Da OL-helten kom hjem, skjønte hun det: – Dette er jo virkelig meg

Ragnhild Haga brukte noen dager på lande etter OL-suksessen.

Ragnhild Haga er tilbake på hjemmebane. Etter hvert har hun begynt å skjønne at hun kom tilbake fra OL med to gull. Men det var vanskelig å fatte til å begynne med. Søndag går hun tremila i Kollen.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

HOLMENKOLLEN: Bakerst i salen bak et bord satt Ragnhild Haga 1. desember i fjor. Det var pressetreff i konferansesalen på Scandic Lillehammer hotell før sesongens andre verdenscuphelg.

Journalistene svermet rundt bordene hvor Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen satt klare til å svare på spørsmål.

Haga hadde god tid til å tenke seg om. Det var ikke det helt store trykket rundt 27-åringen fra Nannestad.

Tre måneder senere gikk hun om bord i Finnairs gullflight fra Seoul mot Skandinavia. I bagasjen hadde hun to gullmedaljer. To OL-gull.

Les også

Ragnhild Haga takker psykologen for OL-suksessen: – Det var viktig å få ryddet opp i hodet

Ikke sikker på OL-plass

– Du føler deg ikke sikker på at du er med i OL-troppen? spurte Aftenposten den gangen i konferanserommet på Lillehammer.

– Nei, det gjør jeg overhodet ikke. Jeg har for mange erfaringer med å være reserve og å vente på uttak til at jeg føler meg trygg på noe som helst.

Ragnhild Haga den dagen hun tok gullet. Hoppende glad for fotografene.

– Var du ærlig den gangen i desember? spør vi nå foran Kollen-helgen tre måneder senere.

– Jeg hadde hele tiden en tanke om at jeg skulle være en av de åtte-ni norske jentene i troppen til OL. Men om jeg skulle få gå distanser som jeg mente passet meg, var jeg langt fra sikker på, forteller Ragnhild Haga i dag.

Tok tid å fatte bragden

Hun har vært hjemme en uke, sto over renn i Lahti, men er klar til å gå tremil i friteknikk på hjemmebane i Kollen til helgen.

Det er en helt annen virkelighet hun har kommet hjem til etter suksessen i Pyeongchang.

Hun tok ikke bare ett gull, men to i Pyeongchang. Her med gullet fra 10-kilometeren. Hun gikk også på det norske stafettlaget som vant gull.

Det tok litt tid før det gikk opp for henne hvilken bragd hun hadde stått for, og hvilken oppmerksomhet hennes prestasjoner hadde fått hjemme mens hun hadde rast rundt i mer eller mindre folketomme løyper i Pyeongchang.

– Jeg har skjønt dette litt mer etter at jeg kom hjem. Jeg trengte noen dager på å sortere inntrykkene, se på bildene og tenkt: Dette er jo virkelig meg.

Det demret for henne at Ragnhild Haga (27) fra Åsen Idrettslag i Nannestad var blitt folkeeie. Hun ble invitert på Senkveld. På sosiale medier og i telefonen kokte det så smått.

– Det har vært mer oppmerksomhet enn jeg har vært vant til, sier hun og ler.

– I tillegg har det vært mange nye ting man må ta stilling til. Men alle henvendelser og meldinger har vært positive. Ingen hatmeldinger, ingen som har sagt at jeg har gjort noe galt. Så lenge det er slik, er det bare hyggelig, sier hun.

Les også

Sponsorekspert: – OL-suksessen har mer begrenset verdi enn man tror

Dagen da alt stemte

Hun har også fått tid til å reflektere over det som skjedde den torsdagen i Pyeongchang. Dagen da alt stemte, da hun tok gullet.

Gullet som få hadde trodd at hun skulle ta. Det var jo Charlotte Kalla eller Marit Bjørgen som sto skrevet på den medaljen.

– Det er en fordel å være underdog, og det talte nok til min fordel den dagen. I Toblach før jul kunne jeg vunnet. Men Charlotte hadde en bedre avslutning, og jeg tullet det til mentalt den gangen. Nå var jeg klar på at jeg skulle ha fullt fokus hele veien inn. Da økte ledelsen. Jeg er kjempefornøyd med gull, men jeg er nesten mer fornøyd på måten jeg vant det gullet, sier hun.

Nå er hun landet. Det gjenstår to helger av verdenscupen. Kommende søndag skal hun gå 30 kilometer i Kollen. Neste helg er det verdenscupavslutning i Falun.

Les også

Bjørgen står over sprinten i Drammen

En uke ferie

Og da skulle man jo tro at en dobbel gullvinner fra OL kan ta seg en skikkelig ferie.

– Jeg tror jeg kan ha godt av en uke fri.

– Bare en uke?

– Det blir sikkert noen turrenn utover våren, men litt fri blir det jo. Men jeg synes at våren har en tendens til å gå fort. Påskeferien blir kanskje litt mer ferie da.

Hun har helt klare mål for neste sesong. VM i Seefeld er allerede i tankene.

– I tillegg til gullene fikk jeg med meg erkjennelsen av at jeg må bli bedre i klassisk stil, sier hun.

På den avsluttende 30-kilometeren i klassisk stil i OL ble det bare en 12. plass.

Derfor er 27-åringen i gang igjen etter påske.

Publisert:
 1. Langrenn
 2. OL
 3. Gull
 4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen
 5. Marit Bjørgen

Mest lest akkurat nå

 1. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum

 2. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 3. Når kommer vinteren, egentlig?

 4. Hund falt ned i dypt hull på Våland

 5. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

 6. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen