Chelseas ukjente førstedame

Hun får æren for å ha signert Diego Costa og for å ha hentet José Mourinho hjem. Er Chelseas tsarina, Marina Granovskaia, fotballens mektigste kvinne?

FORHANDLER: Marina Granovskaia (til h.) får mye av æren for Chelseas vellykkede overgangspolitikk de siste sesongene. Her smiler hun for at superstjernen Eden Hazard (til v.) har signert en ny kontrakt med klubben.
 • Magnus Wikan
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Den 39 år gamle kvinnen med canadisk og russisk bakgrunn har jobbet med Chelsea-eier Roman Abramovitsj i over 17 år, og omtales av personer i klubben som oligarkens høyre hånd.

Marina Granovskaia er et ukjent navn for mange, selv for Chelseas etter hvert så mange supportere verden over. Men i flere år har hun vært en av de mest innflytelsesrike personene på Stamford Bridge, og skal ha stått bak klubbens største overganger og viktigste avgjørelser.

I flere år har hun holdt seg i bakgrunnen, men da hun tidligere denne sesongen ble forfremmet til Chelsea-direktør etter at Ron Gourlay gikk av, så både navnet og ansiktet hennes offentlighetens lys. Sist avbildet ved siden av Eden Hazard i forbindelse med kontraktsforlengelsen.

Følg dagens ligacupfinale direkte kl.17: Chelsea — Tottenham

Anonym

Akkurat som sin sjef Roman Abramovitsj, har Granovskaia lyktes med å holde seg særdeles anonym til tross for sin prominente rolle. Hun har aldri snakket med media om seg selv eller Chelsea. Det eneste man vet om hennes bakgrunn er at hun studerte på Universitetet i Moskva, snakker mange språk og har jobbet tett med Abramovitsj både i oljebransjen og hos Chelsea. Så tett at Abramovitsj nå skal ha skjøvet mye av sin makt over i hennes hender.

— Det er hun som egentlig har makten i Chelsea. Roman stoler fullt og helt på henne. Hun er ikke interessert i å bli en kjendis, men det er ingen tvil om at hun bestemmer og tar avgjørelsene i klubben, sier en kilde i Chelsea til London Evening Standard.

Hennes offisielle rolle i Chelsea er at hun sammen med Eugene Tenenbaum er klubbens direktør. Mens Tenenbaum, også en betrodd Abramovitsj-medhjelper i en årrekke, har ansvaret for den administrative og kommersielle siden av klubbdriften, har Granovskaia fokuset rettet mot det sportslige. Først om fremst i overgangspolitikk og kontraktsforhandlinger.

Les også

Dommeren viste ut feil spiller i United-kamp - nå latterliggjøres han

Mektig

Det beste eksempelet på makten hennes, er hvordan hun gikk i bresjen for å hente tidenes mest suksessrike Chelsea-manager, José Mourinho, tilbake til klubben. Ifølge britisk presse skal Abramovitsj og andre i klubbledelsen ha vært skeptisk til å hente portugiseren tilbake, fordi det ville være å innrømme et nederlag. Men Granovskaia, som hadde holdt kontakten med Mourinho siden han forlot klubben, overtalte eieren til å snu. Når Chelsea i dag leder Premier League og skal spille for nok et trofé mot Tottenham, er det nok få i klubben som angrer på det.

Et annet eksempel er at hun skal ha fortalt klubblegenden John Terry at han enten kunne "ta imot tilbudet, eller dra til h*******", da han forsøkte å forhandle om kontraktsbetingelsene.

Kjent for å være en nådeløs forhandler, har Granovskaia stått bak Chelsea største overganger de siste årene. Det er hun som skal ha forhandlet frem en avtale med Fernando Torres, det er hun som til slutt fikk solgt ham og det er hun som forhandlet frem hans erstatter i Diego Costa. Slik fortsetter listen. Sender Chelsea 39-åringen for å forhandle, da mener de alvor.

Les også

Burnley-manageren forsvarer skrekktaklingen

Innflytelsesrik

Som øverste ansvarlige for overgangsvirksomheten, får Granovskaia også mye av æren for at Chelsea i flere av de siste overgangsvinduene er blitt kalt "vinnere". Klubben har kjøpt lurt, solgt dyrt og holdt seg godt innenfor Financial Fair Play-rammene uten å miste sportslig kvalitet.

På siden av dette er det Granovskaia som leder klubbens akademi og klubbens samarbeidsprosjekt med den nederlandske klubben Vitesse, og en skal heller ikke bli overrasket dersom navnet hennes dukker opp i forbindelse med planleggingen av den nye storstuen Abramovitsj drømmer om.

Beskrevet som "hard, rettferdig, vakker og fantastisk god i jobben sin", har den 39 år gamle russeren allerede markert seg som kanskje den viktigste kvinnen i internasjonal klubbfotball. For selv om Southampton-eier Katharina Liebherr er den rikeste og West Hams viseformann Karren Brady er den mest synlige, er Granovskaia den med størst innflytelse.

I dag kan hun sitte på Wembley og se José Mourinho løfte sitt første trofé siden hjemkomsten i 2013. Vil TV-kameraene vise jubelbilder av henne på VIP-tribunen om så skjer? Neppe. Det trives Marina Granovskaia veldig godt med.

Kilder: Chelseafc.com, The Daily Mail, London Evening Standard, The Mirror, The Telegraph.

Fakta:

Marina Granovskaia

 • Alder: 39 år.
 • Født og oppvokst i Russland, men har også canadisk statsborgerskap.
 • Ferdig utdannet ved Universitet i Moskva i 1997. Det samme året begynte hun å jobbe for Sibneft — Roman Abramovitsj' oljeselskap.
 • Har jobbet som Abramovitsj' personlige assistent i over 17 år.
 • Flyttet til London i 2003 og ble en representant for Chelsea Football Club i 2010. I 2013 ble hun innlemmet i klubbens styre.
 • I dag jobber hun som direktør for klubben sammen med Eugene Tenenbaum. Bruce Buck er formann.

Les også

 1. Sint Mourinho raste på engelsk TV

 2. I morgen er alt glemt

 3. «Blir det en ny sesong uten engelske lag i kvartfinalen av Champions League?»

Publisert:
 1. Engelsk fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

 2. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 4. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

 5. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 6. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø