kramaric hadde fem russere rundt seg var han først på ballen. 1–1.

Andrej Kramaric jubler for utligningsmålet mot Russland.

Tyst var det også da Ivan Perisic fikk tid til å sikte foran det russiske målet 14 minutter etter pause. Ballen smalt i stolpen og trillet langs streken, men aldri over den.

Det var langt mellom de store sjansene og ekstraomganger var ikke til å unngå.

Den første hadde vart i 10 minutter Dmogaoj Vidas heading på nesten mystisk vis snek seg forbi alt og alle som sto i veien og sendte de kroatiske favorittene foran.

Det virket som om publikum i Sotsji da forsonet seg med et hederlig tap, men Mário Fernandes hadde ikke gitt opp håpet. Den Brasil-fødte høyrebacken hadde løpt og kriget i 115 minutter, tok sats og sendte Olympiastadion til himmels for andre gang.

Til slutt holdt det likevel ikke. Etter straffesparkkonkurranse mot både Danmark og Russland er det Kroatia som møter England i Moskva onsdag.

Vinneren der er i VM-finalen. Det spørs om ikke også Vladimir Putin tar turen til Luzhniki stadion neste søndag.

Publisert: