WADA i gang med å kopiere data fra Moskva-laboratoriet

– Arbeidet foregår med fullt samarbeid, sier Russlands idrettsminister.

WADA, her ved president Craig Reedie, ser omsider ut til å få innfridd kravet om full tilgang til databasen hos Russlands antidopingbyrå. Foto: Jean-Christophe Bott, Keystone via AP / NTB scanpix

 • sjur.natvig@ntb.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Ekspertene fra Verdens antidopingbyrå (WADA) er i gang med å kopiere data fra antidopinglaboratoriet i Moskva, hevder russiske myndigheter torsdag.

– Arbeidet er i gang med å få utstyret på plass og kopiere databasen. Det foregår med fullt samarbeid, ettersom alle tekniske og organisatoriske detaljer er avtalt på forhånd, sa Russlands idrettsminister Pavel Kolobkov i et TV-intervju.

I en epost til nyhetsbyrået AP bekrefter ikke WADA direkte at kopieringen av data er i gang, men skriver at «våre folk har fått tilgang til laboratoriet og har ikke rapportert noen problemer så langt».

Da WADA i september opphevet utelukkelsen av Russlands antidopingbyrå, var en av betingelsene at tilgang til Moskva-laboratoriets database skulle gis innen årsskiftet. WADA måtte tåle hard kritikk for å slippe russerne inn i varmen før denne betingelsen var oppfylt.

 • LES OGSÅ: Putin-talsmann: – Russland og WADA enige om arbeidet videre

Rett før nyttår måtte en WADA-delegasjon reise tomhendt hjem fra Moskva, etter at russiske myndigheter hevdet at utstyret de hadde med seg ikke var godkjent etter russisk lov. Det førte til ny kritikk og utstrakt skepsis til russernes vilje til å dele informasjonen.

Nå ser innhentingen av data omsider ut til å skulle fullføres. WADA skal hente ut informasjon fra databasen over flere år fram til 2015, da laboratoriet ble stengt etter avsløringene av at det hadde bidratt til omfattende organisert dopingjuks.

Det ventes at informasjonen fra Moskva-laboratoriets database kan gi grunnlag for dopingsaker mot en rekke russiske idrettsfolk.

Publisert:
 1. Wada
 2. Russland
 3. Doping

Mest lest akkurat nå

 1. Vi er uenige om mye, men enige om dette: Påstanden til Gjems-Onstad er grov og den er feil

 2. Disse korona­reglene gjelder nå

 3. – Det er selvfølgelig en risiko, men vi må ikke la frykten ta oss

 4. «Ap og AUF misbruker 22. juli»

 5. Ringen var ikke sluttet for Storm Juliussen. Han endret kostholdet og er klar for ny stor utstilling

 6. Visninger kuppes – budrundene tar av