Helleland om Russland-avgjørelsen: – Vi har sviktet de rene utøverne

Her er kravene WADA har stilt til det russiske antidopingbyrået.

Linda Hofstad Helleland er svært oppgitt etter dagens avgjørelse.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg er veldig skuffet på vegne av alle rene utøvere og alle dem som tror på en ren idrett. Det er vanskelig for dem å forstå den beslutningen. Derfor kaster det også en mørk skygge over tilliten til antidopingbevegelsen, sier Linda Hofstad Helleland på telefon fra Seychellene.

Les også

Seks spørsmål og svar: Derfor skaper Russland-comebacket så mye harme

Bakgrunnen er WADAs avgjørelse om at det russiske antidopingbyrået (RUSADA) nå er blitt gjeninnsatt i WADA.

Visepresidenten i organisasjonen mener dette er å svekke idrettens troverdighet.

– Jeg støtter ikke beslutningen som ble tatt i dag. Det går imot det sterke ønsket fra rene utøvere i hele verden, mange antidopingbyråer og mange sportsministere som sterkt har ønsket seg at WADA skal stå opp for verdiene som idretten er tuftet på, nemlig en ren og rettferdig konkurranse, sier hun.

– Har sviktet de rene utøverne

I de opprinnelige retningslinjene til russerne sto det blant annet at landet måtte anerkjenne at det hadde pågått institusjonalisert doping i Russland og at WADA måtte få tilgang til dokumenter og dopingprøver som befinner seg i dopinglaboratoriet i Moskva.

Ingen av kravene er foreløpig oppfylt. Isteden har WADA satt en tidsfrist for når de må få tilgang til laboratoriet.

Linda Hofstad Helleland (t.h.). Her sammen med mannen som skrev rapporten om institusjonalisert doping i Russland, jusprofessor Richard McLaren.

Innen 31. desember skal data fra laboratoriet gjøres tilgjengelig. Innen 30. juni 2019 skal fysiske dopingprøver være tilgjengelig for en eventuell reanalyse.

– Jeg mener myndighetene, som en del av WADA, har et stort ansvar fordi vi er nødt til å svare for de beslutningene vi tar. Vi må stå rakrygget og forsvare våre beslutninger og styrke de rene utøvernes krav til rettferdige avgjørelser. I dag har vi sviktet de rene utøverne, sier Helleland.

Ni av 12 stemte for gjeninnsettelse

Slik Aftenposten forstår det, var det kun to personer i WADA-styret som stemte mot en gjeninnsettelse: Linda Hofstad Helleland og Oseania, representert ved Sports- og rekreasjonsminister på New Zealand, Grant Robertson.

Én stemte blankt. Resten stemte for en gjeninnsettelse.

Helleland bekrefter kun at Oseania, som et av dem fem kontinentene, stemte mot en slik avgjørelse.

– Jeg er veldig glad for at Oseania står for de samme verdiene og er så tydelige på hvilken side det er riktig å stå på. Og det er på de rene utøvernes side, sier Helleland.

Etter det Aftenposten erfarer, ble europeiske myndigheter, etter initiativ av den norske sportsministeren Trine Skei Grande, i forkant av møtet enige om å foreslå en utsettelse av forslaget. Denne enigheten skal ha kommet på plass timer før torsdagens styremøte startet. Slik ble det altså ikke.

Isteden har WADA valgt å gå bort fra de opprinnelige retningslinjene som ble satt, mener Norges barne- og likestillingsminister.

– Nå er det WADA som har beveget seg. Når vi vedtar krav og retningslinjer, så må vi stå på dem. Hvis ikke så svekker det troverdigheten, sier Helleland på telefon.

Vil ikke trekke seg

Dette er det andre nederlaget for Hofstad Helleland på noen måneder. I mai måtte hun trekke et forslag om en ekstern gjennomgang av organisasjonen etter at hun møtte massiv motstand.

– Mine personlige ønsker er fullstendig underordnet. Det tar jeg ikke med i vurderingen engang. Når jeg får så massiv støtte fra utøvere, antidopingbyråer, organisasjoner og myndigheter, så er det nok bekreftelse på at jeg gjør det rette. Det er en lang vei og gå, tunge skritt å ta. Jeg tror på at noe radikalt må skje i internasjonal idrett for at vi skal få tilbake troverdigheten, sier hun.

Sjefen i det amerikanske antidopingbyrået, Travis Tygart, har lagt ut en uttalelse på Twitter. Der skriver han blant annet:

– I dag må jobben starte. Og den starter med at vi må reformere WADA. Den starter med at WADA faktisk må lytte til verdens rene utøvere som snakker. Den starter med å fjerne interessekonflikten hvor IOC vokter WADAs rede, skriver Tygart.

Hofstad Helleland er helt enig.

– Jeg tror det er mange nasjoners myndigheter som i etterkant av det som nå har skjedd, vil diskutere hvordan man kan styrke WADAs uavhengighet ytterligere.

Lereim: - Et alvorlig angrep

Mangeårig dopingjeger Inggard Lereim er sterkt uenig i torsdagens WADA-vedtak.

– Dette er meget trist, og det er et alvorlig angrep på en ærlig idrett, sier Lereim.

– Vi har hatt mange skandaler gjennom årene på grunn av unnfallenhet hos internasjonale ledere på såkalt toppnivå. Linda Hofstad Helleland fortjener all støtte for sin innsats mot dette sviket mot ærlig idrett. Nå er vi mange som må brette opp ermene på ny, sier han videre.

Publisert: