Putin innrømmer russisk dopingbruk

Men den russiske presidenten nekter for at det fantes et statlig russisk dopingprogram.

Vladimir Putin angriper varsleren Rodtsjenkov, og mener han er en idiot med store problemer.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal den russiske presidenten Vladimir Putin ha innrømmet at det har vært tilfeller av doping i russisk idrett. Det er første gangen han kommer med en slik innrømmelse.

Russland har hele tiden avvist enhver form for statlig styrt dopingprogram, og det fastholder presidenten, og går til angrep på varsleren Grigorij Rodtsjenkov.

– Han er en idiot med tydelige problemer. De fanget denne idioten Rodsjenkov. Denne personen har problemer med loven. Alt de har et basert på hans vitnemål, og det er en mann som ikke kan stoles på, på noen måter, sier Putin, ifølge russiske Tass.

Les også

Her er IOCs liste med krav til de russiske OL-utøverne

Hovedvitnet i saken om russisk dopingbruk er den tidligere lederen for dopinglaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov. Han flyktet til USA i 2016 og ble varsler. Han har sagt at også Putin har hatt kjennskap til dopingprogrammet.

Putin kommer likevel med en innrømmelse om at det er Russlands egen feil at de har havnet i dopingsøkelyset.

– Det har tross alt vært enkelttilfeller av doping, sier presidenten.

Angrepet fra Putin kommer etter et stort intervju Rodtsjenkov har gjort med en tysk tv-kanal. Han hevder at Putin var klar over dopingen som foregikk i OL-troppen, og sørget for at sikkerhetstjenesten hjalp til med å bytte ut dopingprøvene.

Les også

Dette må du vite om den russiske dopingskandalen

I desember ble det klart av Russland ikke får delta i OL i Pyeongchang etter anklagen om et omfattende dopingprogram i Russland. Noen russiske utøvere får likevel delta under nøytralt flagg. Så langt er 169 utøvere invitert, én utøver har sagt nei til invitasjonen.

Den tidligere idrettsministeren og nåværende visestatsministeren Vitalij Mutko skal ha vært involvert i programmet.

Les også

Russland får ikke delta i Paralympics

Så langt har 13 russiske medaljer (fire gull) fra London-OL i 2012 blitt strøket. 11 medaljer fra Sotsji-OL i 2014 (fire gull) er enten strøket eller vunnet av dopingmistenkte utøvere.

Saken oppdateres!

Publisert: