Nancy må svare norsk politi om overgangssaken

<p>Avhør i Frankrike avgjør om det reises tiltale.</p>

OSLO 20111014. Eliteserien fotball, Vålerenga - Viking : Vålerengas Veigar Pall Gunnarsson etter eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Viking på Ullevaal stadion fredag. Vålerenga vant 3-0.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
 • Arne Hole
Publisert: Publisert:
Oslo 20111130.Politiadvokat Morten Stene uttaler seg i forbindelse med overgangssaken i Stabæk og Vålerenga.Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Nå skal Nancy forklare seg i saken om overgangen til Veigar Páll Gunnarsson. Frankrike sier ja til norsk politibesøk.

Franske myndigheter har gitt tillatelse til at Asker og Bærum politidistrikt kan foreta avhør i Nancy i forbindelse med Veigar Páll Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga i fjor.

Politiadvokat Morten Stene bekrefter at han reiser til Nancy i slutten av måneden. Etter dette vil politiet avgjøre om det skal reises tiltale mot noen av de involverte lederne eller om saken skal henlegges.

— Jeg tar til etterretning at politiet skal til Frankrike, men jeg har problemer med å se nytteverdien av det. Dette er en sak mellom Vålerenga og Stabæk. For øvrig synes jeg at politiet kunne ha gjort dette for lenge siden. Vi fikk høre at saken skulle være ferdig i romjulen. Dette har dratt veldig ut, men politiet får bare styr sin egen prosess , sier Jarl Øverby, som var konstituert styreleder i Stabæk da saken rullet som verst.

Stabæk står på sitt

Stabæk har hele tiden hevdet at klubben ikke har gjort noe galt og at mange av opplysningene som har fremkommet i saken ikke er riktige.

Øverby har ikke endret oppfatning om skyld. Han har ikke noe problem med å forklare hvorfor Stabæk betalte penger til Nancy – noe som mange oppfattet som innrømmelse av skyld - selv om saken ikke var avgjort.

— Et kompromiss er ikke det samme som å innrømme skyld. Kompromisser forekommer i næringslivet hele tiden. Vi var også under en visst press fra sponsorene, som mente det ville være en fordel å få vekk den delen av saken. Vi var i en periode hvor vi prøvde å planlegge neste sesong, sier Øverby.

Mulig uklokt

Stabæk betalte Nancy 500.000 kroner da Veigar Páll Gunnarsson kom tilbake. Deretter ble det betalt 1,2 millioner kroner i tillegg da saken kokte som verst.

— Kanskje det var uklokt av meg å gå med på tilleggsbetalingen, men vi står ved det. Det forandrer likevel ikke sakens kjerne, som er avtalen mellom Vålerenga og Stabæk. I Nancy tror jeg politiet bare vil møte fornøyde ledere som fikk mer penger enn det lå an til, sier Jarl Øverby.

Fakta overgangssaken:

19. desember 2008: Veigar Páll Gunnarson skrev under en treårsavtale med franske Nancy, men fikk knapt spilletid.

30. november 2009: Islendingen gjorde vendereis og ble enig med Stabæk om en treårsavtale.

26. juli 2011: Gunnarssons agent opplyste at Stabæk-spissen var enig med Rosenborg om kontrakt, men at klubbene foreløpig ikke var enige om prisen.

28. juli: Gunnarsson takket nei til Vålerenga-kontrakt.

30. juli: Det ble kjent at Gunnarsson likevel valgte overgang til Vålerenga fra Stabæk.

31. juli: I sin avskjedskamp for Stabæk mot Start (4-1), scoret Gunnarsson to mål og la opp til ett.

12. oktober: TV 2 avslørte at Stabæk solgte Gunnarsson «altfor billig» (1 million kroner) til Vålerenga. Nancy fikk betydelig færre penger for videresalget og ble den store økonomiske taperen på overgangsavtalen. Kanalen hevdet at Rosenborg hadde budt 5 millioner kroner for spissen, men at Vålerenga fikk tilslaget på en femdel av den summen.

13. oktober: Norges Fotballforbund krevde all dokumentasjon på bordet for å granske saken rundt Gunnarsson-overgangen mellom Stabæk og Vålerenga.

27. oktober: Påtalenemnda i Norges Fotballforbund anmeldte Stabæk, Vålerenga og tre av klubbenes ledere for bevisste forsøk på å lure den franske fotballklubben Nancy for penger. Samme kveld trakk Erik Loe seg midlertidig fra styreledervervet i Stabæk.

31. oktober: Sportsdirektør Truls Haakonsen i Vålerenga fikk innvilget permisjon ut sesongen.

8. november: TV 2 avslørte at også Rosenborg hadde til hensikt å snyte Nancy for penger. Klubben ville gi 1 million kroner for Gunnarsson og 4,25 millioner for Johan Andersson på en avtale som skulle gå ut ved sesongslutt.

17. november: Asker og Bærum politidistrikt besluttet å etterforske overgangssaken.

22. november: Norges Fotballforbund trakk anmeldelsen av Haakonsen fordi han ikke har medlemskap i et organisasjonsledd. Han kan derfor ikke forfølges for eventuelle brudd på forbundets regler.

30. november: Asker og Bærum politidistrikt gjennomførte ransaking i klubblokalene til Stabæk og Vålerenga. Stabæks sportslig leder Inge André Olsen og Vålerengas permitterte sportsdirektør Truls Haakonsen ble pågrepet og tatt inn til avhør.

20. januar: Norges Fotballforbund avviser saken mot Stabæks sportslige leder Inge André Olsen

Les også

 1. Politiet har gjort avhør på Island

 2. Ingebrigt Steen Jensen ut av Stabæk-styret

 3. Politiet har nye opplysninger i overgangssaken

 4. Vålerenga-direktør: Greit at saken havner i NFF

 5. Stabæk: - Vi har ikke lurt Nancy

 6. Ingen kritikk fra Stabæk Support

 7. RBK svarer gjerne NFF

 8. RBK tilbudt Gunnarsson-pakke

 9. VIF: - Ikke gjort noe galt

 10. Stabæk kan ha ført RBK og Nancy bak lyset

 11. Advokatfirma skal granske overganger

Publisert:
 1. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Direkte: Se Cupekstra med 10 lokale lag her

 2. Sandnes kommune jaktet hjort på 17. mai – tar selvkritikk på timingen

 3. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 4. Han blir Høyres ordfører­kandidat i Sandnes - og han vet hvem han vil styre sammen med

 5. Oppdaget sin egen stjålne sykkel på taket av en forbipasserende bil

 6. Her jobber kunstneren med et nytt Haaland-verk – på samme hjørnet som yndlings­restauranten hans