Nordmennene slått etter finsk maktdemonstrasjon

De norske løperne ble satt på plass av de utenlandske konkurrentene. På hjemmebane gikk Iivo Niskanen (28) et forrykende renn.

Iivo Niskanen vant 15-kilometeren i Lahti. Foto: LEHTIKUVA, REUTERS/NTB scanpix

  • Viljam Brodahl
    Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det er få som kjenner løypene i Lahti bedre enn finske Iivo Niskanen. I VM i 2017 tok han gull på 15-kilometeren, den samme distansen som ble gått lørdag ettermiddag.

28-åringen gikk ut i et voldsomt tempo og holdt lenge ledelsen – bak kom det en russisk kanon.

Aleksandr Bolsjunov, som fikk Ski Tour-seieren spolert etter en vanvittig smørebom, holdt også en forrykende fart. Men selv russeren slet med å ta tidene til finnen. Han var lenge kun få sekunder bak, men møtte veggen mot slutten av rennet.

– Bolsjunov er i trøbbel, kommenterte NRKs Torgeir Bjørn da Bolsjunov nærmet seg nest siste mellomtid.

Holund på pallen

Til slutt ble det en overlegen finsk seier. I mål var Bolsjunov ti sekunder bak og tok annenplassen. Hans Christer Holund ble beste nordmann på tredjeplass.

– Det var bra. Det var et perfekt gjennomført løp for min del, sier Holund til NRK.

31-åringen tok ledelsen i mål, men den holdt kun i noen få minutter. Niskanen kom inn på oppløpet til voldsom jubel fra publikum.

I mål var han omtrent halvminuttet foran Holund. – Han er rå hver gang han går klassisk i Finland, sa TV-kommentator Jann Post.

Hans Christer Holund ble beste norske på tredjeplass. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

NRK-kommentatoren fikk rett. Det var kun Bolsjunov som kunne frarøve finnen seieren, men han klarte ikke å levere en god nok avslutning til å ta førsteplassen.

– Jeg har ventet på dette rennet lenge. I dag hadde jeg en veldig god dag. Formen var slik jeg hadde håpet, sa Niskanen i et intervju med arrangøren.

Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger, Pål Golberg og Johannes Høsflot Klæbo var også blant topp ti.

Publisert:
  1. Langrenn
  2. Aleksandr Bolsjunov
  3. Hans Christer Holund