Hangeland om den engelske fotballjulen: - I beste fall på grensen til uforsvarlig

Brede Hangeland innrømmer at det er mentalt krevende å være på jobb når andre velter seg i julemat og fridager.

Brede Hangeland vet at han driver i underholdningsbransjen og må stå på i julen, men erkjenner at det kan være både mentalt og fysisk krevende når andre velter seg i julemat og fridager. Foto: DIGITALSPORT

 • Stig Nilssen
  Stig Nilssen
Publisert: Publisert:
 • Følg Boxing day-dramatikken direkte her
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

STAVANGER/LONDON (Aftenbladet): Tre kamper i løpet av én uke. Det er programmet som venter Brede Hangeland og de andre spillerne i Premier Leauge mens andre lar jule— og nyttårsfreden synke inn.

Hangeland går inn i sitt niende år på øverste nivå i England. Den tidligere Viking-spilleren understreker at fotballprogrammet i julen er nærmest som hellig å regne.

Se TV-oppsettet for den engelske julefotballen her:

Les også

God, engelsk fotballjul!

Feirer norsk jul

Han påpeker også at programmet helt klart er lagt opp for tilskuerne heller enn spillerne, at tradisjonen med at folk går på en kamp eller tre i julen står sterkt.

— De fleste spillerne er nok enige om at dette er den tyngste delen av sesongen, ikke bare i form av fysisk belastning, men også fordi det kan være mentalt krevende å være så til de grader på jobb når andre velter seg i julemat og fridager. Når det er sagt, vi driver i underholdningsbransjen og må levere, spesielt i julen, forklarer Hangeland overfor Aftenbladet.

Før sesongen signerte han en ny ettårskontrakt med Crystal Palace. Den løper ut til sommeren. Midtstopperen bor fortsatt i London sammen med sin kone og parets tre barn. På julaften var trening om morgenen før han stakk hjem og feiret tradisjonell, norsk jul med familien. Første juledag dro Palace-troppen til Bournemouth og hotellovernatting før bortekamp 2. juledag.

— Jeg føler med mine engelske kolleger som feirer på Christmas Day (1. juledag) og knapt nok får sett familien med det programmet vi har. Deretter er det ny kamp igjen 4. juledag, og disse datoene er spesielle i den engelske sesongen. Man spiller altså to kamper på tre dager, noe som i beste fall er på grensen til uforsvarlig, mener 34-åringen, som har uttalt at han flytter hjem til Stavanger når karrieren er over.

Les også

Dette bildet av folkelige Hangeland tar av på internett

Møter Chelsea 3. januar

- Vi har hatt en jevnt god utvikling siden Alan Pardew tok over i januar, sier Brede Hangeland. Foto: NTB scanpix

— Dere møter Chelsea 3. januar, hvordan er sjansene deres mot årets skuffelse?- Den store overraskelsen så langt i årets sesong er vel at det er mulig å slå Chelsea. Flere lag, oss inkludert, har gjort nettopp det. Marginene er ørsmå i ligaen, og i år er det Chelsea som har fått merke hvor krevende det er hvis man senker seg noen prosent samtidig som motstanderen skjønner at det er mulig å vinne.

— Vi har selvfølgelig en bra sjanse til å vinne, men Chelsea er fortsatt Chelsea, og det er vel bare et spørsmål om tid før det snur. Det blir som med alle andre kamper i denne ligaen, du kan vinne på en god dag, og du taper på en dårlig dag, svarer Hangeland.

Crystal Palace har hatt en meget god sesong i England. Laget ligger i øvre sjiktet på tabellen og har slått både Chelsea og Liverpool på bortebane så langt. Hangeland er klar på hva som er grunnen til klubbens framskritt.

— Vi har hatt en jevnt god utvikling siden Alan Pardew tok over i januar. Han har innført god struktur og spillestil, kombinert med profesjonalitet i alle ledd, og det er hovedårsaken til at det går bra. Videre har vi fått en del bra forsterkninger, og generelt har vi en tropp med mange bra typer, som sammen har skapt en treningskultur og mentalitet som er solid, påpeker den tidligere landslagskapteinen.

Les også

De klager på mange kamper i julen - i 1888 spilte de tre kamper på to dager

Hyller Leicester

Hangeland harogså latt seg imponere av ligaleder Leicester, som har tatt Premier League med storm med forrykende fotball. I fjor lå Leicester nederst på tabellen. I år er alt snudd fullstendig på hodet.

— Leicester har prestert imponerende godt. Det er nokså vanlig at et eller to av de såkalt mindre lagene hevder seg i toppen i første halvdel, men at en klubb som Leicester leder serien midt i desember, det kan jeg ikke huske, sier Hangeland.

Selv om Nigel Pearson ledet Leicester til en imponerende sesongavslutning under fjorårets sesong, valgte klubben å avslutte samarbeidet med manageren i sommer.

Inn kom Claudio Ranieri. Italieneren har mildt sagt løftet klubben opp i himmelen. Med en imponerende angrepsfotball, oppofrende forsvarsspill og to stjerneskudd i angrep har klubben sjokkert i første halvdel av sesongen.

Stjerneduoen Jamie Vardy og Riyad Mahrez har scoret henholdvis 15 og 11 seriemål hver. Sistnevnte står også med sju målgivende pasninger. De aller fleste har han servet Vardy.

Duoen står nå høyt på ønskelisten hos flere Premier League-klubber, men Ranieri har vært klar på at det ikke finnes en pris på spillerne. De skal enkelt og greit ikke selges.

— Det forteller vel noe om hvor jevnt nivået er i denne serien, og at dersom man har en lojal spillergruppe, god trener og struktur, samt kommer litt i flyten, så kan det gå veldig bra. Det er inspirerende for oss andre, understreker Crystal Palace-stopperen.

2. juledag får Leicester nok en mulighet til å ryste en av storklubbene. Da venter Liverpool på Anfield.

Les også

 1. Slik ble Leicester best i England: - Et eventyr av en historie

 2. Jürgen Klopp: - Vi jobber med å fylle tomrommet etter Gerrard

Publisert:
 1. Engelsk fotball
 2. Crystal Palace FC
 3. Brede Hangeland

Mest lest akkurat nå

 1. Sykehusinnleggelser med covid-19 øker på SUS - ung pasient på respirator

 2. Vaksine-sms fikk hele systemet til å knele

 3. Jarstein innlagt på sykehus etter koronasmitte

 4. Lang ventetid for hageavfallsdunker i Sandnes

 5. Dette er reglene som gjelder på Nord-Jæren fra i dag

 6. Artist fra Sandnes fikk Spellemannpris