Engelsk VM-spiller frykter apelyder fra tribunen. Ber familien om ikke å reise til Russland

Danny Rose føler seg hjelpeløs i kampen mot rasisme.

OPPGITT: Tottenham- og England-back Danny Rose har mistet troen på FIFA og deres kamp mot rasisme.
  • Reidar Løfaldli
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

England-spiller Danny Rose har støtt på rasisme flere ganger under sin karriere. Tottenham-backen er vant med ubehagelige tilrop og apelyder fra tribunene.

Nå ber Rose sin familie om å la være å dra til Russland for å støtte England i sommerens VM. Venstrebacken frykter at både han selv og andre fargede spillere vil bli utsatt for rasistiske tilrop.

– Jeg er ikke bekymret for min egen del, men jeg har fortalt familien min at jeg ikke ønsker at de drar dit. Det er på grunn av rasisme og alt mulig annet som kan skje. Jeg har ikke noe ønske om å bli bekymret for sikkerheten til familien min mens jeg forbereder meg til kamper, sier Rose til Evening Standard.

27-åringen spilte i EM for to år siden, men mesterskapet i Russland vil bli hans første VM-sluttspill.

– Faren min er skikkelig opprørt. Jeg kunne høre det på stemmen hans. Han sa at han kanskje ikke får noen ny mulighet til å se meg spille i et VM. Det var tøft å høre det, virkelig trist. Men det er slik det er. På en eller annen måte fikk Russland VM og vi må bare takle det, sier England-backen.

Les også

Hareide slår tilbake mot vraket VM-spiller

Har blitt bøtelagt

Så sent som i mars ble Russlands Fotballforbund bøtelagt av FIFA som følge av apelyder fra supportere mot spillere som Paul Pogba i en privatlandskamp mot Frankrike.

Det russiske fotballforbundet fikk en bot på 22.000 pund (snaue 240.000 kroner) etter hendelsene i St. Petersburg. Det var den tredje rasismeepisoden på stadion i byen ved finskebukta denne sesongen. UEFA har to ganger straffet byens fotballstolthet Zenit for rasistisk oppførsel blant klubbens tilhengere under kamper i Europaligaen.

I desember i fjor skal Liverpools G19-spillere ha blitt utsatt for rasistiske tilrop av Spartak Moskva-spillere under en kamp i UEFAs ungdomsutgave av Mesterligaen.

Les også

Fotballspillere må droppe vannpipe, eksotisk te og biff fra Argentina. Slik skal russerne unngå ny dopingskandale i VM.

– Ingen tiltro

Under en U21-landskamp i Serbia i 2012 kastet publikum steiner fra tribunene og rettet publikum apelyder mot Rose, ifølge BBC. Han ble utvist i tumultene etter kampslutt og gikk glipp av den første kampen i det påfølgende U21-EM-sluttspillet. Serbia fikk en bot på 65.000 pund (drøye 700.000 kroner).

UT: Danny Rose får det røde kortet etter U21-kampen mellom Serbia og England i Krusevac i 2013. Backen følte seg utsatt for rasisme.

Rose sier at han føler hjelpeløshet av det han har opplevd i kampen mot rasisme og FIFAs forsøk på å straffe det.

– Jeg har ingen tiltro til systemet, så jeg lar ingenting gå inn på meg. Jeg fikk ingen støtte etter Serbia. Jeg snakket aldri med noen utenfor England. Likevel endte jeg opp med å bli suspendert og miste første kamp i sluttspillet. Hva kan man gjøre, spør Rose retorisk.

Han mener bøtene fra FIFA er latterlig lave og undrer seg over hva det internasjonale fotballforbundet egentlig forventer.

Les også

Her er stjernene som går glipp av VM

Diskuterte aksjoner

Danny Rose forteller at de engelske spillerne har diskutert om de skal forlate banen hvis de opplever rasisme.

– Under et møte forrige uke ble vi enige om at vi må backe opp hverandre. Vi har snakket om å gå av banen. Men frem til det eventuelt skjer, er det vanskelig å si hva man kommer til å gjøre.

TIL VM: Danny Rose i oppkjøringskampen mot Nigerias Ahmed Musa på Wembley sist helg.

Englands landslagssjef Gareth Southgate vil ikke kommandere laget sitt av banen dersom spillere skulle bli utsatt for rasisme. Han mener en slik aksjon vil virke mot sin hensikt.

– I en ideell verden vil nok folk si «det bør dere gjøre», men realitetene er nok at vi i så fall vil bli kastet ut av turneringen, sier han.

– Jeg tror ikke spillerne ønsker det, for de har jobbet hele sitt liv for å spille et VM-sluttspill, tilføyer landslagssjefen.

Danny Rose sier at Englands spillere har diskutert om man er i VM for å spille fotball eller prøve å forandre verden.

- Uansett hva vi gjør kommer det ikke til å forandre det som skjer. Jeg forholder meg likegyldig nå. Hvis jeg blir hetset kommer det ikke til å forandre noe. Jeg går bare videre. Det burde ikke være slik, men det er det, konkluderer han.

Publisert: