«Du må spise turn, drømme turn og snakke turn»

Turnstjernen Catalina Ponor forelsket seg i turnsporten som fireåring. Nå gir den rumenske OL-vinneren sine råd til den som vil bli best.

Den rumenske turnstjernen Catalina Ponor besøker Trondheim under Nord-Europeisk mesterskap i turn.
  • Anne-Marit Dahl
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Turnstjernen Catalina Ponor (29) får ikke gå i fred på gata hjemme i Romania. Nå er den triple gullvinneren fra lekene i Athen i 2004 på sitt første Trondheims-besøk, og når hun gjør éntre i turnhallen, er det ingen tvil om at det er en superstjerne på besøk. Her sendes beundrende blikk og noen får en klem av sitt store forbilde.

I helga er Ponor gjesteturner sammen med Marius Berbecar (31) når Nord-Europas beste turnere skal konkurrere i Trondheim Spektrum. Ingen trønderske turnere er kvalifisert til å delta, men Ponor, som også deltok i OL i Rio i august, er optimist på vegne av norsk turn:

— Ja, det skal være mulig for utøverne her å komme seg til verdenstoppen, sier den rumenske turnstjernen til Adresseavisen.

Har aldri ferie

Stian Skjerahaug (24) er et eksempel på at det er mulig. Han deltok i OL for Norge i Rio, og når de fem beste utøverne fra til sammen ti nasjoner skal konkurrere i Spektrum, vil Ponor se ham i aksjon på Norges lag når individuell mangekamp og lag står på planen.

— Det er mulig å lykkes med masse arbeid. Men man må tåle at det gjør vondt i kroppen, sier 29-åringen.

De rumenske stjerneturnerne Marius Berbecar og Catalina Ponor forteller om livet som toppturnere på et foredrag i Trondheim fredag. De er i byen som gjesteturnere under Nord-Europeisk mesterskap i turn som arrangeres i Trondheim Spektrum.

Skal man lykkes i verdensidretten, gir turnveteranen følgende bilde på hvor dedikert man må være:— Du må spise turn, drømme turn og snakke turn. Ferie? Det har du aldri, smiler veteranen som oppdaget turningens verden som fireåring.

Elsket tøff trening

— Jeg elsket å løpe rundt i turnhallen, hoppe og leke. Etter hvert likte jeg den tøffe treningen som må til også, forteller hun.

Hun er ærlig på at det ikke bare har vært gode dager i karrieren.

— Noen ganger er du trøtt. Da tar turningen energi fra deg, og du må lete energi. Trene må du likevel, sier hun.

Heltidsansatte trenere

I Trondhjems turnforening har man tre faste trenere i til sammen 270 prosent stilling. Cosmin Pepescu (30) er en av to heltidsansatte trenere, og akkurat som Ponor har han bakgrunn fra rumensk turn. Pepescu beskriver sitt første møte med norsk turn i 2011 slik:

— Jeg fikk litt sjokk da jeg så hvor dårlig nivået var. Men nordmenn elsker å være aktive. Det er ingen grunn til at de ikke skal kunne hevde seg i turn, mener han.

Cosmin Pepescu gleder seg over at Trondheim er vertskap for Nord-Europeisk mesterskap i turn. Ingen trønderske utøvere deltar, men treneren i trondheimsklubben mener det er godt mulig å få fram nye toppturnere i byen.

Som trener innså han at han måtte få norsk og rumensk idrettskultur til å møtes. For ham er det viktig å ha god dialog med utøveren.— Det må være et samspill mellom trener og utøvere. Som trener må du stille klare krav. Og som utøver må du bestemme deg for hvilket nivå du vil satse på.

Les også

Bruttern varsler spisset RBK-lag mot Odd

Tydelige mål

Cosmin Popescu ser ingen grunn til at ikke en trønder skal kunne hevde seg i Europa-toppen i turn.

— Vi snakker med utøverne om mål fra de er ti år. Og man skal ikke være falsk når man setter seg mål, sier Popescu.

Å nå toppen er som lang reise, en reise som betyr mye arbeid. For Catalina Ponor er ikke reisen over ennå.

— Jeg skal se hva kroppen tåler. Jeg utelukker ikke at jeg satser mot Tokyo i 2020, sier Ponor.

Publisert:
  1. Friidrett

Mest lest akkurat nå

  1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

  2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

  3. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager

  4. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

  5. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

  6. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus