Russerne er tilbake på stedet hvor de bedro en hel idrettsverden

Det er fire år siden dopingskandalen i Sotsji. Under VM-kvartfinalen lørdag kan russerne vinne en av sine største fotballseire på samme sted.

Vitaly Mutko (t.v.) i samtale med landslagssjef Stanislav Tsjertsjesov under en trening før åttendedelsfinalen mot Spania.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

SOTSJI: VM er på alle måter i ferd med å bli en kjempesuksess for Russland. Ikke bare har organiseringen av mesterskapet så langt gått problemfritt. Det på forhånd utskjelte hjemmelaget har også gjort alle forståsegpåere til skamme.

Lørdag kan det ta seg til en sensasjonell semifinale. Det skjer i så fall på en arena som idrettspolitisk har en voldsom sterk symbolverdi.

Ser man mesterskapet i lys av menneskerettighetssituasjonen i landet og det betenkelige i at Vladimir Putin kan bruke VM til å legitimere sitt politiske prosjekt, spiller det naturligvis ingen rolle hvor de 90 minuttene gjennomføres.

Men det var i Sotsji at Russland for bare fire år siden gjennomførte det IOC-president Thomas Bach i ettertid kalte «et omfattende angrep på internasjonal idretts integritet».

Russerne kan oppnå en av sine største fotballtriumfer noen gang på samme sted som de bedro en hel idrettsverden med sitt statsstøttede dopingprogram.

Les også

Denne fotballkampen er viktigere enn konas fødsel. Nå graver svenskene etter gull i Russland.

Vitaly Mutko snakker med spillerne før åttendedelsfinalen mot Spania.

Putins vinterleker

Det er nok lett å unne russerne utlendingene møter i gater og på restauranter, suksessen og de gode opplevelsene mesterskapet gir dem. VM gir mange fine møter mellom det som så ofte ellers er «oss» og «dem».

Men når den russiske nasjonalsangen spilles på Olympiastadion, vil kanskje mange dvele ved tanken på at dette var stedet Vladimir Putin erklærte de 22. vinterlekene for åpnet.

At det var her Thomas Bach, etter lekene, takket Putin personlig for hans bidrag til «den ekstraordinære suksessen for disse vinterlekene».

Les også

Putin fryktet kraftig ydmykelse, så snudde alt. Slik hentet han VM til Russland.

Vitaly Mutko og Vladimir Putin under Sotsji-OL for fire år siden.

Mutkos tilstedeværelse

Russernes kaptein, Igor Akinfejev, har i forkant av kvartfinalen vært tydelig på at landslaget ikke hadde noe med dopingprogrammet i Sotsji å gjøre.

– Jeg tror ikke fotball og OL kommer i kontakt med hverandre, sa målvakten.

Men Vitaly Mutko har besøkt landslaget på flere treninger før og under VM. Etter seieren over Spania i åttendedelsfinalen var visestatsministeren i garderoben og gratulerte spillerne.

Odd Inge Aas dekker VM i Russland for Aftenposten.

For fire år siden var han idrettsminister i Putins regjering. Før jul ble han av IOC utestengt fra OL på livstid på grunn av sin rolle i dopingprogrammet.

Dopingvarsleren Gregory Rodtsjenkov har sagt at han i perioden 2010–2015 hadde flere møter med Mutko om programmet, og at ministeren visste alt.

Ifølge WADA (Det internasjonale antidopingbyrået) fantes det også en liste over fotballspillere som skulle «reddes» hvis det dukket opp en positiv prøve.

Ruslan Kambolov, som var med den russiske bruttotroppen, skal ha vært en av spillerne dette skjedde med. Mange etterlyser tydeligere svar fra FIFA på koblingen mellom russisk fotball og dopingprogrammet.

Kvartfinalen mot Kroatia kan bli en fantastisk VM-fest for russerne. På hovedarenaen for Sotsji-OL henger det likevel et spørsmål i luften: Hvilket oppgjør har de egentlig tatt med det fire år gamle jukset?

Publisert: