Rosenborg ga ham mareritt

KOMMENTAR: Kan et svekket Norge få hjelp av tankene til den jevne tyrker?

Debuterer: Stefan Kuntz leder Tyrkia for første gang i den svært viktige kampen mot Norge i Istanbul fredag kveld.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

ISTANBUL: - Haaland spiller vel ikke?

Taxisjåførens første utbrudd på motorveien fra Atatürk-flyplassen ble sagt på en måte som implisitt forteller at dette kan bli lett match for Tyrkia.

Han kjører mot sentrum av Istanbul, forteller at han er Galatasaray-fan og får flere nyheter om Norges spisskrise.

- Hæ, er ikke Sørloth med heller?

- Du kjenner til Sørloth?

- Ja, han var toppscorer i serien her. Er han på utlån til Real Sociedad nå?

Siste trening: Det norske laget på Fenerbahces arena torsdag kveld. Kampstart er 20.45 fredag.

Vi befinner oss fortsatt på den europeiske siden av Istanbul, på vestsiden av Bosporosstedet. Der ligger skip etter skip og venter, ikke på landskampen, men i påvente av klarsignal for å passere.

Det er i dette området, et kvarters kjøretur fra arenaen hvor Norge skal spille den avgjørende kampen mot Tyrkia, Rosenborg leverte sin kanskje viktigste prestasjon noen gang.

Den som løftet ikke bare Rosenborg, men norsk klubbfotball, flere hakk. Prestasjonen som banet vei for noen vidunderlige norske fotballår.

Lyktes endelig: Mini Jakobsen og Rosenborg-laget på vei ut til returkampen mot Besiktas i Istanbul i 1995. For første gang klarte RBK å ta seg videre til Champions League.

23. august 1995 reiste RBK til Inönü-stadionet med en behagelig 3-0-ledelse fra Lerkendal. Holdt de unna, ville Rosenborg kvalifisere seg til Champions League for aller første gang.

Med 40 000 tilskuere i ryggen hadde Besiktas den tyske stjernespissen Stefan Kuntz på topp. Han og lagkameratene skapte atskillig mer trøbbel for RBK enn tilfellet var på Lerkendal. Kuntz scoret blant annet to ganger og Besiktas presset voldsomt på tampen. For Rosenborg var det på hengende håret, men 3-1 til Besiktas var ikke nok for tyrkerne.

Mens Rosenborg kunne gå i gang med en voldsom feiring, ble møtet med det norske laget et mareritt for Kuntz, som sommeren etter ble europamester for Tyskland.

Tysk stjerne: Stefan Kuntz jubler i tysk landslagsdrakt. Her i en kamp mot USA i 1993.

Nå handler det ikke om Besiktas eller Rosenborg, men om Tyrkia og Norge. Scenen er flyttet til den asiatiske delen av storbyen, på østsiden av Bosporosstredet. Hjemmebanen til Fenerbahce.

- Jeg vil ikke si det er avgjørende, siden det står igjen noen kamper. Men det er en veldig viktig kamp, for å feste grep om de to øverste plassene, oppsummerte Martin Ødegaard på pressekonferansen på stadion torsdag kveld.

Sjef for det tyrkiske laget er mannen som måtte gi tapt for Rosenborg i 1995.

Stor kveld i Istanbul: Under Egil «Drillo» Olsen (til høyre) og Lars Tjernås’ ledelse gikk Vålerenga videre til kvartfinalen i cupvinnercupen etter 3-3 mot Besiktas i 1998.

Kuntz overtok som tyrkisk landslagssjef for bare noen uker siden og får sin debut mot Norge. Med seier vil det norske landslaget være på god vei mot det omstridte verdensmesterskapet i Qatar om et drøyt år. Også uavgjort vil være et godt resultat.

Men så var det alle disse skadeforfallene.

Er det urealistisk å tro på en ny norsk bragd i Istanbul, som Rosenborg i 1995 og ikke minst Vålerenga tre år senere? Vålerenga, med Drillo som sjef en ung og fantastisk god John Carew, snudde 3-0 til 3-3 og kvalifiserte seg til kvartfinalen i cupvinnercupen mot Besiktas.

- Vi har forberedt oss godt. Vi vet at han (Stefan Kuntz) har lang erfaring fra U21-landsalget til Tyskland. Vi har sett hvilken type fotball han liker å spille. Samme type fotball med det tyske OL-landslaget. Vi føler vi har god kontroll på det, svarte Solbakken på spørsmål fra tyrkisk presse.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Skadeproblemene taler naturligvis til Tyrkias fordel, men samtidig kan det være det være at selv profesjonelle tyrkiske fotballspillere tenker som tyrkere flest, om ikke annet i underbevisstheten? Litt som taxisjåføren. At de tar litt lettere på oppgaven enn de ellers ville ha gjort, fordi den store norske stjernen, og mange bak ham, ikke er på plass.

Drillos Norge hadde nok et lite fortrinn tidlig på 1990-talet, ved at de største motstanderne ikke tok Norge skikkelig på alvor i starten. Eggens Rosenborg kunne nok også innimellom dra nytte av det samme i starten av glansperioden i Champions League. Og Vålerenga kunne nok oppleve dette mot storfavorittene fra Istanbul i 1998.

Sjansen for Norge er redusert, men kompensert med et enda sterkere kollektiv kan norsk fotball påføre Stefan Kuntz et nytt mareritt.

Et Norge uten Haaland er et svekket Norge, men det kan også bidra til et bittelitt mindre skjerpet Tyrkia.

Publisert: