FIFA-dommen nærmer seg: Blatter og Platini kan bli utestengt i syv år

En avgjørelse fra den etiske komiteen er ventet å komme i desember.

SUSPENDERTE FOTBALLTOPPER: Sepp Blatter og Michel Platini kan nå bli utestengt i flere år.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

De suspenderte fotballtoppene Sepp Blatter og Michel Platini kan bli utestengt fra fotball i flere år etter at FIFAs etiske komité har ferdigstilt sin etterforskning.

Den etterforskende delen av komiteen skal ha anbefalt utestengelser over flere år. Ifølge BBC har de anbefalt at fotballtoppene utestenges i minst syv år. Anklagene dreier seg om vanstyre, interessekonflikt, uriktig regnskapsføring samt manglende samarbeid med og kritikk av den etiske komiteen.

Les også

Blatter ble sendt til sykehus: - Jeg var døden nær

Mandag bekrefter den dømmende delen av den etiske komiteen, ledet av Hans-Joachim Eckert, at de tar opp saken. Blatter og Platini kan nå bli kalt inn til avhør, før en endelig beslutning er ventet i løpet av desember.

Fotballtoppene kan anke en eventuell dom i den etiske komiteen til Idrettens voldigtsrett (CAS).

— President Blatter ser frem til å få denne saken behandlet uhildet og basert på fakta. Han er trygg på at han vil bli frikjent når saken er uavhenig vurdert, het det i en uttalelse fra Blatters advokater lørdag.

Ingen skriftlig avtale

8. oktober ble Blatter og Platini suspendert i 90 dager av den etiske komiteen etter at en etterforskning ble innledet. Etterforskningen dreide seg om en utbetaling på 17,5 millioner kroner fra FIFA til Platini i 2011. Fotballtoppene har forklart at beløpet ble betalt for arbeid Platini gjorde for FIFA i perioden 1998-2000. De har innrømmet at det aldri forelå noen skriftlig avtale om utbetalingen.

Da det ble kjent at sveitisk politi etterforsker Blatter, ble millionutbetalingen beskrevet som «illojal». Platini har status som «en person som er mellom et vitne og en mistenkt».

I kjølvannet av suspensjonen har Blatter og Platini flere ganger uttalt seg kritisk til den etiske komiteen. Tidligere denne uken ble det klart at ankene mot suspensjonen ble avvist av ankeutvalget i FIFA. Platini har bekreftet at han vil ta saken videre til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Suspensjonen får trolig størst konsekvenser for Platini, som var favoritt til å bli FIFA-president under valget 26. februar neste år. Det var allerede klart at Blatter ville trekke seg som president.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:- FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

Publisert: