King brennhet i England før dobbeltlandskamp: – Spør du meg, skulle det bare mangle at jeg ikke er en leder

Joshua King (26) løftes frem som en leder av Lars Lagerbäck (70). Det er en rolle angriperen mener er helt naturlig at han tar.

Joshua King er den største profilen på det norske landslaget. Her på vei til pressetreff på Storo sammen med mediesjef Svein Graff.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

STORO: Klokken viste 14.35, og det var et kvarter siden de første spillerne stilte i møterom 4 på det nye Storo-hotellet til oppsatt tid. Nå hadde landslagets pressetreff egentlig bare fem minutter igjen, men lagets største stjerne var fortsatt ikke å se.

Mediesjef Svein Graff mumlet noe om at King var forsinket fra lunsjen. I det han kikket etter livstegn på mobilen kom Bournemouth-spissen lett subbende med hendene i lommen.

En liten halvtime tidligere hadde Lars Lagerbäck sagt at «nå liker jeg ham bra».

– Han har sine sider, men det har alle, sier landslagssjefen.

Han løftet 26-åringen frem som en ledertype som har utviklet seg mye i det halvannet året de har kjent hverandre.

Svenskens førsteinntrykk var av en spiss som var mest opptatt av å score selv og den rollen han helst ville ha i laget.

Nå ser han «en toveisspiller» som jobber hardt for de andre og har en større forståelse av hva den rutinerte svensken tenker om kollektivet.

Joshua King leder det norske angrepet Mot Slovenia på Ullevaal lørdag.

Krever mer av seg selv enn av andre

– Spør du meg så skulle det bare mangle at jeg ikke er en leder, svarer King når han blir gjort oppmerksom på lederstempelet Lagerbäck har satt på ham.

– Jeg er vel den mest rutinerte utespilleren på laget og spiller fast i Premier League for fjerde året på rad, sier Romsås-gutten.

Han kommer rett fra to scoringer og en gnistrende forestilling mot Watford i helgen.

Åtte Premier League-kamper har gitt fire mål. Sammen med Ryan Fraser og Callum Wilson utgjør han nå en fryktet angrepstrussel for laget som overrasker stort med en sjetteplass i verdens tøffeste liga.

Men om den nye lederrollen er noe han bevisst har jobbet med?

– Jeg setter ikke mer press på andre enn på meg selv. Det er meg selv jeg forventer mest av. Selvfølgelig har jeg lyst til at alle yter sitt beste, for jeg har en stor, personlig drøm, forklarer han.

«Ingen typisk nordbo»

Den drømmen var også det første han nevnte da den britiske storavisen Telegraph nylig spurte om hvilke mål han har fremover.

– Når jeg sitter på Kontraskjæret annethvert år og ser EM og VM, så drømmer jeg om å være på skjermen og ikke sitte der sammen med tilskuerne. Det er en guttedrøm jeg har hatt siden jeg var liten. Sjansen er ganske stor nå, med det laget vi har og Nations League-gruppen vi havnet i, forklarer King om drømmen om et EM i 2020.

I det samme intervjuet snakket han også om å føle seg misforstått i norske medier og at han aldri hadde vært en A4-nordmann.

Lagerbäck beskriver King som «ingen typisk nordbo» og minner om at han flyttet til England tidlig i tenårene. Den lugne svensken sier at han definitivt har en ulik tilnærming til spillerne og deres forskjellige personligheter når han veileder dem på tomannshånd.

King er hverken blant dem han har snakket mest eller minst med, men 70-åringen virker iallfall å ha nådd inn til Romsås-gutten.

– Jeg har gått glipp av en del samlinger og kamper under Lars. Det handler bare om å lære spillestilen. Jeg tror hele laget nå vet mer om hvordan han vil spille, det gjelder også meg selv.

– Når jeg sitter på Kontraskjæret annethvert år og ser EM og VM, så drømmer jeg om å være på skjermen og ikke sitte der sammen med tilskuerne, sier Joshua King.

Et røverkjøp for 10 mill.

Mohamed Elyounoussi mener Premier League-kollegaen ser «veldig sharp ut» om dagen og at det er bra for landslaget at han kommer på samling med mye selvtillit fra Premier League.

– Joshua har vel forstått litt mer av hva Lars krever av spissrollen. Han ble satt på benken i et par kamper og svarte på best mulig måte, ved å score. Han tar returløp og jobber for laget. Det trenger vi også. Den første forsvarsjobben starter med spissene. Hvis de gjør det ordentlig blir det også lettere for oss litt lenger bak på banen, sier Southampton-spilleren.

Manager Eddie Howe uttalte nylig at det ikke finnes grenser for hvor langt King kan nå med de rette holdningene.

40-åringen mener den da nyopprykkede klubben gjorde et røverkjøp da de hentet nordmannen for litt over 10 millioner kroner fra Blackburn for tre år siden.

Etter det har ingen Bournemouth-spillere scoret flere ligamål enn King.

Howe sier klubben signerte en atletisk og kraftfull spiller med mye talent, som nå har fått plattformen å vise det frem på.

– Han har forbedret seg og arbeidsinnstillingen hans har vært utmerket, roser han.

Joshua King scoret to mål for Bournemouth mot Watford sist helg.

Over all forventning

King har tidligere luftet drømmen om å gå ut på gresset til Champions League-hymnen, men understreker at han ikke har noen umiddelbare mål om å spille for en større klubb.

Personlig synes han at de første ligakampene gikk «litt sakte», men at det i de to siste har gått veldig bra.

– Som lag har vi vel, bortsett fra mot Everton og Burnley, gjort det «magnificent», sier King.

På Aftenpostens tabelltips var Bournemouth plassert på 17.-plass. Ingen av de store, norske mediene hadde dem høyere enn VGs 12.-plass.

– På forrige landslagssamling tenkte jeg «hvor mange hadde gjettet oss på sjetteplass». En måned senere er vi der fortsatt, smiler King.

Publisert: