Aftenpostens tabelltips – 9. plass: - Lagbyggeren er borte

To år på rad er Stabæk tippet nord og ned. Hvorfor tror ingen på dem?

Billy McKinlay er mannen som skal fortsette utviklingen i Stabæk. Her fra da han ble presentert som Stabæks nye trener.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Med Bob Bradley imponerte og overrasket Stabæk alle med sin 3.-plass sist sesong. Amerikaneren er borte. Man må starte litt på nytt – igjen. Aftenposten tror det ender med en 9. plass.

— Det som taler for at Stabæk skal gjøre det dårligere i år enn i fjor, er at vi må tilskrive Bob Bradley mye av æren for det som har skjedd de siste årene. Lagbyggeren i Stabæk er borte, sier MAX-ekspert Bengt Eriksen til Aftenposten.

— Helt riktig. Vi er et skjørt byggverk. Før vi har en bærekraftig arena er vi avhengig av å utvikle og selge spillere. Derfor vil det være store utskiftninger hos oss fra overgangsvindu til overgangsvindu, så jeg forstår at ingen tror ordentlig på oss, sier Stabæks sportslige leder Inge André Olsen.

Bob Bradley bygget opp to lag på sine to år i Bærum. Begge ganger til 20 i stil. Nå må Billy McKinlay gjøre det samme en tredje gang.

Les også

Regjeringen i Hellas stopper fotballkamper etter publikumsskandale

Les også

Boli-bekreftelse drøyer

Mangler erfaring

Før 2014-sesongen tippet de fleste Stabæk på direkte nedrykk. Det endte med 9. plass. Spådommene før fjoråret var ikke mye bedre. Det ble 3. plass.

— Jeg tror forhåndstipsene har sammenheng med at de ikke har hatt en spesielt erfaren spillergruppe. Og en spillergruppe som har kommet sent på plass. Litt av det samme er tilfellet i år og. Jeg synes det er enda mer usikkert i år. Men et tips rundt midten av tabellen tror jeg Stabæk skal være fornøyde med, sier Karl Petter Løken.

BORTE: Bob Bradley ledet Stabæk til en sterk 3. plass sist sesong. Nå er han borte, og spørsmålene er mange før årets sesong. Vi tror på en sesong midt på tabellen.

NRK-eksperten, med blant annet 36 landskamper for Norge og over 200 kamper for Rosenborg, avsluttet karrièren med to sesonger på Nadderud. 49-åringen mener folk undervurderte Bob Bradley de to siste årene.

— Han hadde en voldsom kapasitet, og leverte enestående resultater. De traff godt med de spillerne de hentet inn, spesielt i fjor. Jeg tror det blir jevnt. Mange lag er kapable til å havne alt fra 4. plass og ned til 13.–14. plass, sier Løken.

Midt på tabellen

Aftenposten tror Stabæks skotske trener får det vanskelig med å forsvare 3.-plassen fra i fjor. Flere utskiftninger fremover på banen også før denne sesongen. Og uten Bob Bradley er det vanskelig å si hvor bæringene står. Keeper og forsvarsfireren er det lite å si på. Ohi Omoijuanfo er hentet fra Jerv. Spennende offensiv spiller. Asante løp fra de fleste i fjor, vil nok skje i år igjen. Men hva med resten?

— De har mistet en del folk, de har plundret med økonomien, og har ikke kunnet velge fra øverste hylle. Bradley var en energisk, seriøs kar som var flink til å få maks ut av «råvarene» han hadde til rådighet, som en kokk, sier Bengt Eriksen, som sier han ikke kjenner til den nye treneren Billy McKinlay.

- Ikke umulig å gjenskape

André Strømnes, sportsleder i Budstikka, er usikker på hvor Stabæk står.

— Etter fjoråret mente Stabæk selv at de hadde hatt en sesong hvor de traff maksimalt på det meste. Det er ikke umulig å gjenskape fjorårets topplassering, men om det skal bli mulig bør de nok ha inn et par klare forsterkninger før seriestart. Jeg tror ikke Stabæk havner i bunnstriden, men skal de kjempe helt i toppen i år må de nok ha inn en god spiss og en sentral midtbanespiller. En plass litt over midten på tabellen er kanskje et litt kjedelig tips, men også et uttrykk for at det er mange spørsmålstegn rundt Stabæk før serien starter i år.

— At vi har mistet Bradley betyr at det kommer nye tanker og ideer inn. Vi har et ungt lag, men vi skal jobbe hardt, spille en positiv fotball og det skal være vanskelig å spille mot oss. Det viktigste for oss er å utvikle spillere, og hvordan vi spiller. Vi har et ungt lag, og ønsker å ta vekk mest mulig press fra dem. De skal få utvikle seg uten press, sier Inge André Olsen.

ANALYSEN

For tredje år på rad må Stabæk bygge nytt. Et slags reisverk står etter Bob Bradley. Men hvordan bygge videre? Solide bakover. Usikkerheten går de offensive spillerne. Som må slå til. Stabæk har for vane å være underdogs, ikke noe unntak denne sesongen. De har vist seg å takle det på en utmerket måte. Men i år er det for ujevnt til noe mer enn en plass midt på, tror vi.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk