OL-skuffelsen ble et vendepunkt for Norges gullhåp: – Jeg trengte det

Jarl Magnus Riiber reiste hjem fra Pyeongchang-OL uten medalje. Han kan revansjere seg i vinterens VM i Seefeld.

Jarl Magnus Riiber har vunnet seks verdenscuprenn denne sesongen. VM er det store målet. Det skjer i slutten av februar.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Pyeongchang 20. februar 2018: Jarl Magnus Riiber lå på annenplass etter storbakkerennet. Medalje, og kanskje gull, var innenfor rekkevidde.

Men da det hele skulle avgjøres på langrennsstadion, føk tre tyskere forbi ham før oppløpet. Han klarte aldri å ta dem igjen i spurten.

Dermed ble det fjerdeplass – Riibers andre i mesterskapet. Den da 20 år gamle utøveren satt skuffet og slo i snøen mens tårene presset på.

Det ble en liten opptur med sølv i lagkonkurransen, men Riiber var ikke helt fornøyd.

– Det positive med OL, var tiden etterpå da vi evaluerte hva som gikk galt. To fjerdeplasser er ikke dårlig, men da har man glemt noe i prosessen som må til for å stå øverst på pallen, sier Riiber.

Jarl Magnus Riibers form gjør han til en norsk gullkandidat før VM i Seefeld, som begynner i februar.

Mer alenetid

– Jeg følte liksom at jeg trengte litt den nedturen under OL. Om det hadde klaffet og jeg hadde fått to gull, så hadde vi kanskje ikke gjort noen endringer. Dermed hadde jeg ikke fått den utviklingen jeg har hatt denne sesongen. Fjorårets modell var bra, men ikke optimal.

Endringene har virkelig gjort utslag. I verdenscuphelgen på Lillehammer i starten av desember vant han alle tre konkurransene. I neste konkurranse vant Riiber nok en gang, da i Østerrike. Han fulgte opp med to seiere i Otepää i januar, før det ble fjerdeplass på fredagens 10 kilometer i Val di Fiemme.

– Hva har du gjort for å ta stegene du har tatt denne sesongen?

– Den største forskjellen er at jeg har vært mer hjemme og mer isolert. Jeg har fått trent jevnt over tid. Jeg har alltid hatt et bra nivå inne de siste årene, men i år har jeg hvilt mer. Det ser man også på resultatlistene, sier en smilende Riiber.

Jarl Magnus Riiber var langt nede etter den andre av to fjerdeplasser i Pyeongchang-OL.

Favoritt i Seefeld?

Sykdom førte til at det bare var så vidt at han rakk OL. Forrige sesong var rett og slett preget av for mye stress og farting. Nå tyder alt på at han er i god rute til å begynne Seefeld-VM i toppform.

– Jeg vil ikke ha noen utfordringer i selve VM, slik vi hadde under OL, da vi kjente at ting ikke var på stell i hoppbakken. Det vil jeg unngå ved å gjøre en god jobb nå.

Det var de tre sterke tyskerne Eric Frenzel, Fabian Riessle og Johannes Rydzek som passerte han i Pyeongchang. Tilsammen har de tre tatt ni VM- og seks OL-medaljer. Og det er bare individuelt. Denne sesongen har de imidlertid måttet se seg slått oftere enn hva som har vært vanlig tidligere.

– Å undervurdere dem er det dummeste man kan gjøre, men jeg tror jeg har satt en støkk i dem nå, sier Riiber, før han fortsetter:

– Jeg tror toppnivået mitt er høyere enn det til de tyske gutta, men det er klart at en Rydzek i form er god.

De gode prestasjonene gir Riiber stor selvtillit inn mot konkurranser. Før har motgangen han har opplevd gjort han mer defensiv i tankegangen.

– Nå tenker jeg bare: «Ok. Denne førsteplassen skal jeg ha, og jeg skal gjøre det som gjøres kan for å oppnå det.» Det er en ganske deilig følelse, sier Riiber.

Riiber på toppen av seierspallen. Et vanlig syn denne sesongen.

Får mer oppmerksomhet

De gode resultatene har ikke bare gitt Riiber større selvtillit, men oppmerksomheten rundt han har også økt. Før møtet med oss, var han innom «God Morgen Norge», noe som ikke er så vanlig for en kombinertløper.

– Kombinert har jo vært stort i Norge, men har ikke den statusen nå. Vi skulle gjerne fått det «opp», men ting går faktisk rett vei. Det ser vi på sponsorer og inntekter. Vi sliter bare litt med å få med oss det norske folket, sier Riiber.

Han mener vedvarende suksess er en nøkkel for å skape større oppmerksomhet rundt sporten.

– Langrenn overkjører alt annet i Norge og har profiler. Vi må også ha det – og mer av effekten vi fikk da Jørgen Graabak stakk av med gull i Sotsji-OL. Man må ha medaljene over tid. Det gir en kjempeboost.

Publisert: