Greta Thunberg refset idrettslegende. Nå slår han tilbake igjen.

Tennisstjernen Roger Federer føler seg urettferdig behandlet.

Publisert: Publisert:

Roger Federer har måttet tåle mye kritikk fra Greta Thunberg og andre klimaaktivister den siste tiden. Foto: Hannah Mckay, Reuters / Antonio Calanni, AP

 • Pål Strande Gamlemoen

Det var i januar klimaaktivisten Greta Thunberg langet ut mot Federer. Tidenes mestvinnende Grand Slam-spiller har en sponsoravtale med den sveitsiske banken Credit Suisse.

Banken er kjent for å investere store summer i selskaper som driver med fossilt brensel. I 2018 protesterte en gruppe miljøaktivister mot banken og Federers samarbeid med den ved å spille tennis i lokalene deres.

Det førte til en bot på nærmere 200.000 kroner, ifølge The Guardian.

Aktivistene nektet å betale boten. Samtidig delte Greta Thunberg en tweet fra 305.org, med emneknaggen #RogerWakeUpNow.

– Føler navnet mitt misbrukes

Like etter deltok Federer i Grand Slam-turneringen Australian Open. Den foregikk nesten samtidig som skogbrannene herjet i Australia. Federer ble konfrontert med kritikken under konkurransen. Da sa han at han ville ta opp slike temaer med sponsorene sine.

Nå har 38-åringen stilt til et lengre intervju med Tages Anzeiger. I det gjør han det tydelig at han føler den enorme kritikken fra miljøaktivistene har vært urettferdig.

– Det føles iblant som om navnet mitt misbrukes i slike sammenhenger. Om jeg hjelper en person, får jeg kritikk for ikke å hjelpe flere. Jeg har nådd et punkt der jeg må tenke nøye over hva jeg gjør, sier Federer til Tages Anzeiger.

 • Les mer konflikten her.

Føler ikke at han kan gjøre alt

Credit Suisse adresserte kritikken på følgende måte da det sto på som verst:

«Klimaendringer er en av de største utfordringene for planeten vår. Vi er forpliktet til å spille en avgjørende rolle i møte med dette problemet», skrev banken på Twitter i januar.

Federer understreker at det er mye han skal rekke i en travel hverdag.

– Jeg også kunne overse kritikk. Jeg kan ikke være overalt og gjøre alt. Jeg er også far og tennisspiller. Jeg er klar over at jeg kan gjøre en forskjell ved å ta mikrofonen og rette oppmerksomheten mot enkelte ting, men jeg kan ikke gjøre det hele tiden.

Kan gi seg i løpet av året

Sveitseren nådde semifinalen i Australian Open. Han er allerede en av tennissportens største legender, men kan fortsatt vinne mer før han gir seg.

Eurosports tenniskommentator Sverre Krogh Sundbø fortalte oss i januar at han tror Federer fort kan gi seg i løpet av eller etter denne sesongen.

– Jeg tror han satser alt på denne sesongen på grunn av OL i Tokyo. Det gullet er det eneste han mangler. Klarer han det, tror jeg hans siste slag i stor tennissammenheng blir der. Hvis ikke, gjennomfører han nok også US Open noen uker senere, sa Sundbø.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tre nye smittetilfeller i Stavanger

 2. Viking raste etter nederlaget: – Sjokkerende

 3. Fant smitte på 344 fly i Norge. De fleste tilfellene kommer fra ett land.

 4. Svindelforsøk mot Sola kommune

 5. Tordnet etter Oilers-ydmykelse: – Det er pinlig

 6. Kan man legge det i fryseren? Eller helle kokende vann over? Her får du svar om hvordan viruset drepes i tøymunnbind.

 1. Tennis
 2. Roger Federer
 3. Greta Thunberg
 4. Klima