En liten russisk revolusjon

Ut av dopingskyggen dukker det stadig opp nye russiske talenter. Nå handler Tour de Ski på herresiden mye om langrennsløpere fra to nasjoner – Norge og Russland.

Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov står i spissen for en aldri så liten langrennsrevolusjon i Russland. Hele tiden dukker det opp nye talenter. Men bak suksessen lurer dopingspøkelset.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

VAL MÜSTAIR: Russisk idrett har vært i hardt vær og er det fortsatt. Nyttårsaften skulle russiske myndigheter ha overlevert dopingprøver og materiale fra det omstridte dopinglaboratoriet i Moskva til Verdens antidopingorganisasjon (WADA). Det gjorde de ikke, og nå står russiske idrettsutøvere i fare for nye sanksjoner.

Akkurat det tenkte ikke Aleksandr Bolsjunov på da han sto foran norske medier i Val Müstair på 1. nyttårsdag - dagen etter sin 22-årsdag. Han er kanskje den fremste representanten for den nye bølgen av russiske langrennstalenter som baner seg vei inn i verdenstoppen.

To nasjoner som dominerer

Den 22 år gamle russeren kikket nesten sjenert ned på skoene, smilte til de utallige spørsmålene og svarte kort.

– Det er kult og det er interessant. Det er bra for mediene at det er en slik tvekamp mellom russerne og nordmennene. Men det hadde jo vært enda bedre om det hadde vært noen fra andre nasjoner der oppe, sa han via sin oppasser og tolk, Max Volkov.

Johannes Høsflot Klæbo i tet foran toeren i sprinten i Val Müstair, Federico Pellegrino. Sergej Ustjugov ble nummer tre.

Det er nettopp en duell mellom nordmenn og russere denne utgaven av Tour de Ski er i ferd med å bli. Unge russiske langrennstalenter stormer frem både i herre- og dameklassen. I tillegg er den gamle helten Sergej Ustjugov tilbake.

Ikke overrasket

De fem første i sammendraget er nå russere eller nordmenn. Norge har i tillegg to til inne blant de 10 beste. På kvinnesiden er det tre fra Russland blant de 10 beste.

Det er oppsiktsvekkende. Men ikke overraskende for dem som har fulgt litt med.

– Russland har vært veldig sterke i junior-VM i de siste fire-fem årene. Folk flest ser jo bare en ny russer som går veldig fort og blir overrasket. De ser ikke det hele og store bildet og at de har gått fort i juniorklassene i flere år allerede, sier Didrik Tønseth.

Tøffe tider

Tyskeren Markus Cramer er nå inne i sin fjerde sesong som trener for det russiske laget. Han er klar over at det tiskes og hviskes om doping. Ikke minst med den historien som russisk idrett har.

– De to siste årene har vært veldig tøffe for oss. Nå skal vi ikke snakke om fortiden. Dagens russiske langrennsløpere er fra en annen generasjon.

– Kan du garantere at de russiske utøverne er rene?

– Jeg kan ikke garantere for alle. Men jeg vet at den suksessen vi har i russisk langrenn handler om hardt arbeid fremfor alt. Vi har et godt team og veldig dyktige smørere, sier Cramer.

Johannes Høsflot Klæbo vant også den andre sprinten i Tour de Ski. Nå blir det hele tiden en diskusjon med blant andre trener Arild Monsen om hvor lenge han skal henge med i Touren.

Han har en klausul i kontrakten sin om at det er slutt dersom det blir snakk om en dopingsak i laget.

– Etter det som har skjedd de siste årene, vet vi veldig godt, alle som en, at vi må holde oss til reglene. Vi vil aldri komme i den samme situasjonen som vi har vært i, sier suksesstreneren.

Har du lest disse? Slik gikk det i Tour de Ski tirsdag:

Det gode arbeidet

Han blir litt oppgitt over at det til stadighet handler om doping når ikke-russiske medier skal skrive om langrenn. Han vil heller snakke om hvordan de trener og hva de gjør.

– Det må være god kommunikasjon mellom utøver og trener. Og vi må ha en rød tråd gjennom alt arbeid. De må selv lære seg hva som er god trening og hva som ikke er det.

Den tidligere russiske langrennsmodellen handler veldig mye om autoritet. Trenerne fortalte utøverne hva de skulle gjøre, og så gjorde de det.

– Nå er det en totalt annerledes holdning, sier Cramer, som har kontrakt med det russiske skiforbundet helt frem til etter OL i Beijing om drøye tre år.

Det er også en kjensgjerning at det ikke står på penger i langrennssatsingen i Russland. De har pengesterke sponsorer, og den viktigste av dem er oljeselskapet Lukoil.

Selv om det er mye som er nytt er det noe som er som det var før. Det russiske landslaget er delt opp i flere treningsgrupper og en mann som Aleksandr Bolsjunov tilhører treningsgruppen til Jurij Borodavko. En mann som i sin tid var suspendert i to år for å ha hatt tilknytning til dopingsaker.

Sergej Ustjugov hører til i sjefstrener Markus Cramers treningsgruppe.

Klæbo i tet

Men selv om russerne er aldri så sterke, så er det Johannes Høsflot Klæbo som leder Tour de Ski etter tre renn. To av de tre rennene har vært sprint.

Rett bak ham kommer det to russere. Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov følger henholdsvis 12 og 25 sekunder bak.

Nå handler det om distanserenn resten av Tour de Ski. Det første går onsdag i Oberstdorf og er en fellesstart i klassisk stil.

– Det blir tøft, og det kan bli vanskelig dersom det virkelig begynner å snø, slik det er meldt, sier Klæbo.

Han har ennå ikke bestemt seg for om han kommer til å fullføre hele Tour de Ski. Det er hans første Tour og han kommer til å gjøre vurderinger underveis.

– Til slutt er det jeg som tar den endelige avgjørelsen, men det er jo selvfølgelig i nært samarbeid med morfar (Kaare Høsflot – journ.anm.) og Arild Monsen.

Innerst inne har han en drøm om å vinne hele Tour de Ski. Og ifølge Bolsjunov er han den verste norske rivalen. Men den russiske 22-åringens favoritt til å være først opp Monsterbakken i Cavalese er ikke norsk.

– Ustjugov tar det, slo han kontant fast etter sprinten i Val Müstair.

Publisert:
 1. Langrenn
 2. Tour de Ski
 3. Johannes Høsflot Klæbo
 4. Doping
 5. Arild Monsen

Mest lest akkurat nå

 1. Rogalending dømt for voldtekt av barn i USA

 2. Hett på Madlamark om hus i skolegården

 3. Betalte 30.000 kroner for verdiløst teppe

 4. Berisha: – Vet ikke om jeg blir solgt, det er det ikke jeg som av­gjør

 5. Arbeidsulykke i Sandnes

 6. Glatte veier: Fortsetter med brøyting og strøing utover dagen