De forhattes hevn

KOMMENTAR: Fotball er på sitt beste når den bidrar til å sette flomlys på samfunnets utvekster. To dager på rad har «uønskede» innvandrere blitt matchvinnere.

HETS OG HELTESTATUS: Mario Balotelli og Haris Seferovic har opplevd mye hets i hjemlandene, men etter helgens kamper er de store helter.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

SALVADOR (Adressa.no): Italienske rasister, de står sterkt også i fotballmiljøet, kom i en lojalitetskonflikt da mørkhudete Mario Balotelli stanget inn vinnermålet mot England.

I går var det sveitsernes tur. Den trioen som sto bak vinnermålet som gjorde nasjonen stolt, bærer navn som Rodriguez, Behrami og Seferovic. Det låter lite Sveits-klingende over navnet til alle tre, og strengt tatt er nesten hele dette landslaget uønsket i Sveits ifølge en sterk strømning i folket.

Hetset for en måned siden

For å ta tilfellet Balotelli først, så har han vært gjenstand for rasisme i lang tid. I en privatkamp gikk det så langt at han vrengte av seg trøya og gikk i garderoben. Resten av laget fulgte etter.

For en knapp måned siden ble han utsatt for rasistiske tilrop (jævla nigger!) på Italias treningsleir utenfor Firenze.

Rasismen har enda bedre kår i Sveits. Rasistiske strømninger preger politikken. Det sveitsiske folkepartiet (SVP) er blant de mest fremgangsrike høyrekonservative i Europa. SVP spiller på innvandrerfrykt.

Noen ganger spiller tilfeldighetene politikerne et puss. Samtidig med at de innførte forbud mot å bygge minareter vant U17-landslaget VM – ikke minst takket være muslimske innvandrere.

Samme uke som SVP gikk ut med en reklamekampanje med direkte adresse mot kosovoalbanerne, tok U19-landslaget sølv i EM med albanerne som anførere på banen.

Blir tatt dårlig imot

Innvandrere fra Albania har tatt landslaget med storm. Xherdan Shaiquiri, Granit Xhaka er nøkkelspillere. I går scoret den albanske makedonsveitseren Admir Mehmedi. Trener Ottmar Hitzfelt valgte seg et lag med syv spillere med aner fra andre nasjoner og fylte på med to til fra benken. Sveits' beste landslag på årtier er et innvandrerlandslag.

KOMMENTATOR: Adresseavisens Kjetil Kroksæter.

Hitzfeld kaller innvandrerne en berikelse. Han har ikke alle sveitserne med seg i det.Albanerne er den nest største innvandrergruppen i Sveits, og de blir ikke tatt vel imot. Mer enn andre innvandrergrupper forbindes de med kriminalitet, narkotika, misbruk av sosiale tjenester.

Det er få områder hvor integreringen glir bedre enn i fotballen. Et nesten farget landslag vant VM for Frankrike, men det var først da de sto med gullet om halsen at kritikken stilnet.

Svenskene har glede av flere innvandrere enn Zlatan, for ikke å snakke om tyrkerne på de siste års tyske landslag. Norge har Abdellaoue, Carew, Tettey, Elyounoussi, Braaten, King og Berisha for å nevne noen.

Desperate

Ifølge akseptert fotballogikk er en stor og fattig befolkning det beste utgangspunktet for å skape rask utvikling. Forklaringen går ut på at mange desperate ambisiøse talenter vil generere mange gode spillere. Kosovoalbanerne i Sveits er bare ett av mange eksempler på det. De er i verdenstoppen når det gjelder fotballfremgang i forhold til antall.

Det hører med til historien at halvparten av det albanske landslaget består av utvandrere til nettopp Sveits.

For øvrig bannet jeg stygt over Honduras' Wilson Palacios da jeg satt og skrev dette. Honduras brukte et kvarter på å ta plassen som VMs mest grisete lag, og typer som Palacios klarer vi oss godt uten. Dommeren sørget for at vi slipper flere grisetaklinger fra den kanten.

Men det er forskjell på griser og rasistsvin.

Publisert: