Eventyrhistorien om Kane og Vardy kan ende i Hollywood

For tre år siden var de reserver på nest øverste nivå. Nå er Jamie Vardy (29) og Harry Kane (22) Englands håp.

Jamie Vardy og Harry Kane på England-trening.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

CHANTILLY (Aftenposten): — Hver eneste dag, når jeg har litt tid for meg selv, tenker jeg på den utrolige reisen jeg har vært med på, sier Jamie Vardy.

Historien om Englands spissduo er et lite eventyr.

Det kan også sies om stedet England har valgt som base for EM. Døsige og idylliske Chantilly, en drøy times biltur nord for Paris, er eventyrlig.

Her finnes det 9000 mennesker, hundrevis av hester, over 20 slott – og én restaurant med to Michelin-stjerner.

Midt i denne perlen av en herskapelig fransk landsby bor spillerne som – kanskje – kan lindre 50 år med mesterskapssmerte.

Chantilly er også kjent for et par andre ting: Hesteoppdrett og hesteveddeløp.

Og ikke minst: Château de Chantilly, et fort med historisk sus. Det var for eksempel her den gamle Brasil-helten Ronaldo giftet seg i 2005. Og 20 år tidligere var fortet kulisse for heftige scener med Roger Moore, Christopher Walken og Grace Jones i James Bond-filmen A View to a Kill.

Do it for England, James!

Do it for England, Jamie and Harry!

Jamie Vardy under trening på Stade des Bourgognes i Chantilly. I kveld møter England Russland.

På benken for tre år siden 12. mai 2013: Harry Kane og Jamie Vardy sitter ved siden av hverandre på benken til Leicester. Klubben spiller på dette tidspunktet på nest øverste nivå. Og denne ettermiddagen er det playoffkamp mot Watford om opprykk til Premier League. Kane og Vardy sitter og småpludrer med hverandre. På banen går alt i stå, Leicester taper 1–3 og det blir ikke opprykk. Vardy får ikke spille ett minutt, Kane får sjansen i 30 minutter. Uten at det hjelper.

Med all mulig respekt: Kane og Vardy er B-vare på dette tidspunktet.

Les også

- Nå kan EM-festen starte!

Les også

Spanske medier: - De Gea involvert i mishandlingssak

Les også

Disse ti «ukjente» spillerne må du se opp for i EM

11. juni 2016: England møter Russland i sin åpningskamp i EM. Igjen har England fått håp foran et mesterskap. Og denne gangen er det de offensive spillerne England stoler på. To av dem er Kane og Vardy, som er blitt nøkkelbrikker på landslaget etter en kanonsesong i henholdsvis Tottenham og Leicester.

— Fotball er et merkelig spill, fordi det kan skifte så veldig fort. Det viser også hva knallhardt arbeid og dedikasjon kan føre til. Vi har vært gjennom mye, men forhåpentligvis stopper det ikke nå. De handler om å utvikle seg og hele tiden se fremover, mener Kane.

Fra småtykk til atlet

— Phhhuh, Kane og Vardy er litt av en historie! Begge er eksempler på at en aldri skal gi opp, konstaterer Henry Winter, anerkjent kommentator i The Times og nestor i det engelske pressekorpset.

— Når det gjelder Kane, så har han endret seg mye. Det er bare å se på gamle bilder. Når du står ved siden av ham nå, ser du at det er en atlet. Han var småtykk, men tok tak og har virkelig jobbet hardt de siste årene. Samtidig har han fått tillit av Tim Sherwood og Mauricio Pochettino i Tottenham. Vardy derimot, det er en litt annen karakter ..., fastslår Winter.

Det har Winter helt rett i. Hollywood er oppriktig interessert i historien til landslagsspissen som var fabrikkarbeider for seks år siden. Og han spilte på femte nivå i England under forrige fotball-EM.

29-åringen sluttet som fotballspiller da han var 16 år. Barndomsklubben Sheffield Wednesday mente han var altfor liten til å lykkes og kastet ham ut av akademiet.

Vardy klarte ikke å takle skuffelsen. I løpet av åtte måneder rørte han ikke fotballskoene en eneste gang.

Harry Kane forbereder seg til EM-start i Frankrike.

Øl og slåssingLysten til å spille fotball kom tilbake, litt etter litt. Men fotballen ble kun en hobby. Noe han på svært lavt nivå gjorde ved siden av alt det andre: Festing og moro.

Han levde det søte liv på Sheffields nattklubber. Premier League-kampene så han sammen med naboene på den lokale puben. Penger til øl fikk han ved å jobbe på den lokale protesefabrikken.

Og rett som det var havnet Vardy i bråk. Slåsskamper ble fulgt opp av nye slåsskamper. Etter et barbesøk, som endte med at Vardy ble dømt for mishandling. Han måtte gå med fotlenke.

Det er blitt skrevet at Jamie Vardy ikke kunne spille bortekamper på grunn av fotlenken. Det er ifølge Henry Winter feil. Vardy startet bortekampene for det lokale laget, men ble tatt av banen tidlig i annen omgang. Familien sto klar med bilen utenfor stadion og kjørte spissen slik at han var hjemme innen kl. 18 engelsk tid.

Da Vardy var 25 år, hadde han aldri forsøkt seg høyere enn femte nivå i England. Men etter å ha scoret hele 31 mål for Fleetwood Town i 2012-sesongen, ble han oppdaget av Leicester.

De tok sjansen på spissen med den kronglete fortiden. Jamie Vardy takket for tilliten. To år senere var han en nøkkelmann da klubben rykket opp i Premier League. Og at det ble et sensasjonelt seriegull i mai i år har Vardy mye av æren for.

Hollywood-avslutning?

— Jeg måtte finne min egen måte å løse ting på. Det beste med fotballen er at det alltid dukker opp nye muligheter. Vi er alle forskjellige. Og hvem vet, dersom jeg hadde fått plass på akademiet er det ikke sikkert jeg hadde nådd like langt. Men helt ærlig, at jeg skulle ende opp i Premier League hadde jeg aldri trodd, innrømmer Vardy.

— Vardy har nytt livet. Fotballen var noe han gjorde ved siden av. Men så tenkte han: Jeg skal gi dette en sjanse. Og han ble veldig dedikert. Sulten har han alltid hatt, mener Winter.

- Det rapporteres at Hollywood vil lage filmen om Vardy. Hvor reell er interessen?

— De er veldig interesserte. De har vært i England med både produsent og manusforfatter. Det de ønsker er en Hollywood-ending her i Frankrike. Men det tror jeg er litt ambisiøst ...

Kilder: The Times, Leicester Mercury, FourFourTwo, The Mirror

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike:

Publisert: