Ny vending: Amerikansk mangemilliardær byr på engelsk storklubb

Godkjenningen av Newcastle-kjøpet drøyer. Nå står den amerikanske forretningsmannen Henry Mauriss klar hvis avtalen går i vasken.

Newcastle-fansen må vente enda lenger før klubbens skjebne avgjøres.
 • Bernhard Veland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Newcastle-fansen har ventet i flere år på at noen ville kjøpe klubben fra den nåværende og sterkt mislikte eieren Mike Ashley. Dermed ble mange fans håpefulle da en gruppe ledet av forretningskvinnen Amanda Staveley la inn et bud på 3 milliarder kroner for Premier League-klubben. Men det er Premier League-organisasjonen som må godkjenne klubbkjøp, og beslutningen drøyer. Det har likevel vært bred enighet om at kjøpet ville godkjennes i løpet av kort tid.

Ashley out: Newcastle-fansen er ikke i tvil.

LES OGSÅ: TV-krangel, journalistdrap og Amnesty-protest: Nå nærmer Premier League-dramaet seg slutten.

Amerikaner byr

Onsdag fikk saken en ny og overraskende vri: Da ble det kjent at en amerikansk forretningsmann også har lagt inn et offisielt bud på Newcastle, og at han byr 3,5 milliarder kroner, som skal være en halv milliard over budet fra Staveleys gruppe, skriver flere engelske medier, blant dem lokalavisen Newcastle Chronicle. Interessen har vært kjent fra før, men nå er budet gjort formelt.

Veien frem til amerikansk eierskap kan likevel være lang, og avhenger av at oppkjøpet fra Staveley-gruppen ikke godkjennes. Nåværende eier Ashley har allerede godtatt dette tilbudet, men har samtidig vært i samtaler med Mauriss de siste ukene.

Forretningsmannen Henry Mauriss har tjent seg rik innen finans, før han investerte i media. Han er nå direktør for ClearTV, som har vokst til å bli en TV-gigant i USA, skriver The Guardian. Nå skal han være god for flere titalls milliarder kroner.

Mauriss er opprinnelig fra Burbank i California og er svært interessert i sport, og da særlig baseball. Han skal ha merket seg suksessen til Liverpool etter at klubben ble kjøpt opp av de samme amerikanerne som eier baseballaget Boston Red Sox. 53-åringen skal ha forhandlet med Mike Ashley siden i fjor.

Amanda Stavely sammen med ektemannen og forretningspartneren Mehrdad Ghodoussi (t.v.) under en bursdagsfest i London i januar 2018.

Kontroversielt

Amanda Staveley har ledet forhandlingene om Newcastle-kjøp på vegne av seg selv, Reuben-brødrene og et saudiarabisk statlig fond. Saudi-Arabias involvering er kontroversiell, både på grunn av menneskerettigheter i landet og anklager om å legge til rette for piratsendinger av engelske kamper, noe som har ført til den lange behandlingstiden i Premier League.

Nylig la Verdens handelsorganisasjon frem en rapport der Saudi-Arabia fikk kritikk for piratsendingene.

LES FLERE SAKER OM DET KONTROVERSIELLE OPPKJØPET HER:

SLIK BESKRIVES KVINNEN BAK DET OMSTRIDTE NEWCASTLE-KJØPET.

I TI ÅR HAR FANSEN VENTET. NÅ KAN VONDT BLI VERRE FOR NEWCASTLE-FANSEN.

KJØPET AV STORKLUBBEN MØTER MYE MOTSTAND.

Publisert:
 1. Engelsk fotball
 2. Mike Ashley
 3. Boston Red Sox
 4. Premier League
 5. Newcastle United FC

Premier League

SVUTMP
1Manchester City22182254134156
2Liverpool21136255183745
3Chelsea23128346182844
4West Ham United22114741301137
5Tottenham Hotspur1911352622436
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Ukjent kvinne angrep parkert bil med hammer

 2. Nysnø inves­terer i varme­pumpe­sel­skap

 3. – Vi kjøpte dette som døds­bo i 2013. Da var det et orden­tlig oppus­sings­objekt

 4. – Unødig mange tar PCR-test

 5. 950 nye smittede på Nord-Jæren

 6. 10 kilo­meter tur­sti får nytt grus­dekke