- Forrige gang tenkte jeg ikke så mye. Nå tenker jeg mye mer.

Når Petter Solberg legger fra seg mobilen med knust skjerm, kan det gi et inntrykk av at han ikke er perfekt. Ikke noe ville vært mer feil.

VIL HA KONTROLL: Petter Solberg er kjent for å være irriterende perfekt.
 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Den er perfekt. Den funker jo, ler rallycrosskjøreren, som kan sikre en ny VM-tittel i Tyrkia i helgen.

Han er kjent for å være irriterende perfekt. Ser han en tannpirker på gulvet i serviceteltet, eller et bord som ikke står rett, gir han beskjed om det. Han vil at alt skal være på stell, ikke minst når gjester og sponsorer kommer innom for å snakke med den regjerende verdensmesteren.

Han vil ha kontroll, leve opp til sitt image, til tross for at han ser det kan virke uvesentlig. Med Solberg og hans team er det ikke noe tull.

— Teamet er vel dressert der, de vet hvordan jeg vil ha det. Det må være 110 prosent. Jeg vil ikke miste det inntrykket og den tilliten det har tatt lang tid å bygge opp.

- Er du like nøye hjemme?

— Ja, så lenge jeg ikke må gjøre det selv, flirer Solberg, før han et sekund blir alvorlig.

— Jeg skjønner at det ikke er noe hyggelig for kona å høre sånn.

Alle gode ting er tre

Han er travel. I helgen kan han i Tyrkia forsvare tittelen fra i fjor, hvis Argentina, som sliter, må si fra seg den siste VM-runden. Solberg ble den første motorsportutøveren i verden som tok VM-gull i to ulike grener, og han lever opp til sin legendestatus.

Rallytittelen fra 2003 var den første. Da rallycross fikk VM-status foran forrige sesong, hoppet han inn i en ny bil, en Citroën DS3 RX Supercar. bygget og driftet av Petter Solberg World Rallycross Team.

Han satte umiddelbart kursen mot pallen, og avsluttet på toppen. Nå leder mesternes mester VM-sammendraget så mye at han bare trenger seks poeng for å nyte rusen igjen, den tilfredsstillelsen det er å være en vinner. Verdens beste. Han har 243 poeng, svenske Timmy Hansen 208 på 2. plass. Det lille rusket i maskineriet er om Italia blir neste og siste VM-runde, eller Argentina. I så fall må feiringen utsettes litt.

BESTEMT: Petter Solberg vet hvor han vil, og har ingen planer om å legge opp selv om han tar VM-tittel nummer tre. Dette er det livet han kjenner og stortrives med.

Nå har Solberg giret litt ned med en salat, men mellom de grønne bladene og tomatene er han like entusiastisk som alltid. Da snakker Spydeberg-ekspressen, som han tidligere ble kalt, like fort som han kjører. 40-åringen venter ikke på grønt lys. Han har så mye å fortelle at man ikke skulle tro han hadde drevet med motorsport siden han gikk på barneskolen. Han, som har tilbud og kan være med i alle TV-show han vil, ønsker bare å danse seiersdansen på banen. Østfoldingen mister aldri målet av synet: Holde posisjonen som ener. Han vil ta sitt tredje VM-gull.

Tar ikke noe for gitt

Det neste løpet på Formel 1-banen i Istanbul er det 11. i VM-sesongen. Hittil i sesongen har han ikke vært dårligere enn nummer syv.

— I teamet er vi drillet på at vi må gjøre alt riktig også på slutten. Vi kan ikke sitte i desember og angre på at det var noe vi overså eller ikke testet ut, sier Solberg.

Han innrømmer å være mer nervøs enn i fjor.

- Hvorfor det?

— Nei, det vet jeg ikke helt. Det er tøft, steinhardt. Jeg har ikke helt kontrollen på meg selv, men det er vanskeligere å forsvare noe enn å ta mesterskapet første gangen. Forrige gang tenkte ikke så mye. Nå tenker jeg mye.

Han er fornøyd med strategien i teamet, at han får viktig informasjon om banen, og hvorfor andre eventuelt kjører fortere. Ikke minst hvor de gjør det.

Han vet at djevelen ligger i detaljene.

- Du har vært i søkelyset i over 20 år. Har du forandret deg etter alt det som har skjedd?

— Ikke en dritt. Jeg banner fortsatt litt for mye, det skjønte jeg da jeg så meg selv på TV forleden, men ellers er jeg kun meg selv og kunne aldri vært noe annet. Og jeg prater fortsatt som jeg tenker og føler.

God morgen, vinner!

Solberg elsker følelsen av å våkne om morgenen som en vinner. Hittil har det skjedd tre ganger denne sesongen.

— Det finnes ikke noe bedre betaling enn det. Jeg kan godta en annenplass hvis jeg har speeden, men jeg vil gjerne være den raskeste, for da vet jeg at det er i orden. Jeg blir aldri fornøyd uansett. Du må jobbe aktivt for å forbedre ting.

Petter Solberg i bilen. Han samarbeider tett med sitt eget støtteapparat.

Han har ni-ti ansatte i teamet og totalt 15–20 gode hjelpere. Han kunne gjort det enklere for seg selv ved å kjøre for et fabrikkteam, og ikke hatt sitt eget, private, men som han sier: – Hvorfor skal jeg det, når de andre ikke slår meg? Da ville det jo kun vært for pengenes skyld — Er du blitt avhengig av å være i søkelyset. Frykter du at det skal bli vanskelig å legge opp?

— Jeg har sett det med mange andre, men jeg løper ikke etter PR, eller en rød løper. Jeg er bare kjempefornøyd med det jeg gjør. Det er bare mangel på lyst og "passion" som kan stoppe meg. Hvis jeg knekker tre fingre og har én som funker, skulle jeg likevel klart å kjøre. Den dagen jeg ikke er motivert, er det over. Frykt for å bli anonym? Jeg er ikke avhengig av omtale. Hvorfor tror du at jeg flyttet langt inn i skogen?

Han ser at skiskytter Ole Einar Bjørndalen og langrennsløper Marit Bjørgen er like motiverte, og derfor beundrer han dem. Og ikke bare på grunn av resultatene.

— De har den samme mentaliteten, smilet og gleden. De vil så mye mer, og det med hjertet.

Skal feire med mekanikerne

Solberg er mye på reisefot, og skulle gjerne fulgt opp familien bedre. Men kona Pernilla har en like stor del i familiesuksessen, han beundrer henne også, og 14-år gamle Oliver har arvet foreldrenes sans for sporten.

Solberg er glad for at foreldrene, "mutter'n" og "fatter'n", kan følge opp barnebarnet når tenåringen konkurrerer. I fjor ble det tre titler.

Selv bruker pappa nesten all energi på å komme i mål til et nytt gull i World RX.

- Er det en lett bane i Istanbul?

— Jeg måtte bryte der i fjor. Når ting er lett, er alt vanskelig. Hvis noe er lett for alle, må man kjøre enda fortere for å vinne, mener Solberg, som foruten tittelen har enda et mål før året er omme. Han ønsker å arrangere julebord sammen med mekanikerne på nybygd hytte som snart er ferdig på Geilo.

Det skal bli en perfekt avslutning.

Les også

 1. Petter Solberg fikk ønsket sitt oppfylt

 2. Solberg i storform økte ledelsen i VM-sammendraget

 3. Må betale millionbeløp selv: - Viktig at det ikke blir panikk

Publisert:
 1. Rally

Mest lest akkurat nå

 1. Varsler styrtregn i Roga­land tirs­dag. Mandag kveld fikk vi en forsmak på uværet.

 2. Politiet: Mange ungdommer samlet på Orstad

 3. Byfjordtunnelen var stengt på grunn av gjenstand i veibanen

 4. Stavanger-politikeren håndterer strømkrisen for Gahr Støre. Hans egen mor er blant dem som ber regjeringen handle

 5. – Trur han følte seg litt meir sliten enn han skulle likt

 6. Sola kommune fikk elektrifiseringspris på Arendalsuka