Sterke reaksjoner mot WADA-presidenten: – Tar dere egentlig dette på alvor?

Verdens Antidopingbyrå (WADA) opprettholder utestengelsen av Russlands antidopingbyrå (RUSADA), bekreftet WADAs generalsekretær Olivier Niggli onsdag.

WADA-president, Sir Craig Reedie (nr. 2 f.v.), sammen med generalsekretær Olivier Niggli. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • Halvor Ekeland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

MONTREAL: WADAs generalsekretær Olivier Niggli vekslet noen få ord med pressen etter et lukket WADA-styremøte i Canada onsdag. Da Niggli kom inn svingdøren på Marriott Château Champlain i Montreal, hadde én etter én av styremedlemmene gått rett forbi Aftenposten og resten av den ventende pressen.

Niggli var unntaket som stoppet opp og svarte. Da bekreftet han at statusen til RUSADA forblir den samme.

– Det var ingen grunn til å stemme. Ingenting har endret seg, sa Niggli.

Flere andre styremedlemmer bekreftet til Aftenposten at suspensjonen ble opprettholdt.

– Det er status quo, sa et medlem, forutsatt at vedkommende fikk uttale seg anonymt.

Avgjørelsen om å holde RUSADA ute av det gode selskap var forventet, men det er et stort men.

Torsdag kom det nemlig frem at dette hadde blitt heftig debattert i det lukkede møtet. Det får flere til å frese.

Les også

Dopingvarsler saksøker tre russiske skiskyttere

Må godta McLaren-rapporten

RUSADA har vært utelukket av WADA siden McLaren-rapporten ble lagt frem. Der ble det hevdet at myndighetene hjalp til med organisert dopingjuks under Sotsji-OL, blant annet ved å legge til rette for utbytting av dopingprøver fra utøvere med tilgang til dopingmidler.

Ett av WADAs krav til russerne er at konklusjonene i McLaren-rapporten må godtas. Et annet er at WADA må få full tilgang til det omdiskuterte dopinglaboratoriet i Moskva.

Dette er viktig fordi man da får tilgang til samtlige prøver tatt av russiske utøvere. Da kan man utestenge de som faktisk har testet positivt.

Angrepet av styremedlemmer

På styremøtet til WADA torsdag, som Aftenposten er til stede på, kom nye detaljer frem om avgjørelsen.

Stemmer i WADA ønsker nemlig å heve utestengelsen av RUSADA, til tross for at ikke alle kravene er oppfylt. De mener at Russland har gjort mye fremgang. Blant dem er WADA-president (og IOC-medlem) Craig Reedie.

– Vi setter bare spørsmålstegn bak hvor lenge vi skal følge disse retningslinjene. Skal vi holde på sånn i 20 år? 30 år? 40 år? Hvor mye får vi egentlig igjen for å de to siste punktene?, sa Patrick Baumann, IOC-medlem og WADA-styremedlem, på styremøtet torsdag.

Det fikk flere til å riste på hodet i møterommet på Marriott-hotellet. Blant dem var visepresident i WADA, Linda Hofstad Helleland. Hun mener man ikke kan gå videre uten at man ser på hvordan systemet fungerer.

– Det er den største skandalen i verdens dopingarbeid. At vi skal si «nei, det legger vi bare bak oss og går videre», uten å stoppe opp og lure på hvilke endringer vi må gjøre, det er ganske arrogant, mener Helleland.

Særlig representanter fra myndighetene tok ordet på styremøtet torsdag. Flere gikk til angrep på WADA-presidenten og at man i det hele tatt kunne ha en slik diskusjon.

– Tar dere egentlig situasjonen på alvor?, spurte et styremedlem.

– Jeg kan forsikre dere om at WADA prøver å jobbe for en ren idrett. Vi bare lurer på hvor lenge vi skal ha en slik situasjon, svarte president Craig Reedie.

Les også

Hvorfor ble ikke Legkov utestengt fra OL? Endelig har vi fått svaret.

– Spørsmål om tillit

RUSADAs nye sjef, Juri Ganus, uttalte onsdag at myndighetene burde oppfylle kravet til WADA om tilgang til Moskva-laboratoriet.

– Jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke kan gi dem tilgang. Spesielt siden dette er et spørsmål om tillit, sa Ganus til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Han avsluttet med å si at det var «utrolig viktig» at russiske myndigheter innfridde kravene.

RUSADA har fått lov til å gjennomføre dopingtester i det siste, men det har vært under overvåking fra WADA-godkjente kontrollører og Storbritannias dopingbyrå.

Publisert:
  1. Doping
  2. Russland
  3. Wada

Mest lest akkurat nå

  1. Color Line innstiller alle seilinger

  2. I Sandnes har de allerede bygget stort. Der hagler lovordene

  3. Klar oppfordring fra de voksne: Ta russetiden tilbake!

  4. Korvetten AS begjært konkurs

  5. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring

  6. Han varslet om et sikkerhetsproblem - det var jobben hans. Da fikk han sparken i Dalane Kraft