Stjernen som britiske tabloider elsker å henge ut. Er bakgrunn og hudfarge årsaken?

En tatovering på Raheem Sterlings legg skapte overskrifter, og etter hvert en debatt om hudfarge og klasse i det engelske samfunnet.

Raheem Sterling er en viktig brikke i Gareth Southgates England, men sliter med å vinne det britiske fotballpublikums gunst.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

MOSKVA: «La oss være ærlige, vi ville ikke sett en naturlig sammenheng mellom Raheem Sterlings tatovering og gjengvold hvis han var hvit», skrev skribenten Edward Adoo i The Independent nylig.

Når England møter Colombia i åttendedelsfinalen tirsdag kveld er det trolig Sterling og Harry Kane som spiller på topp for «Three Lions». De to angriperne er ulike som spillere, men også i mediene fremstilles de på helt ulikt vis.

Les også

Etter kampene gjør Japan-supporterne noe uvanlig. Skikken vekker oppsikt over hele verden.

«Kontrasten mellom kanoniseringen av Saint Harry og hetsen av hans spisskollega Raheem Sterling kunne knapt vært sterkere», skrev økonomikommentator James Moore i The Independent en uke ut i verdensmesterskapet.

Sterling har en stund vært hakkekyllingen til noen av tabloidavisene, der han gjerne fremstilles som kontroversiell og en polariserende Premier League-stjerne.

«Som Raheem Sterling vet, suksessfulle, svarte menn har blinker på ryggen», skrev Maurice Mcleod i The Guardian like før VM. Han er samfunnskommentator og nestleder i organisasjonen Race on the agenda.

Les også

Festen i Moskva tok fullstendig av

En tatovering til besvær

Da hadde Storbritannias største avis, The Sun hatt Manchester City-angriperen som hovedoppslag to dager på rad på grunn av en våpentatovering på den ene leggen.

Det hjalp lite at Sterling gikk ut på sosiale medier og sa at han bare var to år da faren hans ble skutt og drept. Han har alltid lovet seg selv at han aldri vil ta i et våpen.

– Jeg skyter med høyrefoten min, så den har en dypere mening og er fortsatt ikke helt ferdig, skrev han.

Tabloidene fant talspersoner for ulike støttegrupper som mente at fotballstjernen måtte fjerne tatoveringen, hvis ikke burde han kastes ut av landslaget.

Les også

Mexico-trenerens tirade: – Dette er en sport for menn, ikke klovner

Tatoveringen på Sterlings høyre bein skapte en større debatt i England om både rasisme og klassetilhørighet.

Noen trakk paralleller til skolemassakrene i USA, og TV-personligheten Piers Morgan var en av dem som kritiserte Sterling. En rekke journalister og fotballpersonligheter tok spilleren i forsvar.

Før jul ble Sterling utsatt for rasisme utenfor Citys treningsfelt av en mann som også sparket ham i leggen.

– Dette er den logiske kulmineringen av mediehetsen mot Sterling de siste par årene. Alle som har skrevet drittartikler om han har et ansvar her. Ord får konsekvenser, skrev Independent-kommentator Jonathan Liew.

I et intervju med The Guardian i fjor sa Sterling at han tror han er en av dem som har et ansikt mange ser på TV og tenker at «han liker jeg ikke».

– Jeg kan ikke gjøre noe med det. Folk tenker at jeg er en bortskjemt drittunge, men det er jeg ikke.

Raheem Sterling er bare 23 år, men har allerede blitt vant til at det skrives mange negative avisartikler om ham.

Fra Jamaica til England

Adoo mener det finnes en undertone av rasisme og klasseforakt i måten Sterling blir oppfattet.

Mcleod skriver at det er langt mer enn måten tatoveringen ble omtalt på som viser at budskapet til Sterling er at han må forstå plassen sin i det britiske samfunnet.

«Da jeg var to år ble min far drept. Det formet hele livet mitt», skrev Sterling nylig i et langt innlegg på The Players Tribune. Der fortalte han om hvordan moren først dro alene fra Jamaica til England uten barna sine for å legge grunnlaget for en fremtid der. Først da han var fem ble Sterling og søsteren hentet fra Kingston til London.

Alenemoren jobbet som renholder på et hotell, og barna var med og vasket doer og redde opp senger. Oppveksten var i røffe London-nabolag og familien flyttet ofte fordi det ikke alltid var penger til å betale husleien tidsnok.

– Jeg tror ikke det er fordi han er svart. Jeg tror det er oppfatningen av karakteren hans. Oppfatningen av hva «svart» er og hva det bør være, sier John Barnes, også han født på Jamaica og tidligere stjerne i Liverpool og på det engelske landslaget.

Det engelske laget har fått ros for sitt sterke samhold i dette verdensmesterskapet. Her er Raheem Sterling, Harry Kane, Jordan Henderson og Eric Dier.

Kjøpte dyrt hus til moren

Sterling ble tidlig sett på som et vidunderbarn. Som 15-åring byttet han ut London og Queens Park Rangers med Liverpool. Han debuterte i Premier League to år senere, og var en av nøkkelspillerne da Anfield-klubben kjempet om seriegullet i 2013/14-sesongen.

Han ble kalt grådig da han den påfølgende sesongen krevde en høyere lønn enn klubben var villig til å gi.

Sommeren etter ble han solgt til Manchester City for rundt en halv milliard kroner (da rekord for en engelskmann), og fortsatt får han høre at han er en «grådig drittsekk» når han besøker sin gamle hjemmebane.

På sosiale medier har hetsen fra hans gamle supportere tidvis vært intens.

I tabloidene har det vært mange overskrifter. De stemplet det som «obskønt» da han kjøpte det de mente var et altfor dyrt hus, selv om det var til moren som en takk for alt hun hadde ofret for ham.

Samtidig ble Sterling kritisert da han ble avbildet på billigkjeden Primark, da han spiste på Greggs og fløy med EasyJet. Enkelte medier laget sak da de mente bilen hans var for skitten, eller da han røykte vannpipe og takk inn helium fra en ballong.

Samtidig har spilleren også har vært involvert i alvorlige saker. To ganger er han blitt anklaget for overfall på kvinner han har vært sammen med, men ingen av sakene har ført frem i rettsapparatet.

Kan fortsatt leve ut drømmen i England

Landslagssjef Gareth Southgate sa i forkant av mesterskapet at han hadde hatt en lang prat med Sterling for å forsikre seg om at bråket om tatoveringen ikke hadde påvirket ham negativt.

– Han er en sterk karakter, sa treneren, og la til at han spilleren vet at han har ledelsens fulle støtte.

Sterling avsluttet det personlige innlegget på The Players Tribune med å henvende seg til de som har vokst opp på samme måte som ham:

– Ikke hør på det enkelte tabloider vil fortelle deg. De vil bare stjele gleden din. De vil bare trykke deg ned, skrev spilleren som scoret 18 mål forrige sesong, og la til:

– England er fortsatt et sted hvor en slem gutt kan leve ut drømmen sin.

Publisert: