Spår teknologisk revolusjon i fotballen: – Menneskene blir erstattet

Teknisk Ukeblad tror teknologien vil erstatte mennesket som fotballdommer. Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg kontrer: – Hvorfor skal vi da ha mennesker som spillere?

I årets Fotball-VM får dommerne teknologisk hjelp for første gang. Her signaliserer dommer Nestor Pitana at han skal se en situasjon på video.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Årets fotball-VM er det første som tar i bruk videodømming (VAR). Det er delte meninger om systemet, men mange dommerfeil er blitt luket ut i VM.

I dagens ordning kan et videodommerteam gripe inn i avgjørende situasjoner. I tillegg brukes mållinjeteknologi for å avgjøre om ballen er inne eller ikke.

I fremtiden vil fotballdømming automatiseres ytterligere.

Det tror hvert fall Jan M. Moberg, sjefredaktør i Teknisk Ukeblad. «Teknologien vil etter hvert erstatte mennesket som fotballdommer», skriver Moberg i en kommentar.

Han forklarer bakgrunnen for kommentaren slik:

– Det som skjer er spennende. Jeg peker på hvor stort potensialet er. Jeg kan forstå de som synes det er trist at det går denne veien, men det kommer til å bli vurdert. Teknologien vil fint klare å løse fotballdømming på sikt, sier Moberg.

Under VM har videodommerne sin base i Moskva. Her viser prosjektleder Roberto Rosetti frem skjermene der kampene granskes.

To mulige nyvinninger

Moberg er imidlertid usikker på hvor fort denne utviklingen kan komme.

Han er imidlertid overbevist om at fotballen i dag ikke utnytter den teknologiske utviklingen til det fulle. Når bedt om å foreslå noen mulige nyvinninger, trekker Moberg frem to eksempler:

Trøyeholding: – Man kan fint lage plagg med sensorer, slik at man blir varslet om en spiller holder i trøyen eller ikke.

Offside: – Dette kan fint løses gjennom video og sensorer. Det kan gjøres gjennom bekledning, eller via sensorer i sko eller gressmatten.

I VM har vi sett tilfeller der videodommerne bidrar til å endre feilene til dommerne på banen. Under kampen mot Sverige og Sør-Korea gikk det flere sekunder før dommer Joel Aguilar fikk beskjed om å se en straffesituasjon på nytt. Her er Aguilar på vei til VAR-skjermen.

– Hva vil skje med dommerne?

Det er uklart om teknologiens inntog i fotballen stopper her, eller om vi bare ser begynnelsen. Men hva vil skje med dommerne?

«Muligens vil en fysisk dommer være på banen for å observere – og ta avgjørelser der teknologien svikter», skriver Moberg i kommentaren.

Per Ivar Staberg la opp som dommer i 2016 – etter 20 år på elitenivå. Han tror ikke teknologien kommer til å erstatte dommere laget av kjøtt og blod.

– Nei, det tror jeg ikke. Hvorfor skulle det være slik? Kunstig intelligens er ikke noe nytt. Vi vet at i flesteparten av avgjørelsene der VAR er involvert, er det snakk om skjønn, sier Staberg, før han legger til:

– Hvorfor skal vi da ha mennesker som spillere? Hvis vi bytter ut dem med roboter, blir det tøft med neste VM.

Per Ivar Staberg har en lang karrière som toppdommer bak seg.

Tror på kunstig intelligens

Moberg tror imidlertid selv skjønnsvurderinger kan bli gjort av datamaskiner i fremtiden – ved hjelp av kunstig intelligens.

– Potensialet er der for det. Men denne utviklingen skjer ikke dersom man tviholder på å ha det manuelt. I dag er videodommerne et støtteapparat for dommerne på banen. I fremtiden blir det kanskje motsatt, sier Moberg.

Teknisk Ukeblad-direktør Moberg og tidligere toppdommer Staberg er altså uenige om fremtiden til menneske-dommere. De er imidlertid enige om én ting: Teknologien vil spille en viktigere rolle i fremtiden.

Per Ivar Staberg frykter ikke for dommeryrket:

– Selv om teknologisk utvikling går fort, trenger ikke dagens dommere å frykte for arbeidsledighet. Jeg tror ikke teknologien erstatter mennesker som dommere mens vi er på denne kloden.

Publisert: