Kroatia anker tilskuerforbud

— Vi er knust av denne avgjørelsen, sier fotballpresident Davor Suker.

STRAFFES: Kroatia må spille uten tilskuere hjemme mot Italia. Alexander Tettey (til høyre) skal ha blitt utsatt for rasistiske tilrop, skriver Dagbladet i dag. Her i kamp med Ivica Olic. Foto: Gepa/Digitalsport

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Kroatias fotballforbund anker UEFAs avgjørelse om at landet må spille for tomme tribuner som følge av tilskuernes oppførsel mot Norge.

– Vi er knust av denne avgjørelsen. Det innebærer et enormt økonomisk tap for oss og går også ut over turismen og Kroatias internasjonale rykte, sa fotballpresident Davor Suker etter forbundets styremøte torsdag.

I GLANSDAGENE: Davor Suker er nå Kroatias fotballpresident. Her fra VM i 1998, da han ble toppscorer og Kroatia tok bronse. Foto: Pascal Rossignol REUTERS/NTB scanpix

– Vi er alle sjokkerte over UEFAs drakoniske straff for bruk av fem kinaputter og to rasistiske rop, sa forbundets generalsekretær Damir Vrbanovic til torsdagens utgave av avisen Jutarnji List.Kroatia måtte stenge av en tribuneseksjon på Maksimir stadion i kampen mot Norge som følge av tilskuernes dårlige oppførsel i bortekampen mot Italia i fjor. Etter hendelsene mot Norge må laget spille helt uten tilskuere i sin neste hjemmekamp mot Italia 12. juni.

UEFAs disiplinærkomité straffer Kroatia for tilhengernes rasistiske oppførsel og kasting eller bruk av pyroteknikk. I tillegg til tilskuernekt er forbundet ilagt en bot på 475.000 kroner.

Knallperler

For de fleste tilstedeværende forløp kampen uten spesielt graverende hendelser, men hver gang Kroatia scoret lød et høyt smell fra tribunen. Det var de fem «kinaputtene» Vrbanovic snakket om i kampen Kroatia vant 5-1.

Les også

Kroatia straffes for tribunebråk og rasisme mot Norge

UEFAs kampobservatør fikk også med seg at tilskuere ved et par anledninger brukte et slagord brukt av det beryktede Ustase-regimet, som samarbeidet med nazistene under 2. verdenskrig.

Det var samme slagord landslagsspilleren Josip Simunic brukte etter den avgjørende VM-kvalifiseringskampen høsten 2013. FIFA utelukket ham i ti kamper, og han mistet sluttspillet i Brasil.

– Vi må finne synderne og straffe dem. Vi har videobilder av dem. Ellers vet vi hva UEFA gjør neste gang. Da blir det poengtrekk og utestengelse fra store turneringer, sa Suker, som nylig ble valgt inn i UEFA-styret.

Godtar straffen

Montenegros fotballforbund anker på sin side ikke straffen som ble ilagt for de skandaløse hendelsene som førte til at EM-kvalifiseringskampen mot Russland aldri ble spilt ferdig.

Et bluss kastet fra tribunen traff Russlands keeper Igor Akinfejev, som ble skadd og måtte sendes til sykehus. Kampen ble satt i gang igjen, men ble avbrutt for godt etter at også Dmitrij Kombarov ble truffet av en gjenstand kastet fra tribunen.

Les også

Montenegro straffes knallhardt etter skandalekamp

Russland er tilkjent 3-0-seier, mens Montenegro må spille sin neste hjemmekamp i kvalifiseringen for tomme tribuner.

— Avgjørelsen var som ventet, og vi anker den ikke. Vi har en jobb å gjøre for å sørge for at våre tilhengere igjen blir landslagets 12. mann, sa generalsekretær Momir Djurdjevac i Montenegros fotballforbund torsdag.

Skandalen i Podgorica inntraff kvelden før Norges kamp mot Kroatia i Zagreb.

(©NTB)

Les også

 1. - Ikke noe galt med Ødegaards innstilling

 2. Dilling stevner Norges Fotballforbund på nytt

 3. «Høgmo kunne spart seg for uttalelsene etter ydmykelsen»

Publisert:
 1. Fotball-EM
 2. Kroatias herrelandslag fotball
 3. Herrelandslaget fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Pride-bryllup: – Fantas­tisk å gifte seg i selveste bibel­beltet

 2. Ordfører deltok i slokkearbeid

 3. Suldal må masseteste skoleelever

 4. – De som møter Irene, glemmer henne aldri

 5. «For mye vekt på følelser og psykisk helse i skolen?»

 6. – Har ingen kjempegod forklaring